Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Agania 22:03, 15 kwi 2022

Super pooglądać Twój wiosenny ogród
Gwiazda piękna dobrze posadziłaś świeci i rozjaśnia widok na ogród
Kancik jak brzytwa, sezon odpalony Haniu, gratuluję
Magara 00:36, 16 kwi 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Pamięć do haseł zawierzyłam swojemu komputerowi. Zawsze mnie pyta, czy je zapisać. Odmówiłam mu tylko w przypadku konta bankowego.

Haniu, w moim przypadku zawierzenie haseł komputerowi okazało się, jak wiesz, zgubne Sprzęt czasem pada, a wtedy klops - kombinuj odzyskiwanie hasła, wymyśl nowe hasło, powtórz hasło, no idzie oszaleć

Takie zwykłe zawilce leśne chyba są najlepsze - wiadomo, że będą żyć w naszych warunkach. Widziałam w zeszłym roku łany fioletowych, przy drodze samej... One chyba nie są już pod ochroną?

Z robotą pięknie się wyrobiłaś - już jakiś czas temu postanowiłam, że będziesz dla mnie guru w temacie harmonogramu prac i właściwego rozkładania sił ogrodowych - i tego zamierzam się trzymać Chociaż ten sezon wiosenny i tak postrzegam jakoś lajtowo, bez większej napinki jakoś idzie do przodu, lista prac specjalnie się nie skraca, ale jak się spojrzy z przymrużeniem oka to wszystko jako-tako wygląda
Milka 10:47, 16 kwi 2022

Jak ja ci zazdroszczę, że już jesteś obrobiona!
Pracuję regularnie, ale chyba mam za dużo i nie wyrabiam. Zostały mi róże i zacznę przesadzanie. Kanciki robię zawsze po pierwszym koszeniu, bo tak to mi krzywizny wychodzą.
Pogoda i u nas się zmieniła, ale już wyszło słonko, nie jest źle.
Haniu wszystkiego dobrego
mrokasia 11:19, 16 kwi 2022

Twoja magnolia świeci jako i moja . Jest szansa, że jeszcze trochę poświecą.
Wszystkiego dobrego!
Gruszka_na_w... 12:49, 19 kwi 2022

Milka napisał(a)
Jak ja ci zazdroszczę, że już jesteś obrobiona!
Pracuję regularnie, ale chyba mam za dużo i nie wyrabiam. Zostały mi róże i zacznę przesadzanie. Kanciki robię zawsze po pierwszym koszeniu, bo tak to mi krzywizny wychodzą.
Pogoda i u nas się zmieniła, ale już wyszło słonko, nie jest źle.
Haniu wszystkiego dobrego

Dziękuję.
Żeby się wyrobić, to sporą część prac przeniosłam na jesień; w tym cięcie róż i ścinanie bylin. Nic się z nimi z tego powodu nie dzieje, a mnie jest łatwiej działać na przedwiośniu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:51, 19 kwi 2022

mrokasia napisał(a)
Twoja magnolia świeci jako i moja . Jest szansa, że jeszcze trochę poświecą.
Wszystkiego dobrego!

Przymrozki moją nieco poturbowały, więc powoli schodzi z afisza.
Dobre życzenia dotarły. Dziękuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 12:56, 19 kwi 2022

Magara napisał(a)

Takie zwykłe zawilce leśne chyba są najlepsze - wiadomo, że będą żyć w naszych warunkach. Widziałam w zeszłym roku łany fioletowych, przy drodze samej... One chyba nie są już pod ochroną?

Z robotą pięknie się wyrobiłaś - już jakiś czas temu postanowiłam, że będziesz dla mnie guru w temacie harmonogramu prac i właściwego rozkładania sił ogrodowych - i tego zamierzam się trzymać Chociaż ten sezon wiosenny i tak postrzegam jakoś lajtowo, bez większej napinki jakoś idzie do przodu, lista prac specjalnie się nie skraca, ale jak się spojrzy z przymrużeniem oka to wszystko jako-tako wygląda

Moje okoliczne lasy wypełnione są głównie bukami. Pod nimi wczesną wiosną wyskakują łany zawilców gajowych. One są białe. I to one właśnie są pod ochroną. Fioletowych zawilców w naturze nie widziałam.

Wykonywane i planowane prace zawsze skrzętnie zapisuję. Jestem w grupie ryzyka, jeśli chodzi o sklerozę, więc bardzo mi to ułatwia ogarnięcie rzeczywistości, gdybym ewentualnie miała stupor myślowo-działaniowy.
Dzisiaj było pierwsze koszenie trawnika.
Edit: siewki pomidorów podlałam herbatką skrzypowo-pokrzywową.
Gruszka_na_w... 17:04, 19 kwi 2022

Kończy się druga dekada kwietnia. Roślinki w swoim tempie budzą się do życia. Najbardziej cieszą mnie ruszające krzewy w nieformowanym żywopłocie.
Dereń biały Sibirica, mahonia pospolita i tawuła szara.

Do kwitnienia szykuje się obiela i kalina angielska.

Zakotkowały się brzozy.

Gruszka_na_w... 17:08, 19 kwi 2022

Szafirki rozpoczynają swój najlepszy czas. Razem z pierwiosnkami świecą z daleka.

Gruszka_na_w... 17:11, 19 kwi 2022

Cieszą kolejne kwitnące rośliny.

tulipany i narcyzy

śś

kukliki

wilczomlecz mirtowaty

żagwin

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies