Wiosna bardzo się ociągała. Długo było zimno a potem przyszło ciepełko i wszystko zaczęło kwitnąć. Jedne za późno inne a wcześnie
Początkiem maja kwitły hiacynty, spóźnione o miesiąc
Lidko, a ja chwaliłam Twój trawnik, to co będzie teraz? Profesjonalne to wszytko, bierzesz się do tego porządnie, będzie pięknie ale pomysł o powiększeniu rabat, to raczej nieuniknione
Myśle stale o tych rabatach. Bukowa mnie męczy troche bo ona wąziutka na 1 m.
Mam tam buczki a pomiędzy nimi hortki. I zapełnie to hakone z czasem.
No ale nie dam rady. Moje zamiary zrobilam na moje siły obecne.
Jutro mają kłaśc obrzeża - decyzja zapadła choć na dnie duszy wiem że z tym poszerzaniem to macie Wszysykie Ogrodowniczki rację.
No więc... z tych rozmyślań zamówiłam w miejscowej szkółce
-miscanty gracki na obsadzenie basenu,
-rozplenice na zachodnią/budlejową
- i berberysy kulki do gazonów przy bramie
To moje 1 tegoroczne zamówienie.
I myśle jeszcze czy dosadzic 2 buki.
Mam ich 5 a po bokach tej rabaty mam jasminowiec szczepiony i taki zwykly lilak na pniu. I te 2 krzaki bym zastąpiła bukami.
rabata byłaby spójna na całej długości.
Przy okazji widac jaki ten mój pseudo trawnik był naprawde.
Dzisiaj u nas piękna pogoda była jutro taka sama.wiec spacerek trzeba zrobić.
Na balkonie mam takie ciemierniki
Piękne ciemierniki kwitną, no to masz już wiosnę.
Bardzo podobają mi się Twoje metalowe ozdoby do ogrodu, ale będą pięknie wyglądać na przykład wśród traw. Chociaż trawy masz tak ogromne i bujne, że chyba jednak musisz im znaleźć inne miejsce.
Wycieczka super.
Czerwiec
Lipiec -bez fotek
Sierpień -chyba najlepiej wtedy wygląda
Nic bym na niej nie zmieniała, tylko bym dała pomiędzy dużo zwiewnych traw - stip i śmiałków, to będzie idealna taka a'la Piet Oudolf
Fazę mam ostatni jego rabaty
To mnie teraz zdziwiłaś bo w sezonie tych skrzyń zza zieleni po prostu nie widać... Ja nie zwracam na nie uwagi. Skrzynie zostają, tylko w ten sposób chce tam coś rosnąć a i rośliny dzięki nim są na różnych poziomach.
Ps. To miejsce ma w sumie ponad 3 metry szerokości od huśtawki do końca skrzyni z magnolią i 1,5 głębokości licząc do tuj...
dorobiłam wizualizację na szybko. Misa, którą znalazłam jest stosunkowo płaska, ona będzie ledwie 10-15 cm wystawała ponad kamienie, sam zbiornik jest niżej a będzie stała na nim. Bardziej to będzie oczko wodne niż element architektoniczny.
Iwona, misa mi się poda. I to bardzo.
Ale miejsca nie rozumiem.
Ławka jest obok. Nie chcecie na tę wodę patrzeć?
Bo ja w tym miejscu to bym prędzej stolik na kawkę i drinki widziała
A jeśli tu i tylko tu, to bez skrzynki. żeby więcej miejsca dla tej misy było.
Tylko nie bij
Edit:
tej kałuży nie rób tylko… masz takie fajne nowoczesne cortenowe elementy w ogrodzie, to pozostań przy nich!
Ja będę obrońcą misy!
.
.
.
tylko w innym miejscu
A te małe kwiatuszki sprawiają, że z nadzieją czekam na wiosnę
Koniec
Ewa, Twoja wiosna zawsze szybsza, niż nasza.
Tulipany masz już wielkie! Moje dopiero czubki wyściubiają gdzieniegdzie.
A przebiśniegi kocham! Ale mi nigdy nie wyrosły.
Piękna jest ta niebieska hosta na cienistej. Jaka to odmiana? Znasz może?
Ja też zaczęłam sadzić epimedia. Jeszcze szału nie ma. Chyba nie do końca są zadowolone z miejscówki ale może z czasem.
Ta hosta to nn, kupiona jako "biała pachnąca". Kiedyś rzeczywiście jej kwiaty miały ładny zapach, ale po przeprowadzce na leśną zniknął. Za to urósł z niej prawdziwy potwór. Na zdjęciu poniżej widać jaka to skala - kwiaty hortensji obok mają ok 25-30cm średnicy. A do tego pięknie się przebarwia jesienią.