Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Typografia ogrodu 11:15, 25 sie 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
zmierzyłam 50/60 cm.

Merciii
Moja codzienność - ogród Oli 11:14, 25 sie 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
obecnie
dorobić trzeba jeszcze zebrę, wyrównać i posiać trawnik to na czasie

Ależ Wy jesteście zdolni!!!!!!
W oflisowym ogrodzie 09:26, 25 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Jaki to jest klon palmowy?

Dziękuję Reniu za pochwałę
Klon nazywa się Deshojo. Jego młode liście są bardzo bardzo czerwone i z czasem przebarwiają się na zielono.
Majowe foty z początku miesiąca i z końca

Lustro w ogrodzie 22:29, 24 sie 2016

Do góry
Dziękuję za pomoc i postaram się nie sprawiać więcej kłopotu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:08, 24 sie 2016

Do góry
Dziękuję wszystkim za wszelką pomoc
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:08, 24 sie 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Reniu nie będę narzucał, który pomysł lepszy czy groszy, ale moim zdaniem trzeba zabrać pod uwagę jeden element. Takie wielopniowe drzewa, które pokazujesz to lata formowania i raczej takiego nie kupisz nawet w młodocianej wersji a formowanie potrwa i zasłanianie ściany dość długo, chyba że sprowadzisz z Niemiec gotowy okaz za grube tysiące.
Z tego co też widać za dużo miejsca na takie okazałe drzewo też raczej nie ma.
Jak nie lubisz kulistych drzew to mogą mieć przecież bardziej nieregularną koronę lub cięte geometrycznie.
Propozycje chyba zostały podane już wszystkie, musisz zdecydować

Dzięki Łukasz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:05, 24 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
To dyskusja była na dwa fronty. Ja też poprę Danusię.
Przeczytałam Waszą rozmowę w tamtym wątku i faktycznie tą ścianę można by zasłonić. Te na pniu będą idealne. Możesz kupić takie co mają kształt świeczki albo graby prowadzone na kratkach jak ma nawigatorka.

Dzięki Aniu za pomoc
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:04, 24 sie 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
Reniu, moim zdaniem Danusia ma rację. Pamiętasz, jak pisałam, że wielopniowe będzie przesłaniać za bardzo i skróci widok? A ta odległość od tarasu nie jest i tak, bez tych drzew nawet, duża. Dlatego wysokie pnie to idealne rozwiązanie. Zasłonią ścianę, ale nadal będzie przestrzeń. Nie musisz kulistych koron przecież mieć. Wystarczy posadzić wysoko szczepione, lub z wyprowadzoną wysoko koroną, przez wycinanie niższych gałęzi. Ja mam tak zrobionego klona czerwonego. Wycinam gałęzie i ma już całkiem wysoki pień

Dam sobie czas żeby pomyśleć o tym drzewie
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:59, 24 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W końcu weszłam tu, bo toczę przegraną dyskusję o drzewo w wątku o lustrze
4 strony już prowadzimy dialog, a ty swoje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/933-lustro-w-ogrodzie?page=8

Drzewo ma mieć pieniek co najmniej dwa metry a lepiej 2.5 bo masz pod nim przejść, koronę ma mieć nad tujami. Ten klon na zdjęciu ma za niską koronę. ot co.

Najpierw napisałam ze ważne jest zduszenie tej ściany a nie czy pasują miskanty, o 8 rano 23 sierpnia napisałam, żeby posadzić drzewa przed, ale widzę że o 13 mam konkurencję. Masz doradcę tutaj na wątku, a ja na boku toczę bój. Czuję się wpuszczona bocznym torem
Tu się wszyscy ekscytują a ja sama w duecie z Tobą gdzieś tam.....

Danusiu
Nie wiem dlaczego przegraną? Dzięki opinii wielu osób i moim własnym przemyśleniom doszłam do wniosku, że drzewa mogą przeslonić ściane i złagocić/zakryć linie ściany i żywopłotu. Żadna dyskusja nie jest na prożno a tym bardziej dwie. Zdaję sobie sprawę, że klon na zdjęciu ma za niską koronę ... dla mnie najważniejsze jest to, że wiem iż rozwiązaniem problemu bylyby kolejne nasadzenia ... teraz muszę dojrzeć do tego jakie ... drzewa to nie byliny trzeba się nad tym trochę zastanowić ... potem jeszcze trzeba takie drzewa znaleźć i miec na nie fundusze. Uważam obie dyskusje za mega owocne.
Na wiem co odpisać na dalszą część wypowiedzi ... naprawdę nie wiem smutne to ...
Coś jeszcze, coś więcej... 21:50, 24 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale Ty masz układy

PS Zajrzałbyś może do tego wątku? Problem mam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/440-brazowienie-iglakow?page=62

Ja układy? przestań

Byłem i... nie wiem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:41, 24 sie 2016

Do góry
hindsight napisał(a)
Wpadłam zobaczyć, czy coś się juz wykluło

Magnolia też byłaby moim faworytem, one mają tendencję do wielopienności. Można posadzić białą liście są duże, więc chyba łatwiej sprzątać. Z kolei graba można przycinać mocno, jakby za bardzo urósł.

Dlatego bardziej grab mi się widzi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:41, 24 sie 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Z chłopami tak bywa...

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:40, 24 sie 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)
Ależ wielkie drzewa omawiacie. Ja bardzo boję się takich drzew. Mam tylko jednego tulipanowca i cały czas myślę co to będzie?

Przy tym wgłębniku takie wielopniowe fajnie by wyglądało ale wsadź jedno. One się rozłoży ładnie jak parasol i wystarczy. Najwyżej coś w nogi dasz. Tylko problem z przejściem będzie bo takie drzewa są niskie.
Jak dasz więcej to zrobi się gąszcz nad głową i robale będą Ci spadać na głowę masami. Jedno będzie ok.

Aniu
Dlaczego wielopniowe są niskie? Zobacz przecież tutaj korona zaczyna się na wysokości 2/2,5m ... wszystko co poniżej tej wysokości jest bardzo dobrze widoczne a mi zależy żeby było widać wgłębnik
https://pl.pinterest.com/pin/353321533249329013/
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:33, 24 sie 2016

Do góry
anulajda napisał(a)

Renia...- no co Ty nie wiesz jak eMa przekonać

Ale się dzieje U Ciebie....podglądam z zainteresowaniem....

Musze przyznać, że nieźle sobie z tym radzę ... ale trochę mi już argumentów brakuje
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:33, 24 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Jarząba mówisz? Muszę mu się przyjrzeć

jestem rowniez milosniczką jarząbów
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:32, 24 sie 2016

Do góry
Magda70 napisał(a)

No my się musimy w zyciu namęczyć

Nie?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:31, 24 sie 2016

Do góry
beta napisał(a)

dzięki Anetko
no właśnie....graby też wielkie...więc jeśli brać pod uwagę gabaryty to rachunek wychodzi prawie ze taki sam...i tu tylko kwestia o się komu podoba...ja się trochę boję wielkich drzew...chyba wybiorę jarząba

Jarząba mówisz? Muszę mu się przyjrzeć
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:30, 24 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
wydaje mi sie z ena klona cynamonowego to tam malo miejsca...szczegolnie na 2, graby tez rosna wielkie..a jak to jest w zywoplotach z grabami ? ile lat sie utrzymuje, bo przeciez z czasem pnie grubieją ? moze mnie ktos oswiecic ?
ale ja bym wybrala magnolie

Wiem Kasiu, że jesteś zwolenniczką magnolii
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:29, 24 sie 2016

Do góry
ana_art napisał(a)
ja wyczytałam:
Cechy: Grab pospolity osiąga wysokość do ok. 25 m i średnicę do 100 cm, posiada wysoką, gęstą koronę. Drzewo kończy swój wzrost w wieku 120-150 lat. Pień prosty o falistej powierzchni do wys. 10 m bez gałęzi, przeważnie nieregularny. Kora na gałęziach jednorocznych oliwkowo-brunatna, 2-3-letnich brunatno-czerwona, od ok. 6 roku szara i gładka. Liście skrętoległe, pojedyncze, podwójnie piłkowane z 1 cm ogonkiem. U nasady sercowate, długości do 10 cm, ciemnozielone, na nerwach lekko owłosione. Na jesieni jasnożółte. Kotki kwiatowe pojawiają się wraz z liśćmi. Owocostany długości kilku centymetrów. Owocem jest orzeszek w trójklapowej okrywie służącej jako organ lotny.

Ale profesjonalny opis!!!
Czyli odradzasz bo za duże mi urosną?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:26, 24 sie 2016

Do góry
beta napisał(a)

hahaha...racja
a te graby to tez chyba niskie nie będą?....tez muszę wybrać drzewo zamiast swojego grujecznika...dla tego z wielkim zainteresowaniem przypatruje się rozmowie....pozdrawiam

Ale graby lubią cięcie więc chyba udałoby sie je ujarzmić?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies