Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Z nadzieją do przodu 13:28, 11 sie 2021

Do góry
Naprzeciw budynku jest długa rabata, na której posadzone są graby Fastigiata w cisowych obwódkach poprzetykane różami Bonica, kocimiętką, seslerią jesienną i żurawkami. Plecy tej rabaty to sąsiadkowy żywopłot ze szmaragdów, przed którym rosną miskanty Gracilismus. Róże pięknie kwitły w pierwszym rzucie. Teraz czekamy na powtórne kwitnienie. Graby sadzone były jako maluchy. Ta rabata będzie potrzebowała najwięcej czasu, żeby dojrzeć.

Taras u Natalki umiejscowiony jest na zawieszonej w powietrzu płycie. Otaczają je rabaty z traw (imperata, stipa, rozplenica), rozchodników, irysów syberyjskich, firletki, kuklików. Jest trochę werbeny. W narożnikach tarasu rosną świdośliwy.

Ciężko było zrobić zdjęcie bez pchających się w kadr materiałów budowlanych.

Wzdłuż budynku, z boku tarasu, rosną hortensje, rodki i miskanty.

Z tarasu rozciąga się widok na wgryzającą się rabatę ze śmiałkami, wiśniami Amanogawa, berberysami Erecta i bylinami(przetaczniki, jeżówki).

Z nadzieją do przodu 13:14, 11 sie 2021

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Zdecydowanie więcej materiału wizualnego poprosimy

Właścicielka tradycyjnie leni się w tej kwestii.
Coś tam dzisiaj popstrykałam.
Ciężko jest zrobić dobre zdjęcia, bo wokół budynku wciąż trwają prace budowlane.
Najpierw rabaty ubiegłoroczne.
Długa rabata wzdłuż płotu przesłaniającego wyżej położony sąsiedni budynek.
Rosną na niej hortensje, hosty, miskanty Variegatus, bergenie, jarzmianki. W tym sezonie Natalka dosadziła brunnery.

W południowo-wschodnim narożniku działki rabata poszerza się i przechodzi w tzw. rabatę brzozową. Rosną tu brzozy Doorenbos, które w pleckach mają miskanty Variegatus, a w stópkach turzyce ID.
Z przodu rabaty są hortensje i bodziszki. Z posadzonych w narożniku trzech serbów, zimę przetrwał jeden. Podejrzewam, że dwa padły z powodu nadmiaru wilgoci.

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:53, 11 sie 2021

Do góry
Zbliżenie na roślinki:

Beberys Bagatelle

Kosodrzewina Varella

Kosodrzewina Carten's Wintergold

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 12:50, 11 sie 2021

Do góry
Szałwia biała kwitnie niezawodnie co roku. Zawsze jest największa i najszybciej nabiera masy. Oczywiście widok wiosną jest bez porównania ładniejszy.

Rozchodniki mam nadzieję, że w przyszłym roku ładnie się zagęszczą. One ogólnie chyba dość szybko rosną. Faktycznie ta cała rabata przy platanie w przyszłym roku powinna być cała zarośnięta na moje oko.

Dojechała kosodrzewina Varella i berberys Bagatelle. Była szybka przymiarka i szybkie posadzenie roślin, nawet się nie zastanawiałam. Wersja robocza:

Zieleń, drewno i antracyt 11:52, 11 sie 2021

Do góry
Albo długie rabaty po obu stronach ścieżki, jak tu w Viller the Garden. Ławka na szerokość ścieżki

I na drugim zdjęciu widać, że drzewo stoi trochę obok. Mnie to już drażni

W sadzie wystarczy nie kosić trawy i już będzie pięknie wyodrębniona ścieżka. Po drugiej stronie rugosy i będzie mniód
W samym słońcu 10:37, 11 sie 2021

Do góry
A tu z przodu- jeszcze nie wiem jak to ogarnąć, mam do przesadzenia to co pisałam...dereń siberica albo elegantissima, jaśminowiec i dwa derenie rozlogowe...a w tyle ta szklarnia
W samym słońcu 10:28, 11 sie 2021

Do góry
mrokasia napisał(a)

Mówisz o jeżówkach Virgin??? U mnie się nie wysiewają
Jak masz nadmiar to ja chętnie przygarnę .

Wśród nasion stipy takie siewki mam. Tylko że na tej rabacie są też jeżówki Magnus więc takiej 100% pewności nie mam, że nie są pomieszane, ale mogę oddać wszystkie

A taka samosiejka mi wyrosła
Niby ogródek pszczółki Majki 10:28, 11 sie 2021

Do góry
Nikt tu nie zagląda, ale mimo to wstawię zdjęcia

Zieleń, drewno i antracyt 10:24, 11 sie 2021

Do góry
No i widzę to tak.

Fioletowy to wiąz, czerwony - ławeczka, pomaranczowy - ostatnie drzewo w sadzie, żółte to rugosy. Gryzie się Wam? Wiąz właściwie jest dość neutralny, ale taki trochę do innego ogrodu, tzn niekoniecznie w połączeniu z sadem i rudosami... ale skoro nie będzie tu nic innego, żadnych wiejskich kwiatów, a ławką to prosta forma drewniana, to może da radę co?
Widok z niej miałabym juz mój wiejski, ale w dalszej perspektywie.
Za rugosami pachniałaby lipa, dopiero sporo dalej wiejska i reszta. Widoku na hamakową nie pokazuję, bo dalej widać rozwieszone pranie(jak derenie podrosną to je zasłonią...kiedyś)

Co myślicie?
Ogródek warzywny na balkonie 10:22, 11 sie 2021

Do góry
oliwka napisał(a)
I jeszcze skoro te zdjęcia łatwiej wchodzą to pochwalę się swoimi domowymi bukietami. Kwiaty zrywane podczas spaceru z psem

Kasia, boski ten bukiecik, koniecznie muszę groszki posiać!
Zieleń, drewno i antracyt 10:11, 11 sie 2021

Do góry
Do końca tygodnia nie powinnam od komputera odchodzić tyle pracy mam... no i co robię? Kombinuję czy nowa lokalizacja wiązu JH będzie ok Mam nadzieję, że coś podpowiecie kiedy w końcu będę ciężko pracować
Oto rzeczony jegomość. Nie jest olbrzymem, ale od zeszłego roku juz podwoił swoją wielkość. Hania Gruszka fajnie pokazała, co w niedługim czasie z niego może wyrosnąć.

No to przejdźmy do nowej miejscówki. Mam u siebie jedną oś/ścieżkę idącą przez cały ogród, taki pas startowy. Chciałabym wiąz posadzić na jej końcu, a przy nim/ pod nim kiedyś dać minimalistyczną ławkę. Pomysł fajny (mi się podoba ) tylko, czy ten wiąz nie będzie się z mini sadem gryzł - to zupełnie różne bajki...
Teraz opis obrazkowy dla ułatwienia Zdjęcia prowadzą od początku do końca pasa startowego (od razu dodam, że go lubię i taki chcę zostawić)

Po lewej przed tujami jest/będzie pas różany, najpierw historyczne dalej za lipą rugosy
Jesteśmy na miejscu

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 09:57, 11 sie 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Oj tam trudno…

i już

Dorii Magical mam w innym miejscu i bardzo ładne są, ale te limki na fotkach mnie przekonują, a siostra tez ma taką, więc już wzięte Plus taki ze akurat mam je pod nosem w szkolce

Martus ta O. hayes cudna, ale jeszcze mam trochę miejsca, wiec moze kiedys…

Kasia, to chyba mi przeslaas jakies wskazowki mind to mind bo akurat limki kupione

Ale będzie cudny szpalerek a w nogi też nie wiem co bym dała. Ale hortki to jednak pół roku nie są spektakularne, więc przydałoby się coś co zdobi te pół roku
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:56, 11 sie 2021

Do góry
daredevil napisał(a)

Moje hortki z patyka, trzeci sezon

Kury w korku

Muszę poczytać jak to się z tego patyka hortki robi, to namnożę dziadów zabójcze są

A do sliwek to slinka cieknie
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:48, 11 sie 2021

Do góry

Moje hortki z patyka, trzeci sezon

Ogród w remoncie 09:30, 11 sie 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Obiecałam fotki z ludziem, namówiłam córę tylko musiałam obiecać, że ją zamażę, znaczy twarz. Córcia wzrostu 165

O mój borze liściasty! Bosko. Zdradzisz gdzie nabyłaś hakonechloa? Sorki ja monotematyczne jestem zakręciło mnie na ich punkcie!
Ogród w remoncie 09:25, 11 sie 2021

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

Mam nową "podłogę" pod altanę

Może uda się szkielet postawić jeszcze w tym tygodniu.

Super to wygląda! Tu też bezodmianowa hakonechloa?
Ogród pod lasem 09:20, 11 sie 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
I parę obrazków z poranka.

Cudna Pastel Green. Chyba moja ulubiona.

Piekne są. moja Polestar nie zakwitła. tzn na 3 sztuki są dwa kwiatki. Masz z nimi większe doświadczenie... może za mało wody dostały? rosną w półcieniu z przewaga cienia

Pastel Green i Polestar są tak podobne ,że chyba nie odróżniam
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:12, 11 sie 2021

Do góry
Kolory w ogrodzie.

W samym słońcu 08:40, 11 sie 2021

Do góry
sarenka napisał(a)

Czy tu gdzie jest to pomarańczowe pasowałby dereń IH? Do jezowek- różowych,białych,hortek limelight, miskanty, szałwię itp?

tu jest za mało miejsca na IH i tak jak Wiola pisała zasłoni hortki od strony tarasu. IH bym gdzieś z tyłu dała, nawet za hortkami.

Royal Burgundy możesz podciąć pod koniec lata ale ja bym tego nie robiła. Ona teraz może nie wygląda najzgrabniej ale to drzewo najlepiej wygląda, jak ma luźny pokrój. Ona sama będzie ładnie się zagęszczać już za rok. Tnąc ją zrobisz z niej zwartą "kulkę". Jak zostawisz naturalnie to będzie rosła w zgrabny delikatny owal.

Ławeczka u ciebie przy tej rabacie obok wejścia do warzywnika to dobry pomysł. Miałabyś widok na inną część ogrodu niż z tarasu.
Ogród pod lasem 08:34, 11 sie 2021

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
I parę obrazków z poranka.

Cudna Pastel Green. Chyba moja ulubiona.

Odkrycie zeszłego sezonu, tawułka Sprite. Będę dosadzać!

Osmunda faktycznie jest królewska. Niesamowita paproć.

notuję: osmuda, tawułka Sprite
Na asterki nawet nie patrzę, jak sobie pomyślę o końcu lata, to mi słabo. Ostatnia zima mnie wykończyła
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies