Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 18:34, 27 sie 2021

Do góry
inka74 napisał(a)
Dziś dzień w rozjazdach. Byłam u Joasi - jej ogród i kompozycje nieustannie mnie zachwycają. Jak słyszę, że chce coś przesadzać to się zastanawiam po co, bo tak kompletne ma swoje kompozycje. Drzewa uzupełnione krzewami i różami (ile tam ich jest, ponad 100). Potem wpadłyśmy do ZP, no i nie wyszłyśmy z gołymi rękami teraz się zastanawiam, gdzie je wcisnę. Jutro zdjęcia.

Udało mi się chyba zidentyfikować zawilec kupiony na targach - to prawdopodobnie Monte Rose - zdjęcia dla przypomnienia.

Masz jeszcze tego zawilca ?
Zieleń, drewno i antracyt 18:03, 27 sie 2021

Do góry
Między deszczem a deszczem udało mi się wygospodarować 2 godziny na ogarnięcie hamakowej. Dereń kousa przyrasta jak szalony. Jak go sadziłam wiosną miał ok 1,2m, teraz jest mojego wzrostu Obiedka chyba się zadomowiła, ma sporo młodych przyrostów, muszę jej wiosną kilka sióstr dosadzić

Na koniec moje dwa zachwyty z różanki. Coraz bardziej w rumieńcach Wims Red i rosnąca obok szałwia (nie pamiętam jaka), szkoda tylko, że u nas jednoroczna.

Zieleń, drewno i antracyt 17:49, 27 sie 2021

Do góry
Basieksp napisał(a)
U nas zimno ale też i trochę sucho, trochę popadało, szału nie ma, wcześniejsze wiatry wszystko podsuszyły szybko wszystko przekwitnie grzyby też u nas nie rosną ale jarzębina ładnie wygląda i liście zaczynają się złocić

Tutaj też mocno wiało, ale teraz deszcz obficie wszystko podlewa. Wczoraj byłam na spacerze w lesie, grzybami pachniało, ale nic nie znalazłam. Jarzębiny mam sporo przy drodze, rzeczywiście piękna już. Paprocie rozpoczynają przebarwienia na leśnej. A obok na nowej cienistej zawilce od Helen zaczynają otwierać pąki. Na różance pokazały się pierwsze kwiaty marcinków.

W ogródku emerytki 17:46, 27 sie 2021

Do góry
Znudził mi się wschód słońca, więc zmieniłam zdjęcie; to Tuptuś
Zieleń, drewno i antracyt 17:36, 27 sie 2021

Do góry
Roocika napisał(a)
Tak i widzę, że niektóre drzewa robią się jesienne...
Jabłka już prawie dobre, jakoś szybko w tym roku

Z jabłek zdążyłam na razie zjeść nowe "nie papierówki", dojrzały już również ozdobne malus Dolgo. Część przez silne wiatry zdążyła już nawet spaść Drzewa na razie nadal zielone, tylko trzmielina oskrzydlona powolutku kolorów nabiera. Tamaryszek natomiast postanowił jeszcze zaklinać lato
Wzgórze chaosu 16:56, 27 sie 2021

Do góry
Agania napisał(a)
To widzisz co ja przechodzę ze znalezieniem wykonawcy do podjazdu, podwórka strefy basenowej i warzywnej, szukam wykonawcy do całości na już prawie 18 letniej posesji, mam to samo co ty i jeszcze posypało się zdrowie, dobrze Cię rozumiem, czasami wolałabym wrócić do bloku…

Piękne te lampiony na glediczii
W bloku byśmy się "udusiły" Jeszcze dajemy radę, byle znaleźć wykonawcę to będziemy góry przenosić
Lampiony wypatrzyłam na insta, takie śmieszne są, ale fajnie świecą wieczorem.
Mam je jeszcze na judaszowcu i uschniętym buku przy bramie.

Agania napisał(a)
Pamiętam jak przywiozłyśmy sobie od Danusi rdesty ja chciałam różowy, a Ty biały, a u mnie zakwitł biały, a różowy u Ciebie

Oj podróż z naszymi łupami i wyjazd do Danusi na długo zapamiętam, było super
A wiesz, że u mnie nie było pomyłki, zacytowany przez ciebie różowy rdest kupiłam w zeszłym roku w szkółce na Brzegach. Nie miał nazwy, kupiłam go jako rdest himalajski różowy. Rozrósł się pięknie i dzięki niemu wiem, jakie stanowisko lubią rdesty. Raczej wilgotne podłoże, bez przypiekającego słońca.

Za brzozą w tle jest tylko jedna sadzonka tego rdestu. Po pierwszym sezonie jest ogromna. Lubię jego smukłe kłosy.

Biały rdest od Danusi to 3 sztuki "White Eastfield", posadzone niestety na południowej ścianie budynku.
Nieco go widać między hortensją a różową jeżówką. Będę go wkrótce przesadzać, mam już plan na nową miejscówkę.

Od Danusi przywiozłam też rdest różowy, już bez nazwy. Dwie sadzonki posadziłam przy hortensjach, ale znów w zbyt mocnym słońcu. Tego również przesadzę. Jest bardzo ładny, ma mniejsze kłosy a grubsze.

Rdesty przywiezione od Danusi pochodziły ze szkółki Zielone Progi. Oni mają bardzo dobre sadzonki, tylko trzeba z głową je posadzić

Osobiście uwielbiam rdest Golden Arrow. Wypatrzyłam u Cioci Gosi i zmałpowałam. Cudny jest.

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:44, 27 sie 2021

Do góry
Leje... podlewanko z głowy

Przyszły rdesty Golden arrow... szkoda,że bez kwiatów,chociaz jedna sadzonka ma 2 pąki

Wywaliłam pokładające się jezowki i posadziłam rdesty... kolor listków fajnie pasuje do hakone Aureola efekt w przyszłym roku

Wywaliłam z donic nie za piekne petunie i posadziłam wrzosy, w końcu wrzesień za pasem

Dębowe zakątki 16:15, 27 sie 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu co to za drzewko..jakiś klonik?
Ogród do odnowy 16:00, 27 sie 2021

Do góry

niektóre palczatki zaczynają

pierwsza gałązka trzmieliny w czerwieni

orszelina

Ogród do odnowy 15:56, 27 sie 2021

Do góry

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 15:54, 27 sie 2021

Do góry
Monika83 - 30 odmian- niezła kolekcja. Szpaler Vanille Fraise robiłby wrażenie wcześniej, gdybym nie była w gorącej wodzie kąpana. Zachwycona moimi dwoma drzewkami dziś już ok. 9-10 letnimi postanowiłam po likwidacji drobnicy na łuku zastosować ową odmianę. Wyruszyłam do c. o. wiosną przed rozwojem liści. Oczywiście odmiany były pomylone. Posegregowałam wg kształtu liści, kiedy już wegetowały. Dzięki temu mam Phantom Potem zmiana kształtu rabaty, polepszanie stanu gleby. Drobnica rosła ok, na kilkuletnie hortensje trzeba było kopać głębokie doły w glinie pod humusem i uzdatniać

Najstarsze w dzisiejszy mglisty poranek.
Ogród do odnowy 15:53, 27 sie 2021

Do góry
Agania napisał(a)
O jak ładniucho i jabłuszka nam jeszcze serwujesz
Czy pod szarłatowe kwiatostany możesz podłożyć torebeczkę
i uzbierać dla mnie małe co nie co, ja mam kosmosy i stipę chcesz?

Jeśli dojrzeją to nasionka zbiorę. Samosiew będzie - stipa jest niezawodna, to samo werbena, ożanka i kilka innych. Kosmosy za to jakoś nie wschodzą, a kilka razy siałam

Vernonia częściowo zakwitła

jakąś ostrą kolorystykę mam u hortensji w tym sezonie

Kompozycje z trawami w roli głównej 15:28, 27 sie 2021

Do góry

W deszczu 23 sierpnia.

27 sierpnia. O ten efekt chodziło
Gożdzikowa - wiejski ogród 15:28, 27 sie 2021

Do góry
Aniu traw i żurawek nie dokarmiam ,tylko wczesna wiosną razem z trawnikiem i pozostałymi bylinami dostają polifoskę8 .Hortensje tak ..dokarmiam Magiczną Siłą

Również pozdrawiam serdecznie

Dosadzilam nowe
W ogródku emerytki 15:21, 27 sie 2021

Do góry
Aniu, cały czas pada i nic nie mogę przymierzyć, aż mnie nosi, bo chciałabym wiedzieć, czy mi się będzie podobać, to co wymyśliłam.
Skrzynki pasowałyby najbardziej, bo przy ścieżce już mam, zobaczymy.

Ale jeden kamolek już przytargałam z ogrodu
Zacisze Alicji 14:54, 27 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Widoczki ogrodowe...

Bardzo ładne te twoje widoczni na grodowe.
I ten staw piękny.
Jak duży on jest ?
Do raju daleko - u Ewy 13:55, 27 sie 2021

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Bardzo się cieszę, bo już dostarczono elementy do ogrodzenia
Prawdopodobnie w poniedziałek rusza prace z wymianą siatki na ogrodzenie stalowe.

Zbiór jabłuszek rajskich jest w trakcie. Bardzo dużo w tym roku mam owoców

Przebarwiają się Vanila Fraise

Twoje są inne jabłuszka rajskie niż moje.
Co z nich robisz ?
Vanilki piękne
Pozdrawiam
Rabaty z trawami w odcieniach zieleni 13:51, 27 sie 2021

Do góry

Rabaty z trawami w odcieniach zieleni 13:50, 27 sie 2021

Do góry

Gożdzikowa - wiejski ogród 13:48, 27 sie 2021

Do góry
gobasia napisał(a)
Trawy teraz najładniejsze

Nie tylko hortki ci pięknie szaleją.
Ale i trawy i Żurawski pięknie porosły.
Dokarmianiasz je czymś ?
Pozdrawiam ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies