Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród z fortepianem 13:52, 11 sie 2021

Do góry
AgaCzek napisał(a)
A w krokusowym spokojnie
Szpaler hortensji

Bok ogrodu

Wykopałam czosnek słoniowy - nawet fajny wyszedł - a kwiaty niewiele odstają od kwiatów czosnkow ozdobnych

Śliczności i ogólne i hortensjowe
A ten fortepian to rewelacja.!!!
Super.Bardzo oryginalnie
Z nadzieją do przodu 13:50, 11 sie 2021

Do góry
W czerwcu zajęłyśmy się zagospodarowywaniem frontu. na pierwszy ogień poszła rabata pod oknem kuchennym i rabata wzdłuż ścieżki do wejścia.
Pod oknem posadzone są trzy lilaki Palibin, imperata cylindyczna i żurawki Obsydian.
Jako że lilaki to jeszcze mikruski w pleckach dosadzone zostały miskanty Zebrinus.

Na rabacie wzdłuż ścieżki rośnie szpaler miskantów Gracilismus. Średnie piętro tworza rozplenice, kosodrzewiny Pumilio (ryzyko!, bo one nie przepadają za gliną) i szałwie. Najniższe piętro to żurawki Paris. Aby przesłonić sąsiedzką budę psa i jego szpargały, Natalka wsadziła Giganteusy.

Dzisiaj powstała kolejna rabata frontowa. Ściągnięta została darń, wybrano część gliny, a w jej miejsce wsypana została kora, kwaśny torf, siarka i kompost. Posadzona została magnolia pośrednia (Magnolia soulangeana) Lennei Alba. Podsadziłyśmy ją azaliami japońskimi.

Zdjęcia z nasadzeń wkleję przy okazji jesiennej sesji.

Reszta planów ogrodowych jest w zawieszeniu. Natalka trochę miota się między chęcią posiadania ogrodu, a brakiem czasu i chęci na jego pielęgnację. Zobaczymy, czym to się skończy.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:50, 11 sie 2021

Do góry
Urszulla napisał(a)

To rzeczywiście, złap chwile po deszczu na byliny.
Jeśli chodzi o liliowca to jeśli piszesz o seledynowym to mam -fotkę znajdziesz? Chyba mam wystarczająco liliowców, jeszcze te pełne wysokie czekają u mnie na posadzenie w liliowcową.

Ula tego chciałaś

i chyba tego
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 13:49, 11 sie 2021

Do góry
zawitka napisał(a)
Za to jezówkami mogę się pochwalić ha ha

Piękne jeżówki, podziwiam Halinko
Ty też tak m masz,że masz ich trochę a jeszcze ich się che więcej ?

I nachyłek Zagreb ślicznie kwitnie

pozdrawiam serdecznie
Bylinowa łąka 13:45, 11 sie 2021

Do góry
Anitka napisał(a)

No brawo Anitka pięknie pokazała twoje piękne ugodowe połącia
Bylinowa łąka dużo się zmieniła. Gosiu masz tam już pięknie
Z nadzieją do przodu 13:35, 11 sie 2021

Do góry
Natalka nie lubi tej rabaty. Śmiałki najprawdopodobniej wymieni. Taki już los planisty. Po zimie miałyśmy problem z przesłoną z cisów, która zbrązowiała. Cisy po podlaniu magiczną siłą na start, odżyły.

Za przesłoną z cisów miał być pas warzywnika i kompostownik. Właściciele ten temat odpuścili. Jest tam teraz składowisko różności.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 13:35, 11 sie 2021

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

O pięknie.
W moim stylu
Nie rozsiewa ci się mikołajek ?
U mnie tak.Ale zostawiam go trochę.A nadmiar na kompost
A te wysokie filetowe,piękne kłosy to co to za roślinka ?
Z nadzieją do przodu 13:28, 11 sie 2021

Do góry
Naprzeciw budynku jest długa rabata, na której posadzone są graby Fastigiata w cisowych obwódkach poprzetykane różami Bonica, kocimiętką, seslerią jesienną i żurawkami. Plecy tej rabaty to sąsiadkowy żywopłot ze szmaragdów, przed którym rosną miskanty Gracilismus. Róże pięknie kwitły w pierwszym rzucie. Teraz czekamy na powtórne kwitnienie. Graby sadzone były jako maluchy. Ta rabata będzie potrzebowała najwięcej czasu, żeby dojrzeć.

Taras u Natalki umiejscowiony jest na zawieszonej w powietrzu płycie. Otaczają je rabaty z traw (imperata, stipa, rozplenica), rozchodników, irysów syberyjskich, firletki, kuklików. Jest trochę werbeny. W narożnikach tarasu rosną świdośliwy.

Ciężko było zrobić zdjęcie bez pchających się w kadr materiałów budowlanych.

Wzdłuż budynku, z boku tarasu, rosną hortensje, rodki i miskanty.

Z tarasu rozciąga się widok na wgryzającą się rabatę ze śmiałkami, wiśniami Amanogawa, berberysami Erecta i bylinami(przetaczniki, jeżówki).

Z nadzieją do przodu 13:14, 11 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Zdecydowanie więcej materiału wizualnego poprosimy

Właścicielka tradycyjnie leni się w tej kwestii.
Coś tam dzisiaj popstrykałam.
Ciężko jest zrobić dobre zdjęcia, bo wokół budynku wciąż trwają prace budowlane.
Najpierw rabaty ubiegłoroczne.
Długa rabata wzdłuż płotu przesłaniającego wyżej położony sąsiedni budynek.
Rosną na niej hortensje, hosty, miskanty Variegatus, bergenie, jarzmianki. W tym sezonie Natalka dosadziła brunnery.

W południowo-wschodnim narożniku działki rabata poszerza się i przechodzi w tzw. rabatę brzozową. Rosną tu brzozy Doorenbos, które w pleckach mają miskanty Variegatus, a w stópkach turzyce ID.
Z przodu rabaty są hortensje i bodziszki. Z posadzonych w narożniku trzech serbów, zimę przetrwał jeden. Podejrzewam, że dwa padły z powodu nadmiaru wilgoci.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:53, 11 sie 2021

Do góry
Zbliżenie na roślinki:

Beberys Bagatelle

Kosodrzewina Varella

Kosodrzewina Carten's Wintergold

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:50, 11 sie 2021

Do góry
Szałwia biała kwitnie niezawodnie co roku. Zawsze jest największa i najszybciej nabiera masy. Oczywiście widok wiosną jest bez porównania ładniejszy.

Rozchodniki mam nadzieję, że w przyszłym roku ładnie się zagęszczą. One ogólnie chyba dość szybko rosną. Faktycznie ta cała rabata przy platanie w przyszłym roku powinna być cała zarośnięta na moje oko.

Dojechała kosodrzewina Varella i berberys Bagatelle. Była szybka przymiarka i szybkie posadzenie roślin, nawet się nie zastanawiałam. Wersja robocza:

Zieleń, drewno i antracyt 11:52, 11 sie 2021

Do góry
Albo długie rabaty po obu stronach ścieżki, jak tu w Viller the Garden. Ławka na szerokość ścieżki

I na drugim zdjęciu widać, że drzewo stoi trochę obok. Mnie to już drażni

W sadzie wystarczy nie kosić trawy i już będzie pięknie wyodrębniona ścieżka. Po drugiej stronie rugosy i będzie mniód
W samym słońcu 10:37, 11 sie 2021

Do góry
A tu z przodu- jeszcze nie wiem jak to ogarnąć, mam do przesadzenia to co pisałam...dereń siberica albo elegantissima, jaśminowiec i dwa derenie rozlogowe...a w tyle ta szklarnia
W samym słońcu 10:28, 11 sie 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Mówisz o jeżówkach Virgin??? U mnie się nie wysiewają
Jak masz nadmiar to ja chętnie przygarnę .

Wśród nasion stipy takie siewki mam. Tylko że na tej rabacie są też jeżówki Magnus więc takiej 100% pewności nie mam, że nie są pomieszane, ale mogę oddać wszystkie

A taka samosiejka mi wyrosła
Niby ogródek pszczółki Majki 10:28, 11 sie 2021

Do góry
Nikt tu nie zagląda, ale mimo to wstawię zdjęcia

Zieleń, drewno i antracyt 10:24, 11 sie 2021

Do góry
No i widzę to tak.

Fioletowy to wiąz, czerwony - ławeczka, pomaranczowy - ostatnie drzewo w sadzie, żółte to rugosy. Gryzie się Wam? Wiąz właściwie jest dość neutralny, ale taki trochę do innego ogrodu, tzn niekoniecznie w połączeniu z sadem i rudosami... ale skoro nie będzie tu nic innego, żadnych wiejskich kwiatów, a ławką to prosta forma drewniana, to może da radę co?
Widok z niej miałabym juz mój wiejski, ale w dalszej perspektywie.
Za rugosami pachniałaby lipa, dopiero sporo dalej wiejska i reszta. Widoku na hamakową nie pokazuję, bo dalej widać rozwieszone pranie(jak derenie podrosną to je zasłonią...kiedyś)

Co myślicie?
Ogródek warzywny na balkonie 10:22, 11 sie 2021

Do góry
oliwka napisał(a)
I jeszcze skoro te zdjęcia łatwiej wchodzą to pochwalę się swoimi domowymi bukietami. Kwiaty zrywane podczas spaceru z psem

Kasia, boski ten bukiecik, koniecznie muszę groszki posiać!
Zieleń, drewno i antracyt 10:11, 11 sie 2021

Do góry
Do końca tygodnia nie powinnam od komputera odchodzić tyle pracy mam... no i co robię? Kombinuję czy nowa lokalizacja wiązu JH będzie ok Mam nadzieję, że coś podpowiecie kiedy w końcu będę ciężko pracować
Oto rzeczony jegomość. Nie jest olbrzymem, ale od zeszłego roku juz podwoił swoją wielkość. Hania Gruszka fajnie pokazała, co w niedługim czasie z niego może wyrosnąć.

No to przejdźmy do nowej miejscówki. Mam u siebie jedną oś/ścieżkę idącą przez cały ogród, taki pas startowy. Chciałabym wiąz posadzić na jej końcu, a przy nim/ pod nim kiedyś dać minimalistyczną ławkę. Pomysł fajny (mi się podoba ) tylko, czy ten wiąz nie będzie się z mini sadem gryzł - to zupełnie różne bajki...
Teraz opis obrazkowy dla ułatwienia Zdjęcia prowadzą od początku do końca pasa startowego (od razu dodam, że go lubię i taki chcę zostawić)

Po lewej przed tujami jest/będzie pas różany, najpierw historyczne dalej za lipą rugosy
Jesteśmy na miejscu

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:57, 11 sie 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Oj tam trudno…

i już

Dorii Magical mam w innym miejscu i bardzo ładne są, ale te limki na fotkach mnie przekonują, a siostra tez ma taką, więc już wzięte Plus taki ze akurat mam je pod nosem w szkolce

Martus ta O. hayes cudna, ale jeszcze mam trochę miejsca, wiec moze kiedys…

Kasia, to chyba mi przeslaas jakies wskazowki mind to mind bo akurat limki kupione

Ale będzie cudny szpalerek a w nogi też nie wiem co bym dała. Ale hortki to jednak pół roku nie są spektakularne, więc przydałoby się coś co zdobi te pół roku
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:56, 11 sie 2021

Do góry
daredevil napisał(a)

Moje hortki z patyka, trzeci sezon

Kury w korku

Muszę poczytać jak to się z tego patyka hortki robi, to namnożę dziadów zabójcze są

A do sliwek to slinka cieknie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies