Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika cz. aktualna

Madżenie ogrodnika cz. aktualna

makkasia 11:07, 31 sty 2016

Ciemierniki z trawkami miodzio
Zaintrygowało mnie to zo napisałaś o cięciu austinek, że tnie się je każdą inaczej??
Ja na razie tnę je dość mocno aby zaczęły się krzewić ale może to błąd?
oliwka 12:22, 31 sty 2016

Marzenko pisałaś wcześniej ze będziesz obrywac liscie. Czy ja dobrze zrozumialam ze bedziesz obrywac pozostale liscie np w różach ????
Madzenka 13:27, 31 sty 2016

Loosiuu napisał(a)
Ja też chyba wezmę się za ogród w przyszły weekend. Czeka mnie cięcie platana i również miedzian. Nawet jeśli wrócą przymrozki to nic się nie stanie, a część prac będę miał zrobione. Myślałem o założeniu jagodnika w tym roku więc czas będzie potrzebny
I chyba przytnę hortensje bukietowe. Gdzieś czytałem, że nie powinno im to zaszkodzić, a wcześniej zakwitną... poeksperymentuję.
Korci mnie na cięcie traw, ale te kilka miesięcy byłoby łyso

czytałam dzisiaj w Kalendarzu Ogrodnika, że już zaraz można ciąć bukietowe. Chyba tez podejmę ryzyko, trzeba sobie pracę na etapy rozłożyć. Jesli będzie tak ciepło jak przez ostanie kilka zim to miskanty pójdą pod nóż juz w lutym
Madzenka 13:29, 31 sty 2016

Katkak napisał(a)

O matko, strasznie to skomplikowane się wydaje. Nie wiem czy nie porwałam się z motyką na słońce jak czytam Twoje słowa. Madżenko dziękuję Ci bardzo. Róże wymieniłam u siebie.

idę zatem zaraz do ciebie
Madzenka 13:35, 31 sty 2016

makkasia napisał(a)
Ciemierniki z trawkami miodzio
Zaintrygowało mnie to zo napisałaś o cięciu austinek, że tnie się je każdą inaczej??
Ja na razie tnę je dość mocno aby zaczęły się krzewić ale może to błąd?

Kasiu te które dorastają do 1-1,2 tez tak tnę - ostro i pięknie kwitną. Lecz dla tych, które wypuszczają długie baty, takie cięcie i się nie sprawdza, wypuszczaja jeszcze dłuższe pędy i słabo kwitly tylko na końcach . Wysokie Austinki przycinam o ok 1/3 a te najdłuższe baty skracam do ok 1-1,2 m.
na razie z nimi eksperymentuje
ale ja ciągle się ich uczę
paola1a 13:38, 31 sty 2016

Marzenko, widziałam w wątku różanym Twój post na temat róży Bonici. Zamówiłam już na wiosnę kilka sztuk ale teraz naszły mnie wątpliwości. Ona u Ciebie tak fajnie się prezentuje jest rozłożysta ale nie za wysoka o taką by mi właśnie chodziło. Tylko czy jest to kwestia cięcia czy chodzi raczej o jej wiek, że im starsza tym większa. Bo potrzebuje jej bardziej jako naturalnej zapory posadzonej przed oczkiem przydomowym, żeby dzieci do wody się nie pchały. Tylko że na niektórych stronach piszą, że ona do 1,7 metra dorasta a to byłoby za dużo i nie wiem, czy cięciem wiosennym da się to skorygować.
Madzenka 13:39, 31 sty 2016

oliwka napisał(a)
Marzenko pisałaś wcześniej ze będziesz obrywac liscie. Czy ja dobrze zrozumialam ze bedziesz obrywac pozostale liscie np w różach ????

tak poobrywam pozostałe liście zanim wykonam oprysk miedzianem. Nie wszystkie chore liście udało mi się pozbierać z rabat teraz tez będę to robic
Katkak 13:57, 31 sty 2016

Bardzo, bardzo Ci dziękuję . Wszystko pilnie zanotowałam w ogrodowym kajecie .
polinka 16:47, 31 sty 2016

Loosiuu napisał(a)
Ja też chyba wezmę się za ogród w przyszły weekend. Czeka mnie cięcie platana i również miedzian. Nawet jeśli wrócą przymrozki to nic się nie stanie, a część prac będę miał zrobione. Myślałem o założeniu jagodnika w tym roku więc czas będzie potrzebny
I chyba przytnę hortensje bukietowe. Gdzieś czytałem, że nie powinno im to zaszkodzić, a wcześniej zakwitną... poeksperymentuję.
Korci mnie na cięcie traw, ale te kilka miesięcy byłoby łyso

Też czytałam o możliwości wcześniejeszego przycięcia hortensji i również będę eksperymentować
polinka 16:53, 31 sty 2016

Dokształciłam się Przyjemnie poczytać mądre rady. Dobrze, że o wszystkim piszesz! Wchodzę do Ciebie i od razu wiem co w danym tygodniu należy robić

W tamtym roku 20.02 ścinałam miskanty...Liczę, że i w tym będzie taka możliwość bo mam jeszcze 15 smaragdów do odkurzania.