Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Moja bajka 13:46, 31 sty 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

Dzięki Madżenka. Co do róż ta mam: Eden Rose, Jasmina, The Fairy, Pomponella, Monstead Wood, William Shakespeare i najstarsza jaką mam - róża z grupy Courtyart - Redova. Wszystkie wymienione wcześniej posadzone są w sierpniu i listopadzie zeszłego roku. Z góry dziękuję jak nie wiem co .

Eden rose nie mam ale musze doczytać bo po sadziłam teściowej w ogrodzie można ją uznać za pnącą
Pozostałe możesz bez problemu ciąć nisko nad trzecim lub piątym oczkiem. Im cieszy pęd tym niżej, jeśli już mocny gruby i nie przemarźnięty to możesz nad piątym. Zwłaszcza przy William ie sprawdź jakie ma pędy
Fairy w ogóle się nie przejmuj, nawet nie patrz na oczka, tnij jak chwasty
Redova nie znam musze doczytac
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:39, 31 sty 2016

Do góry
oliwka napisał(a)
Marzenko pisałaś wcześniej ze będziesz obrywac liscie. Czy ja dobrze zrozumialam ze bedziesz obrywac pozostale liscie np w różach ????

tak poobrywam pozostałe liście zanim wykonam oprysk miedzianem. Nie wszystkie chore liście udało mi się pozbierać z rabat teraz tez będę to robic
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:35, 31 sty 2016

Do góry
makkasia napisał(a)
Ciemierniki z trawkami miodzio
Zaintrygowało mnie to zo napisałaś o cięciu austinek, że tnie się je każdą inaczej??
Ja na razie tnę je dość mocno aby zaczęły się krzewić ale może to błąd?

Kasiu te które dorastają do 1-1,2 tez tak tnę - ostro i pięknie kwitną. Lecz dla tych, które wypuszczają długie baty, takie cięcie i się nie sprawdza, wypuszczaja jeszcze dłuższe pędy i słabo kwitly tylko na końcach . Wysokie Austinki przycinam o ok 1/3 a te najdłuższe baty skracam do ok 1-1,2 m.
na razie z nimi eksperymentuje
ale ja ciągle się ich uczę
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:29, 31 sty 2016

Do góry
Katkak napisał(a)

O matko, strasznie to skomplikowane się wydaje. Nie wiem czy nie porwałam się z motyką na słońce jak czytam Twoje słowa. Madżenko dziękuję Ci bardzo. Róże wymieniłam u siebie.

idę zatem zaraz do ciebie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 13:27, 31 sty 2016

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Ja też chyba wezmę się za ogród w przyszły weekend. Czeka mnie cięcie platana i również miedzian. Nawet jeśli wrócą przymrozki to nic się nie stanie, a część prac będę miał zrobione. Myślałem o założeniu jagodnika w tym roku więc czas będzie potrzebny
I chyba przytnę hortensje bukietowe. Gdzieś czytałem, że nie powinno im to zaszkodzić, a wcześniej zakwitną... poeksperymentuję.
Korci mnie na cięcie traw, ale te kilka miesięcy byłoby łyso

czytałam dzisiaj w Kalendarzu Ogrodnika, że już zaraz można ciąć bukietowe. Chyba tez podejmę ryzyko, trzeba sobie pracę na etapy rozłożyć. Jesli będzie tak ciepło jak przez ostanie kilka zim to miskanty pójdą pod nóż juz w lutym
Typografia ogrodu 13:25, 31 sty 2016

Do góry
Losu ma rację jeśli ktoś nie lubi ogrodu lub nie ma koncepcji to lepiej niech za niego profesjonalista to robi. A my jesteśmy pasjonatami
Moja bajka 10:57, 31 sty 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Fajny kredens a kolor mega trandy

Napisz jakie masz róze.

Dzięki Madżenka. Co do róż ta mam: Eden Rose, Jasmina, The Fairy, Pomponella, Monstead Wood, William Shakespeare i najstarsza jaką mam - róża z grupy Courtyart - Redova. Wszystkie wymienione wcześniej posadzone są w sierpniu i listopadzie zeszłego roku. Z góry dziękuję jak nie wiem co .
W Kruklandii 10:42, 31 sty 2016

Do góry
Ja z Googel to nawet po Wrocławiu sie poruszam nawet na prostej drodze sie gubię , zero poczucia orientacji w terenie
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:40, 31 sty 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)

Czy Miedzianem pryskawsz wszystkie rosliny?? i olejem też???

Miedzian stosuje tylko na bezlistne wiosna. Nie pryskam nim zimozielonych ale wiem ze dużo osób po całości leci. A olejem wszystkie te które atakują przędziorki i mszyce czyli od grabów na bukszpanach skonczywszyszy. Niemal wszystko olejem pryskam

Nie widze szczególnego efektu działania miedzianu wiec pryskam nim te rośliny, które atakują mi choroby grzybowe: róże, brzozy, magnolie, graby. Ale to wina mojej ciężkiej i gliniastej gleby

Pytaj jakby co, teraz chwila przerwy ale potem bede jechać samochodem jako pasażer to bede miała czas pisać na tablecie
Ogród pewnej ogrodniczki 10:36, 31 sty 2016

Do góry
Dorotko jaka masz odmianę berberysu nie przejmuj sie. Ja przez 10 lat nie zastanawialm się jaka odmianę kupuje, tylko ogrodowisko na mnie wymusiło ze musze się odmian uczyć.
Berberys pod koniec lutego przytnij ostro, nie żałuj, uformuj mu zarówno górę jak i boki żywoplociku. Chyba ze będzie mega ciepło to możesz wczesnej ciąć, lub gdy zima wróci to pózniej.
Róże skub bez zastanowienia
Ice dance wystarczy ze posadzić 25 cm od brzegu rabaty.

Do hortensji limelight znakomicie pasuja rozwinięty miskanty. To takie typowo ogrodowiskowe polaczenie. Naprzemiennie z hortensjami w tyle rabaty możesz je posadzic. Polecam morning light lub gracillimus (ten drugi rosnie większy)
Moja bajka 10:21, 31 sty 2016

Do góry
Fajny kredens a kolor mega trandy

Napisz jakie masz róze.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:20, 31 sty 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Zbieram się w sobie żeby wyjść. Zimno trochę

Juzia czekam
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:19, 31 sty 2016

Do góry
Katkak napisał(a)
Witaj, w zeszłym roku dopiero zaczęłam przygodę z różami, a przyznać muszę, że niewiele wiem na ich temat. Tzn staram się tą wiedzę pogłębiać, podczytuję tu i tam, ale co innego przeczytać coś w gazecie, a co innego zapytać kogoś kto ma róże. U Łukasza przeczytałam, że wystarczy ciachnąć róże nad 3 oczkiem i ładnie będą rosły. Możesz mi powiedzieć kiedy należy to robić? Jak kwitną forsycje, czy tak? I kiedy przeprowadza się kulkowanie róż? I czy wszystkie róże się kulkuje? Zasypałam Cię pytaniami . Z góry dziękuję .

Kasiu niestety trzeba wiedzieć jakie ma się róże. Inaczej tnie się wielokwiatowe i wielkokwiatowe, inaczej historyczne, inaczej pnące a jeszcze inaczej niektóre austinki. Te pierwszą grupę tnie się najłatwiej bo nad trzecim lub piątym oczkiem. Historycznych z zasady się nie tnie wiosna tylko przycina po kwitnieniu latem. Ja właśnie pomyliłam Louis Odier i zapomniałam ze ona jest historyczna, ostro ja ciachnęłam wiosna i niemal nie kwitła w sezonie. Pnących nie mam wiec specjalnie się na ich cieciu nie znam. A austinki to inna para kaloszy, tu niemal każda wymaga innego traktowania i wszystko zależy od tego jaki efekt chcemy osiągną. Wyglada to wszystko na bardzo skomplikowane ale tak nie jest. Napisz jakie masz róże doradzę ciecie. Specjalistek od róż jest u nas sporo dziewczyn.
Z załozenie róże tniemy gdy zaczynaja kwitnąć forsycje. Wystarczy ze wypatrzę pierwsza w mieście z nabrzmiałymi robiącymi się żółte gałązkami od razu chwytam za sekator.

Ja nie kulkuje róż bo ma dla nich za mało miejsca. Kulkuje się gdy pędy sa długie i miękkie, najlepiej latem. Wiosna tez możesz to ostrożnie zrobić gdy zaczną krążyć soki i pędy stana się bardziej wiotkie. Wiekszość Austinek idealnie się do tego nadaje jeśli podają ze będą osiągały 1,5 M. Historyczne tez się do tego celu idelanie nadają i kwitną wtedy bardzo obficie.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 10:02, 31 sty 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)

Marzenko, daj mi znać jak będziesz pryskać bo ja nigdy nie wiem kiedy to robić. Albo napisz u siebie w wątku co robisz bo ja go śledzę i wtedy wiem co i jak i kiedy robić.

Dorotko zawsze pisze co robię, kiedy i czym pryskam musisz być na bieżąco bo wszystko zależy od temperatury na zewnątrz. W tym roku zapowiada się ze wcześnie nadejdzie wiosna wiec pewnie niedługo będę pryskać Miedzianem (profilaktyka chorób grzybowych i kędzierzawosci wiśni) a potem olejem parafinowym (Catane, Promanal, Treol) na larwy przędziorków i szpecieli. Ten drugi oprysk wykonuje się gdy temperatura jest juz trwale w okolicach +10 stopni i larwy sie budzą.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 09:24, 31 sty 2016

Do góry
Danusiu czekamy na odtrąbienie czy wiosna nadchodzi
Czy byłaś może w Essen?
Ogród Cioci cz. 3 09:22, 31 sty 2016

Do góry
Ciekawe co ten wiatr przywieje, jeszcze cieplejsza wiosnę czy powrót zimy? Codziennie modyfikują prognozy na następne 2 tygodnie. Obstawiam ze wiosne ale kto wie?
Rododendronowy ogród II. 09:19, 31 sty 2016

Do góry
Radosć wiosenna wkoło nastała. Nawet nie sadziłam, ze piłowanie gałęzi taka radość moźe sprawić
Typografia ogrodu 09:18, 31 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Zartujesz? A sa takiee firmy
Moje kule nie sa jeszcze zbyt ksztaltne bo sa dosc mlode.a sama sie doswiadczalnie przekonasz ze to nie jest takie trudne.szczerze mowiac wycinanie kostek jak dla mnie jest bardziej wymagajace.a jak nie wyjdze to odrosnie

Uwięziony mi że są ludzie , których byś nawet nie podejrzewała o to, ze biorą ogrodnika do prac wszelakich... Ostatnio wśród moich znajomych to strasznie modne i samodzielne dłubanie w ogrodzie jest passe. Ale ja wole być staromodna... My na forum to inna kategoria ogrodników jesteśmy
Typografia ogrodu 09:15, 31 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Na to rozmnazanie licze
A dlaczego niebiesko?

Nasadzenia szałwia, perovskia, Verbena.... Przecież to nie biały
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:12, 31 sty 2016

Do góry
Lubię róże za to, ze wystarczy ciachnąć nad 3 oczkiem a potem rosna piękne badyle. Bez obaw dadzą rade

Ps. Oczywiście nie wszystkie.... Jak zapomniałam źe Louis Odier jest historyczna to kwitnienia nie miałam...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies