Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Moja bajka 21:27, 18 sie 2014

Do góry
O kurcze, ale się ta trawiasta cudnie rozrosła a co dopiero w przyszłym roku będzie.
Berberysy ładnie urosły, nie wiem czy już je cięłaś, ale wiosną te długie pędy najlepiej jak najniżej obciąć, ładnie się zagęści
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 14:04, 18 sie 2014

Do góry
BASIA8- u mnie też były kłopoty z netem i prądem, ale to tylko po ulewach....zaangażowanie wtedy słabnie i najlepiej przy podusi

JoannA - dziękuję kot Whiskas wypełnia nam wolne chwile

Luki - ogród dojrzewa, drzewa urosły, tło już jest...teraz tylko zostaje doszlifowanie rabat i tarasu

Kondzio - jak to na urlopie, trochę wypoczynku, trochę pracy, trochę uciechy z zakupów i ubaw z kociaka

iwonaal - też się cieszę, jak tam twój potfór miskantowy

kasiek - eM mnie rozpieszcza, bo wiesz, że ja jak wybucham to wpadam w doła, a tutaj masz takie niespodzianki i do tego z kociakiem

ewa004 - też się cieszę z tych latarenek, aż ze szczęścia usiadłam na zapasowych szybkach i ups....

BarabaraM - Baś miałam kłopoty z aparatem, kabelkiem i kompem, wkrótce będą foty robinii, dam ci znać

makkasia - rozbawiłaś mnie do łez jak opisałaś o biżuu...w ogrodzie.....kociaki wygłaskane

ewasyq - sąsiedzkie koty to prawdziwi łowcy........komarów już jest mniej, ale meczą osy i szerszenie , trzeba na nie uważać....buziak
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:11, 18 sie 2014

Do góry
Agato ten ślimak, którego znalazłęm może mieć nawet 20cm długości jak się rozciągnie, ochyda okropna, chociaż najgorsze w tym roku są takie malutkie w skorupkach nie więcej jak 2 mm. Nie widać ich, złapać się nie da, a dziury w liściach mnóstwo.
Startuje w jednym konkursie gminnym, a drugi gazetowy, ale na nic się nie nastawiam
Wątek powstanie

Marto bardzo mnie to cieszy, ale tak na prawde bardzo bardzo. Co do konkursu... kto znajdzie ten znajdzie

Mileno chwalić się nie będę bo nie na tym to polega, ale za chęci bardzo dziękuje , drugi i tak jest gminny.
Ogród cioci czyli ciociogród :) 09:48, 18 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ogrodowo kolorowo i jak tu się nie nacieszyć fotkami. Wrzosy ładnie wkomponowane.
Patrz, a od żurka rzut beretem do mnie oczywiście beret musi mieć odrobine aerodynamiczne kształty.

Luki oczywiście kiedyś się wybiorą i do Żurka i do bylinowego ale do Ciebie to na 100% bez rzucania beretem Kiedyś muszę zobaczyć moją ukochaną żurawkową falę
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:32, 18 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)
....
Danusiu na pewno coś się urodzi. Teraz byłem i jeszcze troszke będę zajęty przygotywywaniem do dwóch konkursów... swoją drogą gdzie ja się z moim ogrodem do tego pcham, ale nikt mi nie zabroni

Ciekawe, a w czym startujesz?

Luki, tak, ja też jestem za osobnym wątkiem dedykowanym tylko zurawkom - takie kompedium wiedzy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:30, 18 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)
...Agato zły humor ogród tylko pogłębił, może jak plany na najbliższe dwa tygodnie wypalą to nastawienie się zmieni. Rok niestety paskudny, moje pomidorki w 3 dni zjadła zaraza ziemniaka, a gdby nie ona to jeszcze z 15 kilogramów by było, robadztwo też się panoszy i przytargałem sobie z czymś największego polskiego ślimaka i to nagusa... obrzydliwy, nawet nie wiedziałęm jak się zabrać to zbrodni. Fuu aż na samą myśl mnie trzęsie chyba z 12cm miał bleee...

