Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 20:04, 04 maj 2016

Do góry
Edytko, w zeszłym roku cięliśmy, ale nie w maju, tylko zanim listki puściły. Wtedy, kiedy tnie się inne drzewa... Nie pamiętam dokładnie, kiedy, ale myślę, że w okolicach początku kwietnia ...
Teraz faktycznie szkoda by było.
Poczekaj, w tym roku już nie tnij. Mojej nie cięliśmy wcześniej, też nie było źle, choć teraz jest lepiej ...
W tym roku też jej nie cięłam, ale za rok znowu przytnę koronę. Na wiosnę. Jesienią jest ryzyko, że znowu będzie zwariowana aura i huśtawka temperatur ... Jesień bywa niepewna...
Tu ma być ogród :) 19:32, 04 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Edytko, czy z ziemi też wychodzą nowe, czy tylko z tych pustych rurek?

I tak i tak, na obwodzie kępy jest kilka nowych ździbeł.
Kosolkowa Pasja 19:02, 04 maj 2016

Do góry
kosolka napisał(a)
Rododendrony

Tawułki faktycznie w tyle, ale u mnie żaden rh nie jest jeszcze rozwinięty , u ciebie tak
Moje magnolie jeszcze śpią. I bądź tu człowieku mądry z tą pogodą
A tawułki masz od zeszłego roku? Może jak się rozrosną, będą szybciej kwitły?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:57, 04 maj 2016

Do góry
Ile osób, tyle zdań...
Rabata ślicznie się prezentuje. Problem w tym, że coś na tle ściany by się przydało i by nie konkurowało ze świdośliwami. Powinnaś Reniu poczekać na kolejne miesiące i zobaczyć, jak świdośliwy zmieniają kolor, barwy, z tego samego ujęcia fotografować miesiąc po miesiącu i zobaczyć, czego i w jakim miesiącu brakuje... Do takiej sytuacji dobrać to coś (czytaj: drzewo)

Reniu, zobacz te moje dwa posty i doradź, jak ci coś do głowy przychodzi ... u mnie wszystko w małej skali niestety ...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=130#post_2
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=131#post_0
Tu ma być ogród :) 18:47, 04 maj 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

U mnie ruszyły jako jedne z pierwszych traw, teraz już mają całkiem spore nowe przyrosty, pierwszy lepszy na fotce sprzed chwili

Edytko, czy z ziemi też wychodzą nowe, czy tylko z tych pustych rurek?
Ogródek Iwony II 18:28, 04 maj 2016

Do góry
kosolka napisał(a)

Moja jeszcze nawet nie ma porządnych pączków. Widzisz jak to różnie.. Nie ma co porównywac.

Olu, zaskoczyłaś mnie, bo u ciebie wszystko szybciej kwitnie, niż u mnie
Zbyszkowi już marudzić nie będę. Naprawdę się przestraszyłam, jak mi powiedział, że ręką nie ruszy w ogrodzie...
Ale w sobotę, jak był zajęty, pierwszy raz odpaliłam spalinową kosiarkę i sama skosiłam trawnik.
Zawsze to Zbyszek robił.
Oczywiście sporo się natrudziłam, zanim zechciała się uruchomić, a wydawało się to takie proste
Ogródek Iwony II 18:21, 04 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Myślałam o takim posadzeniu berberysów kolumnowych.

Do tego coś z przodu...

Z tyłu Anabelki - to jest mój widok z okna jadalni i z kuchni. Fajnie na tle żywopłotu wyglądałaby biel hortensji

Ładnie wychodzi Jak jest pomysł, to robota pali się w rękach.
Doświadczalnia bylinowo-różana 18:16, 04 maj 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Mój obiecany bajzlownik, jeszcze nie zagospodarowany

Jej, jaki fajny.
Pięknie wykończony i otoczenie przyjemne. Bardzo mi się podoba cały pomysł
Ogródek Iwony II 18:08, 04 maj 2016

Do góry
Ewa, lawendę mam z lewej strony. Całe 14 krzaczków Może wpadną na pomysł zapylenia mi też ogórków

Zaczęła kwitnąć śliwka. Brzęczy, jak w ulu
Ogródek Iwony II 18:05, 04 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
A te kolumnowe Erecta myślisz wzdłuż linii warzywnika, dobrze zrozumiałam? To po drugiej stronie, między warzywnikiem a kompostownikami jakbyś też posadziła to by to chyba fajnie wyglądało.

Aniu, przed kompostownikiem mam 4 krzaczki malin
Ale 3 berberysy jako powtórzenie - fajny pomysł byłby
Ogródek Iwony II 18:00, 04 maj 2016

Do góry
Myślałam o takim posadzeniu berberysów kolumnowych.

Do tego coś z przodu...

Z tyłu Anabelki - to jest mój widok z okna jadalni i z kuchni. Fajnie na tle żywopłotu wyglądałaby biel hortensji

Ogródek Iwony II 17:51, 04 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No i zagadka:
Ile dni mój ogród ma opóźnienie?
Zakwitła mi wczesna tawuła:
U niektórych już przekwita ...

Moja jeszcze nawet nie ma porządnych pączków. Widzisz jak to różnie.. Nie ma co porównywac.
Ogródek Iwony II 17:47, 04 maj 2016

Do góry
Tak, będzie żwirek
Dziękuję
Ogródek Iwony II 17:43, 04 maj 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Piękny kadr!
A tulipany Twoje zachwycające, zwłaszcza salmony van eijki mnie ujęły. Będę ich szukać w sklepach jesienią

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:34, 04 maj 2016

Do góry
Ja też nie narzekam. Dziękuje, że jest to forum.
Pozdrawiam Danusiu i mocno cię rozumiem.

Ale jet też dobra strona medalu:
Ilość użytkowników przeszła najśmielsze oczekiwania twoje i Ronina. To chyba najbardziej popularne forum w Polsce I nie tylko tu
Ogródek Iwony II 17:29, 04 maj 2016

Do góry
Zana napisał(a)
Iwonka, nie byłam u Ciebie kilka dni, a tu takie zmiany. Warzywnik wyszedł super, mnie się nawet z tymi deskami dookoła podoba - warzywnik jest wyróżniony, wygląda jakby na piedestale był. Jak trawa wyrośnie to będzie dobrze wyglądało. Myślę, że nie powinnaś narzekać, fajnie jest. Brawa dla eMa! Twój ogród zmienia się w oczach. Pięknie tulipany sfociłaś.

Nic nie straciłaś. Przez weekend nie byłam na forum... Nie było czasu niestety
Aniu, jak mi te deski będę mocno przeszkadzać, pomaluję je lekko na szaro. Ale wolałabym poczekać, aż spatynują naturalnie
E- Mowi przekażę, niech się cieszy...
Pewnie masz rację, że jak trawka urośnie, nie będzie się tak rzucać w oczy ... poza tym najbardziej mi przeszkadza różnica poziomów przy przedniej rabatce, ale jak tam coś posadzę, to nie będzie widać...
To są ostatnie wolne rabaty w ogrodzie, muszę się mocno zastanowić nad jej obsadzeniem ... Nie będę się spieszyć, bo strasznie dużo rzeczy mi się podoba.
Najbardziej przychodzi mi do głowy połączenie tu seslerii i szałwii i kilku zimozielonych kulek. Ale potrzebna mi jest podpowiedź, jak posadzić...
Rabatka ma 3 metry długości i 1,5 metra szerokości. I lekko mogłaby zasłonić warzywnik.
Zastanawiam się też, czy może dać w plecach kilka (5 sztuk z lewej strony forsycji) berberysów kolumnowych Erecta?
Ogródek Iwony II 17:16, 04 maj 2016

Do góry
Ewa, wikipedia podaje:

Jabłoń rajska

Pokrój
... Wielkość drzewa jednak ściśle zależy od rodzaju podkładki, na której zostało zaszczepione[3].
Liście
Eliptyczne, wydłużone, o blaszce prawie dwukrotnie dłuższej od ogonka liściowego. U różnych odmian mogą być zielone lub czerwone.
Kwiaty
... W odróżnieniu od większości gatunków jabłoni mają kwiaty w kolorze od różowego do ciemnopurpurowego. Mają średnicę do 3,5 cm.
...

Odmiany uprawne

'Eleyi' – bardzo obficie i późno (po połowie maja) kwitnąca, o ciemnopurpurowych kwiatach i owocach
'Royalty' – ma czerwono wybarwione liście i ciemnopurpurowe kwiaty
'Lemonei' – jedna z najobficiej kwitnących jabłoni, o ciemnoróżowych kwiatach
'Aldenhamensis' - półpełne, purpurowe kwiaty
'Jadwiga' - polska odmiana o ciemnych kwiatach i jadalnych owocach

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jab%C5%82o%C5%84_purpurowa

Twoja pewnie - to inna odmiana Może się uda zidentyfikować. I chyba ma jaśniejsze kwiatki u ciebie
Ogród Mirelli 17:05, 04 maj 2016

Do góry
Mirelko, poczytałam ... Czekam na twoje berberysy, jak znajdziesz czas na posadzenie
Madżenka dobrze prawi z hortkami ... Teraz już powinno być dobrze. Potrzymałaś je na dworze, to się zahartowały
U mnie padał deszczyk, teraz słoneczko wychodzi, idę posadzić truskawki. Wczoraj dostałam sadzonki
Ogródek Iwony II 16:55, 04 maj 2016

Do góry
Wyszło słoneczko. Idę posadzić truskawki.
A potem lecę na kominki Zobaczę, co u was słychać
Ogródek Iwony II 16:54, 04 maj 2016

Do góry
No i zagadka:
Ile dni mój ogród ma opóźnienie?
Zakwitła mi wczesna tawuła:
2 maja 2016

I pachnie w wazonie
U niektórych już przekwita ...

U Sebka widziałam już orliki ... U mnie pewnie za dwa tygodnie.
Może trawy też mają u mnie takie opóźnienie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies