Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój ogród pod górkę... 11:57, 04 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)

tylko z tej perspektywy to widze miejsce tylko w miejscu od śliw do brzozy

Jakoś mało fot mam tego miejsca, ale znalazłam od brzozy w dół do muru

Brzoza Long Trunk jest mniej więcej w połowie
Mój ogród pod górkę... 11:48, 04 mar 2016

Do góry
Kacha123 napisał(a)
No, to właśnie tam od rogu ze śliwą wzdłuż płotu z cisem miałyby iść

tylko z tej perspektywy to widze miejsce tylko w miejscu od śliw do brzozy
Mój ogród pod górkę... 11:37, 04 mar 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
a nie zasłonią ci ich drzewa które masz tu bliżej czyli brzozy???

Błotnych od góry nie, Amanogawy pewnie z perspektywy od dołu trochę tak
Mój ogród pod górkę... 11:32, 04 mar 2016

Do góry
a nie zasłonią ci ich drzewa które masz tu bliżej czyli brzozy???
Ogród z pergolą 11:17, 04 mar 2016

Do góry
jankosia napisał(a)
Ja mam platana jakieś 10 metrów od domu i w podobnej odległości zwykłą brzozę brodawkowatą A, i metasekwoję przy samym domu, ale ona nie jest dobrym przykładem bo miała być niewysoka odmiana a ja dopiero teraz widzę że to raczej czysty gatunek i będzie potężne drzewo. Boję się jak cholera, ale mąż mnie uspokaja i mówi że nie da przesadzić (ma teraz jakieś 4 metry) a najwyżej zainwestuje w zabezpieczenie fundamentów i kratki na rynny... Widzisz? Wczuwają się po czasie A, no i mam brzozę gracilis przy samiutkim tarasie czyli jakieś 4-5 metrów od ściany domu i okien
Ania, ja nie pamiętam czy ty coś zmieniałaś w planach (pewnie tak) ale pamiętam że brzozy pojawiły się w momencie kiedy uświadomiłaś sobie że na tarasie o południowej wystawie to ty latem długo nie posiedzisz. Więc z głową, ale nie ma się co przesadnie bać - potrzebujesz troszkę cienia w miejscu wypoczynku. Niskie drzewko nie da ci cienia w południe bo wtedy słońce wysoko na niebie
Na tej stronie co ci o brzozie wrzuciłam masz całe 4 strony o brzozach- coś może innego wybierzesz

czyli co drzewa przy domu-no stres? ok!
zagajnik z brzozami to jedno a brzoza przy tarasie to drugie
przy tarasie juz ustaliłyśmy ze najlepsze brzozy bo ażurowy cień dają, wymieniałam parę takich rosnących do 5m ale dobrze piszesz ze za niskie to i tak nie zacienią bo słońce wysoko.
w między czasie doszła do naszego forum jeszcze Agata ktora podrzuciła mi pomysł na pergotenty czy cos takiego i temat zacienienia tarasu wrocił więc narazie o brzozach przy tarasie nie myślę jak jednak bedę go zacieniać w sposób nazwijmy to naturalny to będą to brzozy, najlepiej wielopniowe
Ogród z pergolą 11:10, 04 mar 2016

Do góry
Luteczka napisał(a)
Witam sąsiadkę.
Przeczytałam dzisiaj cały wątek. Aniu masz ciekawe pomysły, a ich ilość....
Ja też kocham brzozy, to bardzo odpreżające drzewa. Mam kilka w ogrodzie i u sąsiadów ale i tak planuję na końcu działki brzozowy las.
Pozdrawiam
Będę zaglądać.

witaj Ewa
oj pomysłów to u mnie dostatek...głowa mi już pęka a tu jeszcze zdecydować sie na coś trzeba
Ogród z pergolą 09:33, 04 mar 2016

Do góry
Ja mam platana jakieś 10 metrów od domu i w podobnej odległości zwykłą brzozę brodawkowatą A, i metasekwoję przy samym domu, ale ona nie jest dobrym przykładem bo miała być niewysoka odmiana a ja dopiero teraz widzę że to raczej czysty gatunek i będzie potężne drzewo. Boję się jak cholera, ale mąż mnie uspokaja i mówi że nie da przesadzić (ma teraz jakieś 4 metry) a najwyżej zainwestuje w zabezpieczenie fundamentów i kratki na rynny... Widzisz? Wczuwają się po czasie A, no i mam brzozę gracilis przy samiutkim tarasie czyli jakieś 4-5 metrów od ściany domu i okien
Ania, ja nie pamiętam czy ty coś zmieniałaś w planach (pewnie tak) ale pamiętam że brzozy pojawiły się w momencie kiedy uświadomiłaś sobie że na tarasie o południowej wystawie to ty latem długo nie posiedzisz. Więc z głową, ale nie ma się co przesadnie bać - potrzebujesz troszkę cienia w miejscu wypoczynku. Niskie drzewko nie da ci cienia w południe bo wtedy słońce wysoko na niebie
Na tej stronie co ci o brzozie wrzuciłam masz całe 4 strony o brzozach- coś może innego wybierzesz
Ogród z pergolą 09:30, 04 mar 2016

Do góry
Witam sąsiadkę.
Przeczytałam dzisiaj cały wątek. Aniu masz ciekawe pomysły, a ich ilość....
Ja też kocham brzozy, to bardzo odpreżające drzewa. Mam kilka w ogrodzie i u sąsiadów ale i tak planuję na końcu działki brzozowy las.
Pozdrawiam
Będę zaglądać.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:34, 03 mar 2016

Do góry
Agnieszkoczekam na słoneczko i wyjdę szukać kolorów w ogrodzie

Ilonko macham mocno

Mirelko U Ciebie teraz to rewolta z kostką

Ewciu brzozy dokupię.Myślę jeszcze tylko nad ilością

Pozdrawiam wszystkich
Ogród z pergolą 21:51, 03 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
ale te zwisajace brzozy sa za szerokie...nie bedzie takiego efektu

gęsto bedzie..one chyba lepsze na soltier?
Ogród z pergolą 21:44, 03 mar 2016

Do góry
ale te zwisajace brzozy sa za szerokie...nie bedzie takiego efektu
Ogród z pergolą 21:25, 03 mar 2016

Do góry
wiem...madzenka je chyba ma prawda?
chodzi mi głownie o wysokość...niewiem najlepiej jakbym zobaczyła te brzozy na żywo
Ogród z pergolą 21:17, 03 mar 2016

Do góry
słuchajcie dumam nad brzozową, gdzie ją u siebie ulokować.
chcę miec brzozową jak na zdjęciach, ktore ostatnio wstawiłam. były by tam derenie, danicy, trawy, i te strzeliste byliny, naparstnice to są chyba?
a brzozy to chyba kupię long trunk bo doorenbosy dorastają do 10m, może to za dużo jednak na tak mały ogród...?
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708731502/
https://pl.pinterest.com/pin/166422148708727422/
i plan ogrodu
rabaty 3 i 4 niekoniecznie będą w schodki, tu jeszcze nie zdecydowałam, może lepiej na prosto?

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:01, 03 mar 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)
faktycznie pod tymi brzozami to coś musisz zimozielonego dosadzić i będzie super - jakie masz podpory profesjonalne, my brzozom nic nie daliśmy, wszystkie pozostałe drzewa są zabezpieczone.

Myślę, że w tym roku już trochę podrosną moje brzozy ... a zimozielone jak nic powinnam dosadzić Podpórki zrobione z podarowanego przez sąsiada drewna
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 13:15, 03 mar 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

molinia się raczej nie pogniewa

I to jest chyba myśl Jedna rura od rynny poszłaby pod trawy a druga na środek gdzie będą trzy brzozy.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:51, 03 mar 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Placyk myślałam zrobić cały z tych płyt chodnikowych betonowych 50x50 a tą rabate brzozowa 5 po prawo od placyku zostawić tam tylko brzozy i wysypać tam żwirek żeby można było chodzić swobodnie między placykiem a ścieżką do warzywnika.
A tym żeby połączyć grys z tymi płytami to nie wiem za bardzo jakiej formie bo takie płyty poprzeplatane z tym grysem to EM trochę nie chce bo mówi że ani stołu postawić ani krzesła bo to wpada w te szczeliny. No nie wiem

ja tak głośno myślę, bo ten placyk jest wieelki. Może można dać miejsce gdzie płyty będą gęsto, z małym odstępem, a na reszcie się gubią, rozchodzą.
Jak duży jest ten placyk dokładnie?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:45, 03 mar 2016

Do góry
Placyk myślałam zrobić cały z tych płyt chodnikowych betonowych 50x50 a tą rabate brzozowa 5 po prawo od placyku zostawić tam tylko brzozy i wysypać tam żwirek żeby można było chodzić swobodnie między placykiem a ścieżką do warzywnika.
A tym żeby połączyć grys z tymi płytami to nie wiem za bardzo jakiej formie bo takie płyty poprzeplatane z tym grysem to EM trochę nie chce bo mówi że ani stołu postawić ani krzesła bo to wpada w te szczeliny. No nie wiem
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:03, 03 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Ja myslalm o molini kf bo bylam przekonana ze chcesz tam jednak te thuje.
Ivono jab kupilam trzcinnika za 3 zl wiec nie jest najgorzej.
A jarzmianki pod brzozami...sama widzialas u motylka.

Swoja droga wlasnie zrobilam blotny objazd po okolicy w poszukiwaniu brzoz na polach sasiadow.i tu pytanie dla magnoli: mam takie miejsce gdzie wycieto kiedys niewielkie brzizy i teraz odrastaja tam takieonp.drzech pniach z jednego.czy moznaby takiej sadzonki uzyc jako wielopniowej brzozy czy to bedzie ciagle od dolu zarastac?

w szkole mnie uczyli, że lepiej jest wziąc 2 czy 3 sadzonki i sadzić do 1 dołka niż ciąć żeby się rozgałeziały bo w takiej jest zawsze zrośnięcie pod katem ostrym- tam włazi woda, zamarza i rozmarza, więc tworzy się uszkodzenie mrozowe i infekcja. Brzoza to twardzielka, więc jakoś pewnie daje sobie z tym radę, ale zdrowe to dla niej nie jest
Zielonym od linijki - ogród Ivony 10:02, 03 mar 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Swoja droga wlasnie zrobilam blotny objazd po okolicy w poszukiwaniu brzoz na polach sasiadow.i tu pytanie dla magnoli: mam takie miejsce gdzie wycieto kiedys niewielkie brzizy i teraz odrastaja tam takieonp.drzech pniach z jednego.czy moznaby takiej sadzonki uzyc jako wielopniowej brzozy czy to bedzie ciagle od dolu zarastac?

Jednak spróbuję z tym trzcinnikiem Po trzy zł. ? Proszę pani to ja poproszę o namiary na priv.
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:50, 03 mar 2016

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies