Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Ogrodowa przygoda Łukasza :)

Malgosik 23:55, 17 sie 2014

Luki napisał(a)
Iwono również pozdrawiam i bardzo dziękuje

Kasiu bardzo mi miło i pozdrawiam

Agato zły humor ogród tylko pogłębił, może jak plany na najbliższe dwa tygodnie wypalą to nastawienie się zmieni. Rok niestety paskudny, moje pomidorki w 3 dni zjadła zaraza ziemniaka, a gdby nie ona to jeszcze z 15 kilogramów by było, robadztwo też się panoszy i przytargałem sobie z czymś największego polskiego ślimaka i to nagusa... obrzydliwy, nawet nie wiedziałęm jak się zabrać to zbrodni. Fuu aż na samą myśl mnie trzęsie chyba z 12cm miał bleee

Violu żurawek jest tak dużo, że coraz trudniej z dostępnością niektórych odmian. Namiary na pw

te okropne ślimaki trzeba szpadlem na pół ciachnąć
fuj, nie cierpię tego, sąsiad mi sprzedał instrukcję jak się ich pozbywać

Luki, ja proponuję, byś założył osobny wątek w stylu "portrety żurawek Łukasza".
Bo nie raz je pokazujesz i opisujesz jak rosną, a potem trudno to odnaleźć w długim wątku. A tak mógłbyś pokazać jak kwitną i zawsze można zajrzeć.
Kupiłam Berry Smoothie, jest piękna, ale wolałabym by miała różowe kwiaty akurat tam gdzie rośnie. Gdybym wcześniej pomyślała, może inną odmianę wybrałabym...
Mille 23:58, 17 sie 2014

Aaaa zakochałam się w tej Buttered Rum, przepiękna, taka jesienna
A właściwie to czym się różnią żurawki od żuraweczek? Wielkością?
Pewnie nie raz już Cię o to pytano, ale i ja zapytam - czy Ty te wszystkie nazwy swoich żurawek znasz na pamięć? Jakoś nie widzę tabliczek z nazwami
Malgosik 00:00, 18 sie 2014

Luki napisał(a)

Buttered Rum(żuraweczka) pokazuje ponownie bo jest tego warta, pięknie przyrosła przez jeden sezon i wróże jej świetną przyszłość kolorystyka genialna i nie traci koloru na słońcu, a o przypaleniach nie mam mowy, bardzo gęsta i zbita.

Ciekawa jest ta odmiana. A jak się żuraweczki zachowują zimą?
Bo mam jedną odmianę i zastanawiam się czy liście padną.
Mam żurawkę Amber Waves (pomarańczowa) i musiałam ją zdjąć ze słońca, bo się strasznie przypalała. Teraz ma sporo zielonego, mniej pomarańczu. Mogłabym taką żuraweczką zastąpić tą moją żurawkę, bo znosi słońce.
bdan 06:58, 18 sie 2014

Malgosik napisał(a)

Luki, ja proponuję, byś założył osobny wątek w stylu "portrety żurawek Łukasza".

Ja myślę, że do wiosny coś się w tym kieruknu urodzi
Luki 09:12, 18 sie 2014

Agcia staram sie nie powtarzać z żurawkami i mam nadzieję, że kilka informacji zawsze się komuś przyda, a warto pochylić się nad nowościami

Martoprosże bardzo przynajmniej w jednym mogę się chyba przydać

Ewo tą żurawke zamawiałem w liliach wodnych, ale będę sugerował w bylinowym, żeby zamówili na przyszły rok.
Liliowców zamówiłem 8 takich mnie 'wartościowych' odmian z nadzieją, że będą szybciej przyrastać, a już się zastanawiam gdzie ja to posadze

Luki 09:26, 18 sie 2014

Małgosiu ten duży poszedł w końcu pod szpadel, ale dobrze, że przynajmniej udało mi się mnóstwo takich malutkich wytępić i będę robił pułapke z piwkiem podobno skuteczne
Nad wątkiem już myślałem i na pewno taki powstanie, ale właśnie w takiej formie jak piszesz, portrety i polecane. Nad encyklopedią wszystkich jakie mam nie będę siedział

Mileno różnica jest głównie w budowie kwiatów i tym, że żuraweczki wypuszczają mase drobnych pędów z liśćmi w odróżnieniu od żurawek, które wypuszczają przeważnie grube pędy, a co do wielkości to nie ma reguły, żuraweczki też potrafią wyrosnąć wielkie i nawet powiem, że każda żuraweczka jest przeze mnie lubiana oprócz Golden Zebra(bardzo czarna lista)
No a żurawki znam na pamięć, nie mam żadnych tabliczek w ogrodzie poza liliowcami, ale tylko dlatego, że dostaje już gotowe tabliczki

Małgosiu Amber Waves niestety nie nadaj się na słońce i u mnie jakoś kiepsko rośnie, ale słyszałem już podobną opinie od kilku osób.
Co do zimowania żuraweczek specjalnie nie zauważyłem różnicy, zachowują sie tak samo jak żurawki, a wiosną ja i tak wszystkie liście zawsze wycinam, tylko w tym roku na przykład zrobiłem to troszke za wcześnie. Zdarzają się ogólnie odmiany, które gorzej zimują, ale to sporadyczne przypadki, o zimowaniu Buttered Rum nic nie moge jeszcze powiedzieć bo to nowość tegoroczna.

Danusiu na pewno coś się urodzi. Teraz byłem i jeszcze troszke będę zajęty przygotywywaniem do dwóch konkursów... swoją drogą gdzie ja się z moim ogrodem do tego pcham, ale nikt mi nie zabroni
agatanowa 09:30, 18 sie 2014

Luki napisał(a)
...Agato zły humor ogród tylko pogłębił, może jak plany na najbliższe dwa tygodnie wypalą to nastawienie się zmieni. Rok niestety paskudny, moje pomidorki w 3 dni zjadła zaraza ziemniaka, a gdby nie ona to jeszcze z 15 kilogramów by było, robadztwo też się panoszy i przytargałem sobie z czymś największego polskiego ślimaka i to nagusa... obrzydliwy, nawet nie wiedziałęm jak się zabrać to zbrodni. Fuu aż na samą myśl mnie trzęsie chyba z 12cm miał bleee...

u mnie ślimaki też niestety są (a gdzie ich nie ma??) 12 cm zdarza się nierzadko, wcinają hosty i poziomki aż im się uszy trzęsą
coż, sama przyroda
agatanowa 09:32, 18 sie 2014

Luki napisał(a)
....
Danusiu na pewno coś się urodzi. Teraz byłem i jeszcze troszke będę zajęty przygotywywaniem do dwóch konkursów... swoją drogą gdzie ja się z moim ogrodem do tego pcham, ale nikt mi nie zabroni

Ciekawe, a w czym startujesz?

Luki, tak, ja też jestem za osobnym wątkiem dedykowanym tylko zurawkom - takie kompedium wiedzy.
Zielona 09:54, 18 sie 2014

Ejże! Jak możesz pisać, że "przynajmniej w tym się możesz przydać"? Wskaż mi proszę, kto ma większą wiedzę w tym zakresie na forum? Ja bardzo sobie cenię Twoje opisy żurawek a jeszcze bardziej to, że pochodzą z Twojego ogrodu! Pozdrawiam , Łukaszu i życzę powodzenia w konkursach. Daj znać, gdzie można oddać głos.
Mille 11:10, 18 sie 2014

Dzięki za info. Zaintrygowales mnie tymi konkursami, pochwal się koniecznie, a jak coś również chętnie oddam głos na Twój ogród, no chyba że to jakiś lokalny konkurs i nie da sie glosowac przez internet