Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem

Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem

wodzyn 17:56, 06 mar 2016

Zielona napisał(a)
Na miskanty i jeżówki jest zdecydowanie za wcześnie! Jeszcze dłuższą chwilę będą spały. Nie ma powodów do wielkiego strachu - nie było mroźnej zimy, więc wszystko na pewno się obudzi.

PS Ja też w wiele miejsc zaglądam bez wpisu. Nie da się inaczej

Marto dzięki za pocieszające słowa. O jeżówki bardziej martwię się z powodu grasujących jesienią w ich okolicy nornic niż mrozów.
O miskanty troszkę się boję, ale zobaczymy.
I powiem ci, że u nas było mroźno, tak do -18, przez kilka dni a co najgorsze bez śniegu.
Wiem, że są gorsze zimy i ta temperatura to niby nic strasznego, ale u mnie roślinki młode. Gdyby były kilka lat bym się nie martwiła. A do tego te wiatry...
Ale ja optymistką jestem i mam nadzieję, że będzie dobrze
Zielona 18:01, 06 mar 2016

Pewnie, że będzie dobrze Nie ma co martwić się na zapas.
wodzyn 18:11, 06 mar 2016

Tak szczerze to mam różne momenty: raz się martwię i to bardzo, bo człowiek się stara, czeka na kwitnienie np. magnolii cały rok, a potem rach...ciach... pogoda bądź niepogoda wszystko zweryfikuje i znów trzeba rok czekać, ale z drugiej strony chyba takie życie ogrodnika i ta nieprzewidywalność między innymi tak nas pociąga i fascynuje
Zielona 18:15, 06 mar 2016

Moja magnolia prawdopodobnie znowu nie zakwitnie. Ale nie martwię się. Kiedy ją sadziłam, powiedziałam, że ma dwa kolejne sezony na aklimatyzację, a w trzecim oczekuję imponujących kwiatów. Chyba wzięła to na serio i zakwitnie najwcześniej za rok Ale co tam Ważne, że żyje.
wodzyn 18:25, 06 mar 2016

Marta a może Cię miło zaskoczy Życzę z całego serca. Ty masz rękę do roślin.
Z magnoliami u mnie to troszkę ryzyko, bo one nie lubią wiatrów i przeciągów a u mnie wygwizdowisko, więc mam dwie, ale jak dadzą radę to dokupię, bo je ubóstwiam.
U Marzenki też wietrzenie a dają radę, ale ona przynajmniej żywopłoty ma
Moja Genie ma pąki kwiatowe, więc jak pogoda dopisze to zakwitnie a ja wrzucę fotki Druga ma jednego, który może być kwitowym, ale pewności nie mam. Relacja będzie w maju...
Maj, jak to super brzmi
Margo 21:29, 12 mar 2016

Marto, u mnie też wygwizdowo, żywopłoty mikre więc nic nie osłania magnoli a od 3 lat odkąd ją mam pięknie kwitnie. W dodatku co roku ją przesadzam, i podcinam gałęzie żeby wyprowadzić na drzewko. Czyli robię wszystko czego ona nie lubi, A ona i tak odwdziecza się kwiatami.
Obym nie przechwaliła, bo w tym roku czeka ją kolejne przesadzanie, A już miałam nie ruszać...
wodzyn 09:30, 13 mar 2016

Gosia Twoimi postami lejesz miód na me serce Zawsze mnie pocieszysz.
Jak możesz to napisz kiedy ją przesadzałaś, bo jak pewnie czytałaś moją też to czeka.
Margo 17:45, 13 mar 2016

Hmm, w zeszlym roku przesadzałam ją chyba w kwietniu.
W tym roku pewnie też w kwietniu będzie wysadzana. Z tym że teraz będzie musiała przeżyć z miesiąc w jakiejś dużej donicy. Będziemy robić płot i żeby nikt jej nie uszkodził muszę wysadzić, A potem wróci na to samo miejsce. Mam nadzieję że przetrzyma ta akcję.
wodzyn 12:19, 14 mar 2016

W kwietniu to się chyba nie odważę, bo jednak liczę chociaż na kilka kwiatków Ty pewnie robisz to tak umiejętnie, że kwitnieniu nie szkodzisz, ale ja nie wiem czy dałabym radę. Poza tym w tym miejscu i tak muszę czekać na przekwitnięcie tulipanów.

Wkurza mnie pogoda. W prognozy aż boję się zaglądać.
Margo 20:36, 14 mar 2016

Kwitnienie w tym roku niestety pod znakiem zapytania będzie. Zobaczmy jak sobie poradzi w donicy.
Pogoda paskudną i u mnie, zimno i wietrznie a dziś deszcz. A tyle pracy w ogrodzie czeka.
Co prawda wczoraj udało nam się przesunąć brzozy, ale zmarzliśmy dosyć mocno