Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Miskant - Miscanthus 19:35, 19 paź 2021

Do góry
AlinaP napisał(a)

Malepartus z wczoraj.
. Ładnie jego liście się przebarwiają.
Ogród prawie wymarzony … 19:17, 19 paź 2021

Do góry
olciamanolcia napisał(a)

No dziękuje za info. Na swoim profilu wstawiłam „projekt” jak zagospodarować płac po wyliniałej trawie może jakaś podpowiedz?

Tak widziałem już ale jakoś mi on nie leży, zamiast donic może jakaś roślina po całości? Płyty bym polozył w formie pasów może coś jak u Oli (leon60)
Sezon 2017 u Hanusi 19:14, 19 paź 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Zuzanko, zaczynam przemyślenia nad zakończeniem sezonu ogrodowego. Będę jeszcze sadzić tulipany, wysiewania nie będzie, bo już się wysiało. Może uda się coś przesadzić, i tyle. A po zimie, niech ona będzie mroźna i krótka, i żebyśmy mogli
z nowymi siłami znów z przyrodą obcować.

Ja już Haniu posadziłam cebulowe, ale jeszcze by się przydało słoneczko aby jeszcze zrobić porządki podcinać suchcielce. Też jeszcze przesadzam dopóki mrozów nie ma to można przesadzać.
Hosta się Ładnie przebarwila pomarańcza to. U mnie większość zielona.
Też myślę o urlopie,ale różnie to bywa
Pozdrawiam Haniu
W ogródku emerytki 18:18, 19 paź 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
W dalszym ciągu życzę zdrowia i odpowiedniej pogody. Żeby chociaz nie padało, to sam chłód idzie przetrzymać. Twoje futrzaki pewnie mają już dużo zimowej sierści na sobie?

Haniu, dzięki za życzenia, odwzajemniam

Moje futrzaki gubią sierść cały rok, ale w umiarkowanych ilościach.
To jednak domowe koty i zimno im nie grozi.

U mnie piękna jesień

W ogródku emerytki 18:10, 19 paź 2021

Do góry
Milka napisał(a)

Grażynko, jeszcze zielono u was, tylko klony już się wybarwiają. I pogoda była w miarę

Irenko, zielono i ciepło, oby jak najdłużej

Moja złota polska jesień

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 17:59, 19 paź 2021

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Dąb dostał mega koloru

a taki sam tylko w łące dopiero w takiej fazie

Kolorki nie samowite. Ja to wkoło swoich dębów chodzę i jak już pisałam głaszcze ich liście najpierw jak są zielone i teraz w różnych kolorach.
Mam też takiego Dąbka, ale marnie u mnie rośnie trzeba go przesadzić mi że e ruszy.

Jesień cudowna masz Sylwia. U was chyba więcej słońca. U nas od kilku dni buro.
Masz też ładne Marcinki kolorki w różnych odcieniach niebieskiego. Mnie coś napadło i skupuje je jak sie jakiś nowy pokaże.

Ze szkółki nie dostałam jeszcze żadnej wiadomości czekam.
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 17:51, 19 paź 2021

Do góry
Ogród można podziwiać nie tylko z wnętrza działki, ale także z drogi . Taki widok mnie dziś zaatakował, gdy wychodziłam z psem na spacer :
Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 17:23, 19 paź 2021

Do góry
Witam,

Mam problem z brązowieniem tui. Zauważyłem, że w środku są takie małe pajęczynki z dziwnym nalotem.

Trochę przypomina mi przędziorek po tym co znalazłem w internecie ale nie jestem przekonany.

Na zdjęciach przędziorka były zwykłe pajęczynki a tutaj jest ich mniej, są tylko w środku i zawsze są do nich doklejone jakieś małe jakby kulki

Próbowałem oprysku na przędziorek ale bez skutku.

Czy ma ktoś pomysł?

Miskant - Miscanthus 16:57, 19 paź 2021

Do góry

Malepartus z wczoraj.
Ogród z koniczynką 16:07, 19 paź 2021

Do góry
Ogród z koniczynką 16:00, 19 paź 2021

Do góry
Ogród z koniczynką 15:52, 19 paź 2021

Do góry

domki dla owadów

wiśnie kolumnowe
klon October Glory
klon ginnala
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:30, 19 paź 2021

Do góry
Niedawno posadzone rdesty Golden Arrow bardzo mnie zachwycają,za kolor kwiatów i liści...moje ulubione kolorki...oczywiście w przyszłym sezonie będą wyższe,ale i tak jestem już nimi oczarowana...
Ostatnio nawet bardziej polubiłam rdesty niż jeżówki ,bo te już przekwitły i je wycinam powoli a rdesty nadal zachwycają...

Rdesty Golden Arrow

A tutaj mam posadzone wiosną rdesty Blackfield, które ładnie się rozrosły i nadal pięknie kwitną... W duecie z niezmordowanym bodziszkiem, które też należą do moich ulubionych bylin,bo rosną bezproblemowo i kwitną aż do mrozów...

System automatycznego nawadniania 15:23, 19 paź 2021

Do góry
Witam,
Może słabo to widać, ale niebieskie(ciemne) są rozmieszczone w kwadrat, a żółte co najmniej jeden zraszacz ma drugi który do niego sięga (może nie jest to idealny kwadrat). nie za bardzo wiem jak bym miał je poprawić Wieczorem zamieszczę rysunek z lepiej widocznymi zraszaczami. Nie za bardzo wiem jak poprawić strefy jasnoniebieską i czerwoną - tam faktycznie mogą być duże babole Co do testu to jak już kupię zraszacze to chcę je połączyć zwykłym wężem ogrodowym i zobaczyć czy przy czterech zraszaczach na linii źródło wody (pompa w baniaku) da radę.
Pozdrawiam Jarek
Edit: Poniżej wersja z numeracją zraszaczy i wyraźniejsza.
System automatycznego nawadniania 14:51, 19 paź 2021

Do góry
Jarek_S napisał(a)
Witam Wszystkich serdecznie
Czytam o automatycznym podlewaniu od jakiegoś czasu - męczy mnie stanie z wężem Na wiosnę stawiam baniak na deszczówkę (2.5m3) wraz z pompą zanurzalną. Do tego planuję zakopać trochę rurek
Poniżej mój wstępny projekt rozmieszczenia zraszaczy (między kropkami jest 1m).

Planuję zółte i zielone zraszacze Rain Bird 5004, a pozostałe statyczne z głowicami Rain Bird R-Van. Podział na sekcję jest wstępny - docelowy po testach z wydajnością źródła (zraszacze połączone wężem ogrodowym).
Prawy górny róg skierowany jest na południe. Biały kwadrat po prawej stronie to domek który za 2-3lata znikanie - zwiększę zasięg zraszacza koło niego.
Nie wiem czy nie za dużo tych zraszaczy. Jakie są Wasze doświadczenia ze zraszaczami firmy Rain Bird, zwłaszcza z dyszami R-Van.
Proszę o opinię i sugestie bardziej oświadczone osoby w tym te macie.
Pozdrawiam
Jarek
Projekt wykonany w LibreCAD.

Witam.
Coś słabo czytałeś forum. Po pierwsze zraszacze musza nachodzić na siebie u Ciebie tego nie widzę (oprócz zielonej sekcji).Zacznij od poprawy z zastosowaniem tego co powiedziałem.
Z tego co się orientuję to masz za mało zraszaczy
P.S. co to znaczy "zraszacze połączone wężem ogrodowym?
Małymi krokami-Ogród Wioli 14:38, 19 paź 2021

Do góry
Mirka napisał(a)

Niesamowicie rabata w tych kolorach wygląda Wiolu
Porównania superowe dużo pracy włożyłaś ale było warto bo masz przepięknie

Też mi się podoba ten kącik Mirko dzięki za pochwały tak było dużo ciężkiej pracy ,ale się opłaciło
Sezon 2017 u Hanusi 13:57, 19 paź 2021

Do góry
Też je za to lubię. I te czerwone wrzosy teżlubię.

Sezon 2017 u Hanusi 13:48, 19 paź 2021

Do góry
A tu na wprost , szklarnia po prawej

Sezon 2017 u Hanusi 13:42, 19 paź 2021

Do góry
Jolu, co ja mogę mieć? Toż mój krzew flagowy: borówka amerykańska

W przebarwieniach . to hortki, hosty i azalie pontyjskie. W porywach azalie wielkokwiatowe. Reaszta ...liście opadają.

I nawet się cieszę, że do ogrodu nie chodzę, bo na forum oglądam sesje kolorystyczne oszałamiające, i nie smucę się, że u mnie tego nie ma. Nie można wszystkiego mieć. Chociaż są dziewczyny, co umieją zgrać kolory. Ja tego nie potrafię. Z plastyki się nie dokształciłam.

Tu zdjęcie spod altanki, po lewej stronie fotki mam bnorówki.
Ogród w dolinie 13:36, 19 paź 2021

Do góry
Taka fotkę od męża dostałam ❤️
Rabata okorowana.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies