Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród pewnej ogrodniczki

Ogród pewnej ogrodniczki

sylwia_slomc... 22:00, 30 sty 2016

Nie dam głowy , że to admiration ja mam trzy w tym roku kupione i moje to kuleczkia odległości chyba na żywopłot dobre masz
kaz742011 23:53, 30 sty 2016

Witaj Dorotko,
wpadłam z rewizytą. U Ciebie te początki już takie bardziej zaawansowane niż u mnie. Będę zaglądać jak sobie radzisz. A co trawnika to u mnie było dokładnie tak samo. Najpierw pomysł tuje + trawa. A teraz odwrót od tego pomysłu ( mój M bardzo jest niepocieszony, no bo jak to tak mało trawnika to gdzie piesek będzie biegał). Ale postawiłam na swoim i mam nadzieję że nie będę żałować. Trawska jak najmniej bo to tylko kłopot!
Dorotka 09:01, 31 sty 2016

Cześć dziewczyny z rana.

U nas dzisiaj pogoda bardzo dynamiczna od słońca, poprzez deszcz aż do śniegu
Aż nie do wiary jak się wczoraj z grillem wstrzeliłam cudnie.
Dzisiaj niestety o ogrodzie mogę zapomnieć a szkoda bo plany miałam rekreacyjne mimo niedzieli.
Postanowiłam sobie wreszcie wziąć się za porządek w zdjęciach które mam na dysku, tych z początku ogrodu i domu, muszę je posegregować i usystemantyzowć. Może cos powrzucam wreszcie jak to się zaczęło wszystko
Dorotka 09:13, 31 sty 2016

sylwia_slomczewska napisał(a)
Nie dam głowy , że to admiration ja mam trzy w tym roku kupione i moje to kuleczkia odległości chyba na żywopłot dobre masz

Tak, Sylwio juz wiem że pomyliłam nazwy.
MirellaB 09:46, 31 sty 2016

U mnie okropny wiatr.
Dorotka 09:50, 31 sty 2016

MirellaB napisał(a)
U mnie okropny wiatr.

U nas też głowę urywa ale mimo to jakoś wiosennie się zrobiło.
Bogdzia 10:07, 31 sty 2016

Dorotka napisał(a)
Cześć dziewczyny z rana.

U nas dzisiaj pogoda bardzo dynamiczna od słońca, poprzez deszcz aż do śniegu
Aż nie do wiary jak się wczoraj z grillem wstrzeliłam cudnie.
Dzisiaj niestety o ogrodzie mogę zapomnieć a szkoda bo plany miałam rekreacyjne mimo niedzieli.
Postanowiłam sobie wreszcie wziąć się za porządek w zdjęciach które mam na dysku, tych z początku ogrodu i domu, muszę je posegregować i usystemantyzowć. Może cos powrzucam wreszcie jak to się zaczęło wszystko

U mnie też dzis dużo zimniej, deszczu troszke spadło ale bardzo mało.Miłego dnia.
Dorotka 10:25, 31 sty 2016

Kopiuję odpowiedź od Marzenki:

W tym roku zapowiada się ze wcześnie nadejdzie wiosna wiec pewnie niedługo będę pryskać Miedzianem (profilaktyka chorób grzybowych i kędzierzawosci wiśni) a potem olejem parafinowym (Catane, Promanal, Treol) na larwy przędziorków i szpecieli. Ten drugi oprysk wykonuje się gdy temperatura jest juz trwale w okolicach +10 stopni i larwy sie budzą.

Miedzian stosuje tylko na bezlistne wiosna. Nie pryskam nim zimozielonych ale wiem ze dużo osób po całości leci. A olejem wszystkie te które atakują przędziorki i mszyce czyli od grabów na bukszpanach skonczywszyszy. Niemal wszystko olejem pryskam

Nie widze szczególnego efektu działania miedzianu wiec pryskam nim te rośliny, które atakują mi choroby grzybowe: róże, brzozy, magnolie, graby. Ale to wina mojej ciężkiej i gliniastej gleby
Madzenka 10:36, 31 sty 2016

Dorotko jaka masz odmianę berberysu nie przejmuj sie. Ja przez 10 lat nie zastanawialm się jaka odmianę kupuje, tylko ogrodowisko na mnie wymusiło ze musze się odmian uczyć.
Berberys pod koniec lutego przytnij ostro, nie żałuj, uformuj mu zarówno górę jak i boki żywoplociku. Chyba ze będzie mega ciepło to możesz wczesnej ciąć, lub gdy zima wróci to pózniej.
Róże skub bez zastanowienia
Ice dance wystarczy ze posadzić 25 cm od brzegu rabaty.

Do hortensji limelight znakomicie pasuja rozwinięty miskanty. To takie typowo ogrodowiskowe polaczenie. Naprzemiennie z hortensjami w tyle rabaty możesz je posadzic. Polecam morning light lub gracillimus (ten drugi rosnie większy)
Dorotka 10:41, 31 sty 2016

Madzenka napisał(a)
Dorotko jaka masz odmianę berberysu nie przejmuj sie. Ja przez 10 lat nie zastanawialm się jaka odmianę kupuje, tylko ogrodowisko na mnie wymusiło ze musze się odmian uczyć.
Berberys pod koniec lutego przytnij ostro, nie żałuj, uformuj mu zarówno górę jak i boki żywoplociku. Chyba ze będzie mega ciepło to możesz wczesnej ciąć, lub gdy zima wróci to pózniej.
Róże skub bez zastanowienia
Ice dance wystarczy ze posadzić 25 cm od brzegu rabaty.

Do hortensji limelight znakomicie pasuja rozwinięty miskanty. To takie typowo ogrodowiskowe polaczenie. Naprzemiennie z hortensjami w tyle rabaty możesz je posadzic. Polecam morning light lub gracillimus (ten drugi rosnie większy)

Dziękuję Marzenko za rady, zastosuję się do nich. Ice Dance posadze skoro mogę 25 cm od brzegu - to super, zmieszczą się idealnie.
Dziękuję za poradę co do berberysów. Pod koniec lutego go ciachnę. Mam nadzieję, że nie sknocę tego bo z cięciem u mnie na bakier jest.
Super, super - DZIĘKUJĘ!!!!!!