Dzika malina, ktoś wie jaka to odmiana? Smakuje jak leśna, owoce większe, rosną jeden na drugim. Bardzo późna, owocuje dopiero teraz. chętnie bym kupiła więcej, smakuje najlepiej ze wszystkich jakie kiedykolwiek próbowałam. Nie wiem skąd mi się wzięła w dzikiem części ogrodu - tam gdzie kosimy 2x w roku
Może na przewiewnym stanowisku owoce nie będą pleśnieć? A może do niczego się nie nadaje bo właśnie późno I już za zimno/mokro
Kolejne nasadzenia trafiają na rabatę z elementem wodnym. Tym razem sesleria z własnych sadzonek. Powoli zmniejsza się powierzchnia rozłożonej maty. Może uda się jeszcze dziś wykartonować ten fragment zanim zajdzie słońce. Mąż przygotował dziś 125 dołków pod żywopłot. Zamówiliśmy Novitę 60-80 cm z gołym korzeniem.
No początek to powiem Ci mizernie się zapowiadał ale efekt cudny.
Też dążę do takiego etapu że front będzie atrakcyjny cały rok ale coś mi hortki na jednej części pod grabami nie chcą rosnąć i kombinuję z nimi. Już wyciągnęłam je w tym roku i dała kompost w nogi oraz hydrożel ale słabo je tam widzę. Kiepska ziemia tam jest (piach) i mam wrażenie że cokolwiek bym im nie dawała to graby wszystko im wypiją lub szybko przeleci dalej.
W tym miejscu to tylko perowskja rosła dobrze ale graby wtedy słabły i musiałam ją wywalić. Teraz graby już są super.
Na 5minut wyszło słońce więc zrobiłam zdjęcie swojej łąki przed ogrodzeniem.
Jest cała niebiesko-fioletowa. W roli głównej Żmijowiec Grecki i Ogórecznik oraz Chaberek
Lubię te moje frontowe rabaty, bo cechuje je całoroczna atrakcyjność i minimalna pracochłonność, a przy okazji zapewniają intymność.
Ten płaczek to 12-letni cyprysik nutkajski Jubilee. Bożenka/Kordina określa go mianem "wielkiej mrówy".
Początki tej rabaty nie wyglądały spektakularnie.
Wyleciał stamtąd świerk kłujący, w tym sezonie kolumnowe jałowce zastąpiłam cisami. Cyprysik pozostał jako gwiazda rabaty.
Eeee a jaki masz zajefajny front
Jakoś umknęły mi zdjęcia z Twojego frontu. Chyba nie trafiałam na zdjęcia
Super jest i ten żwir pięknie się prezentuje.
Ten płaczący iglak to świerk czy cis?
Moje tuje mają ok 10 lat i od kilu tygodni jedna z nich na wierzchu schnie. Dosłownie w oczach. Nie widać szkodnika. Na mojej ulicy sąsiad stracił cały szpaler żywotników w bardzo krótkim czasie i miały podobne objawy. Co to może być i co zrobić ?
Dzień dobry. Posiadam ligustr zimozielony dwuletni. Niedawno zaatakowało go jakieś ustrojstwo. Plamy i na niektórych krzakach już brak liści. Co to za choroba? Co zrobić?
Haniu a wiesz, ze na żółto przebarwia sie rowniez Heptakodium i ma rownie ciekawa kore co pensylwanski. Warto zaprosic to male ciekawe drzewko do ogrodu. Liscie przypominaja derenia kousa ale sam krzew nie jest wymagajacy tak jak deren, rosnie wszedzie i pieknie kwitnie na bialo we wrzesniu.
Szkoda, ze nie zdobylo uznania w naszych ogrodach.