Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Pszczelarnia 18:00, 04 maj 2016

ren133 napisał(a)
A mam jeszcze takie jedno zdjęcie ... może mało techniczne ale na jego podstawie chciałabym prosić Was o opinie czy na tej białej ścianie garażu zamiast tulipanowca nie lepiej prezentowałaby się magnolia? a jeśli tak to jaka?

Uważam (w nawiązaniu do posta Nawigatorki), że tutaj jest masywnie - bryły: tuje, jałowce i kule, kule, kule oraz formy kulo-, stożkopodobne. I te 3 świdośliwy to za mało, nawet jak urosną to będzie dalej mało ciekawie. Dlatego myślę o drzewie wielopniowym ale innym niż świdośliwy. Żeby pokazać jakąś różnorodność ale z jakimś reżimem doboru (nasadzenia niskie nie zrównoważą nam tej skali kolumn i kulek) i żeby było nie nudno i przytłaczająco.
Mnie by nawet i tulipanowiec pasował. Nie ciąć jałowców, bo to będzie groteskowo. Dać im duże drzewo.

To tylko taki luzny przyczynek do rozważań o ożywianiu ogrodu szmaragdowego.

Co to za smukłe drzewko bordowe?

Iwk4 18:57, 04 maj 2016

Ile osób, tyle zdań...
Rabata ślicznie się prezentuje. Problem w tym, że coś na tle ściany by się przydało i by nie konkurowało ze świdośliwami. Powinnaś Reniu poczekać na kolejne miesiące i zobaczyć, jak świdośliwy zmieniają kolor, barwy, z tego samego ujęcia fotografować miesiąc po miesiącu i zobaczyć, czego i w jakim miesiącu brakuje... Do takiej sytuacji dobrać to coś (czytaj: drzewo)

Reniu, zobacz te moje dwa posty i doradź, jak ci coś do głowy przychodzi ... u mnie wszystko w małej skali niestety ...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=130#post_2
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=131#post_0
Madzenka 21:27, 04 maj 2016

Ciekawe na co Ren sie zdecyduje
ren133 21:34, 04 maj 2016

inag napisał(a)
Jak patrzę na zdjęcie z tej perspektywy ja bym ich jednak nie cięła, tak jak pisałam. Aż się sama sobie dziwię bo zawsze wszystko tnę Spróbuj moze wrzucić jeszcze inne ujęcia tego miejsca.

No to wrzucam
widok z tarasu

i z boku przechodząc z domu do garażu
ren133 21:35, 04 maj 2016

lojalna_ napisał(a)
Podobnie jak w Pradze i jak po majowce zdecydowałaś ..? Albo nasz Kraków

Praga
nawigatorka 21:38, 04 maj 2016

Ja widze to inaczej.dla mne thuje i jalowce to tlo.nie bryly a sciana.
Sś to lekkie azurowe drzewa,dominujący ale delikatny dach calej rabaty.kule i byliny to gesto tkana podłoga a i tak glownym punktem skupiającym uwage ma byc ukryta tam sciana wodna.
nawigatorka 21:39, 04 maj 2016

Swoja droga od początku byla burza wokol tej rabaty
Makao_J 21:42, 04 maj 2016

A może puść jakieś pnącze na tą ścianę, ale tak pod kontrolą aby całej nie zakryć - głównie dół i trochę po skosie.
nawigatorka 21:45, 04 maj 2016

A moglabys dorysowac mniej wiecej w w proporcji wysokosci i szerokosci te przyszła scianke.moze ona wypada wlasnie w tej wolnej przestrzeni
ren133 21:47, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Jałowców bym nie ciachała. Ale są potężne (piękne!). Ale dałabym wielopniową drzewkowatą magnolię jednak - zrównoważy efekt tych masywnych brył, bo same świdośliwy nie są takie masywne i nie będą. Albo dołożyła świdośliw.

Czyli drażni Cię ta biała ściana? Kurczę no mnie też właśnie ... To jest dziwne bo u wielu z Was widzę często białe ściany, które świetnie wyglądają a moja mi jakoś nie pasi ...
Wydaje mi się, że świdośliwy za kilka lat jednak będą masywne (w moim niewielkim ogrodzie) ... ale może faktycznie powinno tam, zamiast tulipanowca, pojawić się jeszcze jedno drzewo ... rozłożyste tak żeby nie było przerwy między jałowcami ... i w takiej sytuacji zdecydowałabym się na jeszcze jedną świdośliwę
Tylko jest jeszcze jedna ważna sprawa - na tle jałowców i częściowo ściany planowana jest ścianka wodna i czy w takiej sytuacji tam będzie jeszcze miejsce na takie rozłożyste drzewo?