Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 14:48, 04 maj 2016

Pluszakowa napisał(a)

Na te informacje liczę najbardziej byłam ostatnio na Mokrym w J...exie i wydawało mi się wszystko dość drogo. Jedynie grujeczniki udalo się kupić okazyjnie.

ja tam jeszcze w tym roku nie byłam, generalnie mam wrażenie, że ta szkółka jest mocno zaniedbana, ale grujeczniki mają w super cenach, tylko, że nie za wielkie, też tam rok temu kupiłam swojego, a wybierałam chyba z setki drzewek, łatwo nie było, ale znalazłam takiego co ma zadatki na ładne drzewo za kilka lat.
Ciekawe czy w tym roku jeszcze odbije, bo całkiem ma sczerniałe listki po tym mrozie.

Jak tam kupiłaś to możesz być pewna, że będą Ci intensywnie pachniały, bo ten mój mały jeden daje czasami zapach wyczuwalny w całym ogrodzie.
Pluszakowa 14:58, 04 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

ja tam jeszcze w tym roku nie byłam, generalnie mam wrażenie, że ta szkółka jest mocno zaniedbana, ale grujeczniki mają w super cenach, tylko, że nie za wielkie, też tam rok temu kupiłam swojego, a wybierałam chyba z setki drzewek, łatwo nie było, ale znalazłam takiego co ma zadatki na ładne drzewo za kilka lat.
Ciekawe czy w tym roku jeszcze odbije, bo całkiem ma sczerniałe listki po tym mrozie.

Jak tam kupiłaś to możesz być pewna, że będą Ci intensywnie pachniały, bo ten mój mały jeden daje czasami zapach wyczuwalny w całym ogrodzie.

Grujeczniki są u mojej mamy i to była opcja 5 w 1. Drzewka małe ale nie zależy nam na rozmiarach bo innych dużych drzew nie brakuje. I generalnie planujemy je nisko prowadzić. Na zapach czekam fajnie że od nich pachną.

I generalnie denerwowało mnie tam brak cen i nazw na roślinach.
lindsay80 15:07, 04 maj 2016

Pluszakowa napisał(a)

I generalnie denerwowało mnie tam brak cen i nazw na roślinach.

A to już prawie należy do standardów, podobnie jest w tej szkółce po sąsiedzku, tylko jeszcze o tyle gorzej, że tam jak zapytasz to nikt nie wie, czym dana roślina jest, pracownicy daremni...

Ale nie martw się na O. tak się podszkolisz, że niedługo będziesz miała wiedzę większą od sprzedawców w wielu szkółkach
Basiula 18:39, 04 maj 2016

U mnie też grujecznik stracił listki. Ale wszyscy zapewniają, że odbije
Iwk4 18:47, 04 maj 2016

lindsay80 napisał(a)

U mnie ruszyły jako jedne z pierwszych traw, teraz już mają całkiem spore nowe przyrosty, pierwszy lepszy na fotce sprzed chwili

Edytko, czy z ziemi też wychodzą nowe, czy tylko z tych pustych rurek?
anna_t 19:20, 04 maj 2016

lindsay80 napisał(a)
Moje ulubione giga-żurawy Lime Rickey, 3 sezon i coraz piękniejsze

Jarzmianki Variegata

żurawki boskie! przez Twój wątek coraz więcej chcę limonki w ogrodzie
lindsay80 19:30, 04 maj 2016

Basiula napisał(a)
U mnie też grujecznik stracił listki. Ale wszyscy zapewniają, że odbije

Miejmy nadzieję, że Ci co to piszą to mają rację, bo byłaby wielka szkoda, gdyby nie odbiły.

Ja tylko z Finką rozmawiałam o przymrożonych Marikenach, bo zdarzyło jej się tak samo kilka lat temu i chyba niestety na to, że będą wyglądały normalnie nie ma co liczyć, bo liście w części odbiją, ale będą takie niedorozwinięte, ale oby się nie sprawdziło.
lindsay80 19:32, 04 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Edytko, czy z ziemi też wychodzą nowe, czy tylko z tych pustych rurek?

I tak i tak, na obwodzie kępy jest kilka nowych ździbeł.
lindsay80 19:36, 04 maj 2016

anna_t napisał(a)

żurawki boskie! przez Twój wątek coraz więcej chcę limonki w ogrodzie

faktycznie ja lubię ten odcień zieleni, a tą odmianę żurawek szczerze polecam.

Ostatnio koleżanka ogrodowiskowa pokazała mi zdjęcie jak wyglądała sadzonka takiej żurawki kupiona w necie za 20 zł i to był szok, kilka listków oderwane z piętką od kępy wsadzone w doniczkę, nawet bez korzeni - masakra!
anna_t 19:54, 04 maj 2016

można się naciać na zakupach internetowych, ale od czego jest forum ja kupuje tylko te przez Was polecane
zapiszę sobie tą odmianę żurawki