Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:42, 25 sty 2014

Do góry
kasiek napisał(a)
hej, co tam przesadziłaś w ogrodzie w zimie?
To fioletowe to moze byc szałwia omszona.

kasiu ,kilka bylin,rozdzielałam trawy i żurawki .pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:41, 25 sty 2014

Do góry
anna_g napisał(a)

Na chwilę obecną zachwycam się takimi połączeniami Co to to jest to fioletowe? Bardzo ładne. Odciska palucha zostawiam i pozdrawiam

Aniu ,Kasia dobrze ,Ci napisała ,to szałwia omszona pozdrawiam ze śnieżnej małopolski.
Mój 4 arowy azyl... 18:12, 25 sty 2014

Do góry
Podziw dla brązów Basiu i ta szałwia piękna
Szmaragdowy Zakątek 15:03, 25 sty 2014

Do góry
Na słóńce zdecydowanie lawenda, szałwia, róże okrywowe, kotrzewa sina, carex frosted curls z niskich....
Kubusiowo II 22:05, 24 sty 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
Gosiu pytałaś u mnie o szałwię, którą ma Ania DS. To szałwia omszona - czyli salvia nemorosa....ona jest byliną, ale nie znam odmiany niestety. Tylko nie kup omączonej - bo to jednoroczna roslinka. Radosności życzę

Omączona się rozsiewa i na następny rok daje pełno siewek, miałam ją Gosiaku to kiedy wysiewy zaczynasz? buziolki
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:33, 24 sty 2014

Do góry
Miro, ja też czuję dynamikę (na razie w portfelu, jak to się przełoży na wygląd ogrodowy - nie wiem). Odpowiadam u Ciebie, bo Ta czyta mój wątek, M. nie rozumieją, że teraz trzeba kupować rośliny i zamawiać. I że w ogóle trzeba co roku kupować. I to w większych ilościach.

Lilii zamówiłam troszkę (biało-żółte, mocny róż) - nie za dużo. Będę za radą Ani Małej Mi sadziła po kilka w danym miejscu, żeby nie było takiego sterczącego lasu. I wśród innych roślin podobnych. Np. koło chabra wielkogłówkowego, koło róży, w seslerii Heuflera koło hosty dużej. Tamte, które mam, rosną koło turzycy bronze, rozchodnika oraz chyba koło jarzmianek i jeżówek (świeża sprawa z jesieni).

Potem rzuciłam się na piwonie. Żółte (jasne) i bordowe. Trzymające się sztywno.

O różach to już wiedziałam, że będą nowe: 'Alba Maxima' (po Anglii wiedziałam, brak mi r. alb w ogrodzie), Mme Plantier, rosa 'Felicite Parmentier'. Nie wspomnę o 'Golden Celebration' i 'Bernstein Rose'. Nie mogę nigdzie znaleźć r. 'Gertrude Jekyll' i Rosa Complicata.

I żelazne sprawy frontowe: bukszpany, rh, żurawki, nowe hosty, cisy - ale to zwyczajne sprawy. Acha, tego derenia 'Ivory Halo' będę szukać.

Co siejem: mam nasiona dostane. Standard. Nowością będzie ożanka i żelaźniak (może się uda), dzwonek i szałwia jednoroczna. A tak to te znane cynie, astry, czarnuszki. Tytoń sobie odpuszczę w tym roku. Widziałaś szarłata z aminkiem? Pięknie się prezentują.

Oczywiście warzywa - ale tutaj to rutyna zapanuje w tym roku.

Koniecznie muszę spróbować wysiać rumianek w dużych ilościach.

I tak oto na Twoim wątku zrobiłam plany 2014 w Pszczelarni.
PS I drzewo jeszcze jedno posadzę.
Dwa ogrody 10:17, 24 sty 2014

Do góry
mira napisał(a)

podobno zakupoholizm można zahibernować tak wyczytałam na O! ale nie było napisane jak więc dziś zamawiam róże bo to mam przemyslane
a tą kompozycję zabieram!, zabieram! to jest to byliny w donicy - kompozycja piękna - na zdjęciu tak wygląda a w realu? polecasz? bo już ją zapisuję to niebieskiej donicy