u mnie ślimaki też niestety są (a gdzie ich nie ma??) 12 cm zdarza się nierzadko, wcinają hosty i poziomki aż im się uszy trzęsą
coż, sama przyroda
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:26, 18 sie 2014

Do góry
Małgosiu ten duży poszedł w końcu pod szpadel, ale dobrze, że przynajmniej udało mi się mnóstwo takich malutkich wytępić i będę robił pułapke z piwkiem podobno skuteczne
Nad wątkiem już myślałem i na pewno taki powstanie, ale właśnie w takiej formie jak piszesz, portrety i polecane. Nad encyklopedią wszystkich jakie mam nie będę siedział

Mileno różnica jest głównie w budowie kwiatów i tym, że żuraweczki wypuszczają mase drobnych pędów z liśćmi w odróżnieniu od żurawek, które wypuszczają przeważnie grube pędy, a co do wielkości to nie ma reguły, żuraweczki też potrafią wyrosnąć wielkie i nawet powiem, że każda żuraweczka jest przeze mnie lubiana oprócz Golden Zebra(bardzo czarna lista)
No a żurawki znam na pamięć, nie mam żadnych tabliczek w ogrodzie poza liliowcami, ale tylko dlatego, że dostaje już gotowe tabliczki

Małgosiu Amber Waves niestety nie nadaj się na słońce i u mnie jakoś kiepsko rośnie, ale słyszałem już podobną opinie od kilku osób.
Co do zimowania żuraweczek specjalnie nie zauważyłem różnicy, zachowują sie tak samo jak żurawki, a wiosną ja i tak wszystkie liście zawsze wycinam, tylko w tym roku na przykład zrobiłem to troszke za wcześnie. Zdarzają się ogólnie odmiany, które gorzej zimują, ale to sporadyczne przypadki, o zimowaniu Buttered Rum nic nie moge jeszcze powiedzieć bo to nowość tegoroczna.

Danusiu na pewno coś się urodzi. Teraz byłem i jeszcze troszke będę zajęty przygotywywaniem do dwóch konkursów... swoją drogą gdzie ja się z moim ogrodem do tego pcham, ale nikt mi nie zabroni
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:12, 18 sie 2014

Do góry
Agcia staram sie nie powtarzać z żurawkami i mam nadzieję, że kilka informacji zawsze się komuś przyda, a warto pochylić się nad nowościami

Martoprosże bardzo przynajmniej w jednym mogę się chyba przydać

Ewo tą żurawke zamawiałem w liliach wodnych, ale będę sugerował w bylinowym, żeby zamówili na przyszły rok.
Liliowców zamówiłem 8 takich mnie 'wartościowych' odmian z nadzieją, że będą szybciej przyrastać, a już się zastanawiam gdzie ja to posadze

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 06:58, 18 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

Luki, ja proponuję, byś założył osobny wątek w stylu "portrety żurawek Łukasza".

Ja myślę, że do wiosny coś się w tym kieruknu urodzi
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:00, 18 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)

Buttered Rum(żuraweczka) pokazuje ponownie bo jest tego warta, pięknie przyrosła przez jeden sezon i wróże jej świetną przyszłość kolorystyka genialna i nie traci koloru na słońcu, a o przypaleniach nie mam mowy, bardzo gęsta i zbita.

Ciekawa jest ta odmiana. A jak się żuraweczki zachowują zimą?
Bo mam jedną odmianę i zastanawiam się czy liście padną.
Mam żurawkę Amber Waves (pomarańczowa) i musiałam ją zdjąć ze słońca, bo się strasznie przypalała. Teraz ma sporo zielonego, mniej pomarańczu. Mogłabym taką żuraweczką zastąpić tą moją żurawkę, bo znosi słońce.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 23:55, 17 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Iwono również pozdrawiam i bardzo dziękuje

Kasiu bardzo mi miło i pozdrawiam

Agato zły humor ogród tylko pogłębił, może jak plany na najbliższe dwa tygodnie wypalą to nastawienie się zmieni. Rok niestety paskudny, moje pomidorki w 3 dni zjadła zaraza ziemniaka, a gdby nie ona to jeszcze z 15 kilogramów by było, robadztwo też się panoszy i przytargałem sobie z czymś największego polskiego ślimaka i to nagusa... obrzydliwy, nawet nie wiedziałęm jak się zabrać to zbrodni. Fuu aż na samą myśl mnie trzęsie chyba z 12cm miał bleee

Violu żurawek jest tak dużo, że coraz trudniej z dostępnością niektórych odmian. Namiary na pw

te okropne ślimaki trzeba szpadlem na pół ciachnąć
fuj, nie cierpię tego, sąsiad mi sprzedał instrukcję jak się ich pozbywać

Luki, ja proponuję, byś założył osobny wątek w stylu "portrety żurawek Łukasza".
Bo nie raz je pokazujesz i opisujesz jak rosną, a potem trudno to odnaleźć w długim wątku. A tak mógłbyś pokazać jak kwitną i zawsze można zajrzeć.
Kupiłam Berry Smoothie, jest piękna, ale wolałabym by miała różowe kwiaty akurat tam gdzie rośnie. Gdybym wcześniej pomyślała, może inną odmianę wybrałabym...
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:59, 17 sie 2014

Do góry
Iwono również pozdrawiam i bardzo dziękuje

Kasiu bardzo mi miło i pozdrawiam

Agato zły humor ogród tylko pogłębił, może jak plany na najbliższe dwa tygodnie wypalą to nastawienie się zmieni. Rok niestety paskudny, moje pomidorki w 3 dni zjadła zaraza ziemniaka, a gdby nie ona to jeszcze z 15 kilogramów by było, robadztwo też się panoszy i przytargałem sobie z czymś największego polskiego ślimaka i to nagusa... obrzydliwy, nawet nie wiedziałęm jak się zabrać to zbrodni. Fuu aż na samą myśl mnie trzęsie chyba z 12cm miał bleee

Violu żurawek jest tak dużo, że coraz trudniej z dostępnością niektórych odmian. Namiary na pw
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:53, 17 sie 2014

Do góry
Cajun Fire, iście dabielski kolor nowych liści, na słońcu się nie prypala, ale jak rośnie trudno powiedzieć, pierwszy rok u mnie, dobrze rokuje

Amber Lady, bardzo czerwona i jak na razie dobrze radzi sobie na słońcu, u mnie zaledwie 2 miesiące.

Mahogany, bardzo dobra odmiana o ciekawej kolorystyce, dobrze znois słońce i z rozrastaniem nie ma problemu.

Encore, średniej wielkości odmiana, o łądnym ubarwieniu, dobrze rośnie na słońcu, ale na 'patelni' może się przypalić
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:47, 17 sie 2014

Do góry
Kira Emerald Green, bardzo dobrze rośnie tworząc zgrabne kępy zdrowych zielonyc liści, kwity blado czerwone, na słońcu radzi sobie znakomicie.

Apricot, dzięki temu, że rośnie na słońcu przybrała bardzo ciekawą kolorystyke, starsze liście blakną, ale się nie przypalają.

Cassis, tworzy gęste kępy, znosi słońce, pięknie kwitnie, czy się wznosi?? w przyszłym roku będę wiedział

Silver Dolar, jak dla mnie najładniejsza zielona żurawka z b iało srebrzystym unerwieniem, kwitnie krwisto czerwonymi kwiatami, w przyszłym roku na pewno jej przybędziez kilka sztuk bo jestem zachwycony.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:40, 17 sie 2014

Do góry
Do listy żurawek o pędach nie wznoszących moge dodać ostatnio pokazywaną odmiane Mocha(dośc duża) i dla mnie niezawodna odmiana żuraweczki Gunsmoke o srebrzysto różowym zabarwieniu pokazującym się w mocnym słońcu, całkowity brak tendencji do długich pędów, szybko się rozrasta.

Dorzuce jeszcze tegoroczną nowość, którą jestem zachwycony.
Cracked Ice(żuraweczka) bardzo ciekawa i zmienna kolorystyka, do tej pory była srebrzysta, ale zaczęła zmieniać kolor na zielonkawo srepbrzysty, kwitnie na biało i jako żuraweczka, będzie siedziałą w ziemi na 99%.

Teraz jeszcze inne żurawki i żuraweczki.
Buttered Rum(żuraweczka) pokazuje ponownie bo jest tego warta, pięknie przyrosła przez jeden sezon i wróże jej świetną przyszłość kolorystyka genialna i nie traci koloru na słońcu, a o przypaleniach nie mam mowy, bardzo gęsta i zbita.

Fire Frost(żuraweczka) uwaga żółta odmiana, a bardzo dobrze radzi sobie na słońcu, które u mnie ma od 12 do końca dnia, jeden przypalony listek to sukces jak na tak jaskrawo żółtą odmiane.

Da Vinci z serii malarzy, nie moge nic konkretnego na jej temat powiedzieć poza tym, że jest cudowna, rośnie w półcieniu.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 22:29, 17 sie 2014

Do góry
Ogród ostatnio dość często pokazywany to pokaże troszke żurawek. Dla Marzenki pierwsza porcja, czyli fiolety i bordo nie wypiętrzające się

Georgia Plum, kolor intensywny i zdjęcie nie przekłamuje, kompaktowa niewielka odmiana, bardzo dobrze rośnie, na słońcu do tej pory się nie przypalała, w drugim roku pędy siedzą przy ziemi.

Black Beauty, raczej niezmienna kolorystycznie, wytrzymuje nasłonecznienei wzorowo, dobrze przyrasta.

Bella Note, bardzo ciekawy kolor, dobrze rośnie, odmiana niewielka kompaktowa, pędy również przy ziemi, pięknie kwitnie na różowo dużymi jak na żurawke kwiatkami.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 22:28, 17 sie 2014

Do góry
Luki napisał(a)
No patrz nie zauważyłem tej czwartej.
Pierwsza to Can Can, druga Peach Flambe

Luki, Ty mnie powalasz swą wiedzą

Kasia, ale duże zakupy
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:55, 17 sie 2014

Do góry
Ogrodowo kolorowo i jak tu się nie nacieszyć fotkami. Wrzosy ładnie wkomponowane.
Patrz, a od żurka rzut beretem do mnie oczywiście beret musi mieć odrobine aerodynamiczne kształty.
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 21:46, 17 sie 2014

Do góry
jolka napisał(a)
Dzięki Wioluś za info w sprawie kostki
Muszę sobie to jeszcze przemyśleć..

jolka, kostkę - jako obrzeże - układa też Luki od żurawek, nie wiem, czy kojarzysz, ale jakby co on tutaj dzieli się swoimi doświadczeniami (post z godziny: "Dodany 20:28, 16 sie 2014"): https://www.ogrodowisko.pl/watek/3386-ogrodowa-przygoda-lukasza?page=335#post_9

warto przeczytać
Ogród z lustrem 15:11, 17 sie 2014

Do góry
Luki, serial będę wklejać w miarę jak czas mi pozwoli
Ana - nooo, to miał być żart
Sebek - niedługo, karczowanie zajęło tydzień, potem wyburzanie domu, potem ogrodzenie, potem przeszło 100 wywrotek ziemi. Jedne jesienią, żyźniejsze wiosną, musi się uleżeć.

Waldek, tak właśnie jest, najpierw trzeba ogarnąć ziemię i wszystko co towarzyszy ogrodowi, na koniec rośliny i trawnik, ale to już jest tak, jakby się stroić w kreację na bal
Obecnie stroję kreacje, kolory dobieram intuicyjnie, projekt projektem, a ja jak często bywa, mam wielką przyjemność całkowitej dowolności w wyborze. Wybieram więc w większości zwykłe rośliny. Odkrywam także na ten teren nowe gatunki drzew. Mam właśnie nowy hit.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies