Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

W Dolinie Muminków 10:00, 03 sie 2021

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Dziś kupiliśmy kolejne roślinki przy wejściu do domku powstała kolejna rabata zobaczcie sami jak wygląda całość Nam się bardzo podoba, wiem skromna jestem

[/quote
Czysciutko i ładnie .Pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny u mnie.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:50, 03 sie 2021

Do góry
daredevil napisał(a)

Ogóreczki

Piekne pomidory .
Ogród zacząć czas. 09:49, 03 sie 2021

Do góry
No klaro Zawsze mogę na nią liczyć

Ogrodowe wariacje 09:43, 03 sie 2021

Do góry
Jagoda tak wyglądają rośliny na żwirowej rabacie obok planów, rośnie tutaj miedzy innymi magnolia na pniu z małych odmian, iglaki niskie, azalia, hakone aureola i bukszpan formowany w prostokąty, to ulubiona rabata mojego męża i tutaj drzewa nie posadzę, teraz ładnie przybiera na masie

Wiosna

Teraz:

Poniżej inspiracje pokazują jak ładnie śliwy dodają koloru:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1103-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-pissardi?page=3

https://pl.pinterest.com/pin/508695720404507586/

https://pl.pinterest.com/pin/527343437599255589/

Tutaj w hortensjach VF i co tu począć

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1103-sliwa-wisniowa-prunus-cerasifera-pissardi?page=3
Problemy z tujami 09:29, 03 sie 2021

Do góry
Witam!
Zakupiłem dosyć już duże (nawet do 250cm) krzewy odmiany Kurnik oraz chyba Szmaragd.
Sadzone były w maju tego roku z ziemi.
Na chwilę obecną raczej wszystkie się przyjęły.
Niestety 3 sztuki "Szmaragdów" zaczęły brązowieć (jedna dość szybko).
Podejrzewam, iż może to być zagrzybienie spowodowane nadmiarem wilgoci.
Gleba jest średnio ciężka - ale mieliśmy końcówkę wiosny z dość obfitymi opadami. Do tego podlewałem dodatkowo w czasie bezopadowym.
Czy można/należy opryskać te tuje? Czym najlepiej?
Czy pryskać ew. sąsiednie drzewka prewencyjnie?
Zaniechać ew podlewania (tak obfitego)?
Czy krzewy na zdjęciu, to faktycznie szmaragd? Są dość rozłożyste i rzadkie.
Dziękuję za informacje i pomoc. Pozdrawiam.

Za drzwiami do ogrodu... 09:29, 03 sie 2021

Do góry
anpi napisał(a)
Jedna z moich lilii posadzonych w lipcu ma dziwnie płaską łodygę i ogólnie cała jest spłaszczona Myślę ,że zapowiada sporo kwiatów, pokazuje się coraz więcej pąków. Ciekawe, czy ma szanse być podobna do "gobasiowej" lilii. To zdjęcie z przed kilku dni.

Lodyga tak jak u mojej jak deseczka,liście inne i wygląda na wyższą..no to czekamy na kwitnienie
Ogrodowe wariacje 09:24, 03 sie 2021

Do góry
Mirella, Wiola takie właśnie było pierwotne założenie, nawet miałam rysunek, wystraszyłam się trochę tej ilości bordo zieleni może niepotrzebnie ponieważ jest tutaj cały czas słonecznie i światło dobrze doświetliłoby drzewa.
Jeśli 3 sztuki to hortensje musiałyby być powtórzone, po prostu tak zrobiłabym jak na rysunku, oczywiście wiosną bo hortensje do przesadzenia i to też mnie powstrzymuje chyba że wcisnę pomiędzy bez przesadzania i dosadzę hortki w puste miejsce i wtedy zrobiłabym to jesienią bo nie znoszę czekania.
Jeśli jedno drzewo to właśnie dlatego widziałabym je w tym wolnym miejscu, może właśnie prowadzone jako wielopniowe. Naprawdę mam dylemat. Czy Wy przesadzałybyście hortensje na moim miejscu?

Działka prawie w Borach Tucholskich 09:02, 03 sie 2021

Do góry
poranna kawa na tarasie z widokiem

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:57, 03 sie 2021

Do góry
aniaod napisał(a)
Dzień dobry
Czy ktoś z Was kochani jest po zdjęciu podpowiedzieć mi co to za odmiana krzewuszki? Dostałam w prezencie prowadziłam z przodu rabaty i zastanawiam się czy nie będzie trochę za duża...
Z góry dziękuję za pomoc Ania

Możliwe, że jest to krzewuszka 'Wings of fire', ale pewności nie mam (zdjęcia różnie oddają kolorystykę) Krzewuszka na przodzie rabaty może okazać się za wysoka jeżeli za nią masz roślinki o niższym pokroju. Jednak krzewuszka potrzebuje cięcia, więc zawsze możesz trochę "korygować" jej formę.
Wśród brzóz i pól...kiedyś będzie i ogród 08:49, 03 sie 2021

Do góry
Po dłuższej nieobecności,spowodowanej ogromem prac-wróciłam Niestety sprawy ogrodowe musiałam odłożyć na potem, jednak wczoraj udało mi się obsypać ziemią "łezkę"przed domem.

To jest widok od drzwi wejściowych, do bramy (która kiedyś będzie) Przy węższym końcu,przy wjeździe będzie posadzony klon Globosum, zastanawiam się czy dodać na łezkę jeszcze jeden jego egzemplarz?
Ogród zacząć czas. 08:41, 03 sie 2021

Do góry
MartaCho napisał(a)
Zeszły tydzień miałam luźniejszy, gdyż dziewczynki były z moimi siostrami w górach i miałam ogromne plany, ile to uda mi się zrobić w ogrodzie. Upały to zweryfikowały niestety i lista moich "to do's" niewiele się skróciła
Chociaż kancik na froncie przy grabach udało się ogarnąć i zrobił się porządeczek.
Przed z Gwiazdą Drugiego Planu:

Po:

Piękny kancik!
A Duśka pomaga widzę
Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:37, 03 sie 2021

Do góry
N

Coś przeskakuje i nie wiem co się dzieje .

Dębowe zakątki 08:26, 03 sie 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Jeszcze czar lilii i liliowców

Dużo kwiecia u Ciebie no taki kwietny czar
Ogród zacząć czas. 08:20, 03 sie 2021

Do góry
Zeszły tydzień miałam luźniejszy, gdyż dziewczynki były z moimi siostrami w górach i miałam ogromne plany, ile to uda mi się zrobić w ogrodzie. Upały to zweryfikowały niestety i lista moich "to do's" niewiele się skróciła
Chociaż kancik na froncie przy grabach udało się ogarnąć i zrobił się porządeczek.
Przed z Gwiazdą Drugiego Planu:

Po:
Zieleń, drewno i antracyt 08:19, 03 sie 2021

Do góry
Monia, dzięki
Dalie dostają to samo co pomidory. Na start sporą dawkę obornika i skórkę z banana w nogi, a potem gnojówki z pokrzyw, ze skrzypu i skórek bananowych. A kiedy już mi się nie chce gnojówki robić, to podlewam je biohumusem.
Bardzo się zdziwiłam ostatnio jaka w ich kłączach jest witalność. Na początku wegetacji przechodzące wichury złamały mi doszczętnie kilka sztuk. Jakie było moje zdziwienie, kiedy kilka dni temu znalazłam młode listki Zakwitnąć juz raczej nie zdążą, ale podkarmię je solidnie i przechowam na przyszły rok.
Moja sielanka 08:17, 03 sie 2021

Do góry
Miłego dnia
Ogród zacząć czas. 08:13, 03 sie 2021

Do góry
Basia prosiła o aktualne fotki frontowej, więc ślę moje widoczki o poranku

Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 08:11, 03 sie 2021

Do góry
Katte napisał(a)
Najnowszy projekt - dojście do ogrodu (ukończone)

Teraz trzeba ogarnąć się wokoło i znowu coś posadzić

Bardzo mi się podoba. Jak rzucisz jeszcze tą prerię i ta ścieżka w tym utonie to będzie bosko
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 07:45, 03 sie 2021

Do góry
Witam, czy ktoś mi może podpowiedzieć co się dzieje z moją hortensją bobo. Posadzona prawie miesiąc temu, w ziemi kwaśnej (do iglaków), podsypaną lekko obornikiem granulowanym. Stoi w cieniu. W ubiegłym roku miałam podobną sytuację z hortensją little lime

Rozpoznawanie chorób i szkodników 07:20, 03 sie 2021

Do góry
Dzień dobry,
Taki oto przypadek. Klon palmowy na wiosnę wyglądał idealnie. Piękne zielone liście, pełen rozkwit. Mija miesiąc i liście zaczynają brązowieć i sytuacja trwa do dzisiaj. Proszę o poradę co czynić aby powrócił do swojego pierwotnego stanu.
Pozdrawiam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies