Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kosolkowa Pasja

Kosolkowa Pasja

Krakus 21:07, 03 maj 2016

nadrabiam powoli...piękne łany tulipanów ale rodki to już w ogóle niezły pokaz dają

twoja limka tez mnie zaskoczyła ..długo u Ciebie gości że taka fajna rozkrzewiona?

ja chyba ,musze spisać na straty moje miskanty morning light...jakoś tak w nich życia nie widzę...Twoje juz startują? frosted curlus też coś dziwnie dalej suchawe... ;/ pierwsze moje trawki a taka lipa...zimy nie było ale tak jak Toszka pisze te spore amplitudy tempreatur w ciągu miesiąca dawały roślinom w kość..

pozdrawiam weekendowo
kosolka 11:42, 04 maj 2016

Limki są młode, u mnie drugi sezon. Ale nie wiem czy pamiętasz, jaki popis dały już w ubiegłym roku! Obfite, duże i sztywne kwiaty. Zobaczymy czy powtórzą. Nie cięłam ich bardzo nisko, mam nadzieję że będzie dobrze i w tym roku.

U mnie ślady życia widać przy trzech ML i jednym Variegatusie, ale mam ich więcej, więc nie wiem czy tamte padły? Jeszcze trochę, zobaczymy. Brązowe trawiszcza nie przeżyły niestety, szkoda.
Pszczelarnia 18:22, 04 maj 2016

Toszka napisał(a)

Już problemem było upalne lato i wszechobecna susza - rośliny wstrzymały wegetację. We wrześniu, było chłodniej i popadało trochę deszczu, a rośliny ożyły i nabrały oddechu. Potem dowalił tygodniowy październikowy mocny przymrozek. A potem popadało i było ciepło. A tak na prawdę zaszkodził roślinom bardzo ciepły grudzień - sporo roślin zaczęło ponowną wegetację... u mnie rodki miały spore nowe przyrosty, lawenda ponownie zaczęła kwitnąć. A potem w styczniu dowaliło poniżej 15. Szok dla roślin. Potem się zbierały, bo było ciepło, puściły soki i ponowne przymrozki dla wielu roślin były już jak wyrok...
To wszystko razem było dla roślin gorsze niż normalna, długa zima

Tak. U mnie korkowiec amurski stoi jak zaklęty (jeszcze ma czas). Ale strat nie mam - o dziwo a susza była wykańczająca i jesień była też sucha (żadnych roślin jesienią nie przesadzałam, niczego nie cięłam, nie nawoziłam latem). Rośliny są bardzo osłabione i będą poddawać się chorobom. Nastał czas sprawdzianów dla ogrodów.
kosolka 18:47, 04 maj 2016

Tawuły daleko w tyle. Dla Iwony.
Iwk4 19:02, 04 maj 2016

kosolka napisał(a)
Rododendrony

Tawułki faktycznie w tyle, ale u mnie żaden rh nie jest jeszcze rozwinięty , u ciebie tak
Moje magnolie jeszcze śpią. I bądź tu człowieku mądry z tą pogodą
A tawułki masz od zeszłego roku? Może jak się rozrosną, będą szybciej kwitły?
kosolka 19:16, 04 maj 2016

Nie.. One są już trzeci rok. Zawsze kwitły o tej porze.
Rh już dziś całe rozwinięte.
kosolka 19:17, 04 maj 2016

Pszczelarnia napisał(a)

Rośliny są bardzo osłabione i będą poddawać się chorobom. Nastał czas sprawdzianów dla ogrodów.

Smutno to zabrzmiało.
Iwk4 20:12, 04 maj 2016

Faktycznie smutno. Tym bardziej dla młodych ogrodów... Człowiek się cieszy z każdej roślinki, którą kupi, dostanie, a potem to pada ... Smutno się robi ...
I człowiek sobie myśli, że może to jego wina, że nie umiał zadbać... Ale przez takie doświadczenia też się uczymy ...
Iwk4 20:13, 04 maj 2016

kosolka napisał(a)
Nie.. One są już trzeci rok. Zawsze kwitły o tej porze.
Rh już dziś całe rozwinięte.

Ola, ja mam jeszcze tawułę w innym miejscu i tam jeszcze jest cała zielona ... Tylko to chyba inna odmiana ...
Iwk4 20:13, 04 maj 2016

A co to za rh?