Mira - zabieraj donicę przywrotnik jak najbardziej, lawenda francuska po pierwszym przycięciu gorzej kwitnie, może zwykłą trzeba by lub wymienić na jednoroczne, w kolorze blue, ja sadzę w doniczki byliny jak potrzebuję je przetrzymać do jakiegoś czasu, zawsze wtedy są bardziej dopilnowane, niż w gruncie. Łączyłam lawendę też tak, lobelia z własnego siewu

inne byliny, szałwia muszkatołowa była ozdobna z liści, już w pierwszym roku trzeba było uciekać z nią do gruntu, to wysoka roślina, będę w tym roku eksperymentować z nią i werbeną w nowym, za nią szałwie jednoroczne

z bylin miałam w donicy wiszącej poziomkówkę

i truskawkę

Ogród przy lesie początek 2012/2013 18:47, 23 sty 2014

Do góry
hej, co tam przesadziłaś w ogrodzie w zimie?
To fioletowe to moze byc szałwia omszona.
Kwiatki i rabatki u Elizy 17:30, 23 sty 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Elizko też masz sporo fioletu pozdrawiam

Fiolet i róż to chyba najbardziej popularny kolor, troszkę go mam Dla Ciebie szałwia

Ogrodowe przygody 19:43, 22 sty 2014

Do góry
iwonadm napisał(a)
jest to szałwia muszkatałowa
Pani sprzedała mi to jako bylinę, ale to się samo sieje z nasion
siewki wschodzą tego samego roku i zimują
sieje się to samo ale nie jest bardzo ekspansywne
kwitnie ok 1 mc i przykuwa wzrok
jak będzie mi w tym roku kwitła mogę zebrać Ci nasiona i wysłać

Chętnie przyjmę...pozdrawiam.
Kubusiowo II 14:40, 22 sty 2014

Do góry
Gosiu pytałaś u mnie o szałwię, którą ma Ania DS. To szałwia omszona - czyli salvia nemorosa....ona jest byliną, ale nie znam odmiany niestety. Tylko nie kup omączonej - bo to jednoroczna roslinka. Radosności życzę
Ogrodowe przygody 14:56, 21 sty 2014

Do góry
Cebul, a cebul już się nie mogę doczekać zdjęć
Szałwia bardzo ładna, a ma zapach muszkatołowy???
Ogrodowe przygody 14:16, 21 sty 2014

Do góry
jest to szałwia muszkatałowa
Pani sprzedała mi to jako bylinę, ale to się samo sieje z nasion
siewki wschodzą tego samego roku i zimują
sieje się to samo ale nie jest bardzo ekspansywne
kwitnie ok 1 mc i przykuwa wzrok
jak będzie mi w tym roku kwitła mogę zebrać Ci nasiona i wysłać

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:05, 21 sty 2014

Do góry
Aniu MOnte - ja w takim razie bawiłam sie wczoraj w terapeutkę, a nie w pacjenta.. dziś wieczorkiem może zamienię role

Gabrysia - nie znaleźliśmy, bo ja po 2 latach szczegółów i tak nie pamiętam

Madziarzeszów - u mnie każdego koloru pod dostatkiem... chomik jestem..

Ela - wnusiu cudowny, śliczny.... ale jego zdrowie najważniejsze... muss dać na wstrzymanie... czasami trzeba się poświęcić... ciekawe jaki kolor dziś Danusia ogłosi?

Z prawie niebieskich szałwia Zamówiłam 2 inne niebieskie Po 12 szt. o zgrozo.... nigdy tak nie kupowałam, ale z braku miejsca... robię sie drobny chomik..

Dwa ogrody 01:21, 21 sty 2014

Do góry

szałwia muszkatołowa po lewej, kwiaty w trudnym do określenia kolorze, bardziej niebieskim niż fioletowym

Na koniec niebieskości runa leśnego:
Szałwia błyszcząca - Salvia splendens 23:38, 20 sty 2014

Do góry
Tu szałwia fioletowa, pierwszy raz w ubiegłym roku wysiałam w domu na parapecie, w skrzyneczkę, potem pikowałam w paletki po 42 szt w jednej. w końcu marca wyniosłam do szklarni nieogrzewanej stały do czasu wysadzenia na rabacie. była silna i zdrowa, dziwiłam się, że w warunkach domowych wyszła bezproblemowo.

Szałwia błyszcząca - Salvia splendens 22:39, 20 sty 2014

Do góry
Witam
Właśnie poruszyłam temat szałwii błyszczącej i niecierpka waleriana w dziale jednorocznych, ale juz się tu przenoszę. Zakupiłam nasiona szałwii i będę próbowała swych sił, zobaczymy co z tego wyjdzie. Nasionka już wysiane i nawet wykiełkowały. Na opakowaniu był przepiękny kolor intensywny fioletowo bordowy, ciekawe jak będzie w rzeczywistości. Jak uda mi się popikować to zrobię zdjęcia. Na pewno będę dużo uszczykiwać, bo patrząc na zeszły rok i moje ,,doświadczenie,, z wysiewaniem innych wprawdzie roślin jednorocznych, trzeba to obowiązkowo zrobić. Jak się nie uda to zawsze można kupić sadzonki.
Jak coś z tego będzie to myślę, że szałwia błyszcząca fioletowa fajnie mi będzie pasowała na rabacie obok cytrynowych tawuł i bordowych żurawek. Strasznie mi sie podoba ta kolorystyka bordo, fiolet, niebieski i do tego różnie odcienie zieleni od cytrynowych po niebieską zieleń. Za domem pomału dąże do uporządkowania rabat w tym kierunku, przed domem dalej misz masz.
Chetnie zobacze zdjecia jak ktos miał u siebie fioletową szałwie.
Co z tym ogródeczkiem począć 21:04, 20 sty 2014

Do góry
ewa004 napisał(a)

Pomyślałam że może za kulkami bukszpanowymi(tam gdzie jest ?) posadzić roże z werbeną a dalej gdzie miała być różanka mogła bym zrobić Zetkową rabatę rozchodnikową

Czy druga wersja za kulkami posadzić Anabelki a dalej różanka z werbeną

A Ta Zetkowa to z brzozami ? czy bez, bez ???
Z brzózkami z rozchodnikami z rozplenicą i wrzosami (o ile słońce jest) ????

A teraz to co wymodziłam tzn. to co sobie wymyśliłaś i trochę dodałam ......

Jadę po kolei wg twojego rysunku ........

1. 3x Rh + podsadzić wrzościami lub wrzosami + tawułka

2. 3x stożki bukszpanowe + podsadzone trawką Frosted Curls+ czerwone żurawki+ gracillimusy

3. 7x Limki podsadzone Carexem np. Ice Dance lub Ice Cream

4. 3x Trzmielina, kocimiętka lub szałwia omszona, bukszpan żywopłot

5. Różanka + werbena i dodałabym na plecki róż - miskanta Morning Light

6. 3x brzoza dorenbroos+ rozchodniki+ rozplenice+kulki bukszpanu kilka (wszystko w takich ilościach żeby się zmieściło ....

ale wymodziłam co??? koryguj zgodnie z potrzebą

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:26, 20 sty 2014

Do góry
Ojej, to rzeczywiście, ale Polinka niedaleko mnie i u niej tez wszystko zlodowaciało..
no to jeszcze kolor, dziś paskudnie.. ale i tak lepiej niż u was.

szałwia omszona, jasny i ciemny kolor

lawenda NN

Szałwia błyszcząca - Salvia splendens 14:17, 19 sty 2014

Do góry
Ten wątek przeznaczamy na zdjęcia i wskazówki odnośnie uprawy i zastosowania szałwii błyszczącej

Osobiście uprawiałam ją z dwadzieścia pięć lat temu jako roślinę nie na balkony, ale w gruncie, jako czerwony, efektowny wypełniacz. Kwitła bardzo długo.

Samodzielne wyprodukowanie rozsady w domu wymaga bardzo wczesnych wysiewów, nawet w styczniu, dlatego moim zdaniem najlepiej jest zakupić rozsadę na targu lub w sklepie.

Szałwia wymaga pikowania i uszczykiwania (chociaż raz), aby się rozkrzewiła

Czerwonej, wydaje mi się, nie warto sadzić ale nowa odmiana w kolorze fioletowym jest atrakcyjna ze względu właśnie na kolor.

Czerwona wyszła chyba "z mody", bo jej nie widać w ogrodach w miastach, jedynie na skwerach albo gdzieś w ogrodach wiejskich, gdzie stale ma ważne miejsce, ponieważ długo kwitnie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies