hahaha...racja a te graby to tez chyba niskie nie będą?....tez muszę wybrać drzewo zamiast swojego grujecznika...dla tego z wielkim zainteresowaniem przypatruje się rozmowie....pozdrawiam
ja wyczytałam: Cechy: Grab pospolity osiąga wysokość do ok. 25 m i średnicę do 100 cm, posiada wysoką, gęstą koronę. Drzewo kończy swój wzrost w wieku 120-150 lat. Pień prosty o falistej powierzchni do wys. 10 m bez gałęzi, przeważnie nieregularny. Kora na gałęziach jednorocznych oliwkowo-brunatna, 2-3-letnich brunatno-czerwona, od ok. 6 roku szara i gładka. Liście skrętoległe, pojedyncze, podwójnie piłkowane z 1 cm ogonkiem. U nasady sercowate, długości do 10 cm, ciemnozielone, na nerwach lekko owłosione. Na jesieni jasnożółte. Kotki kwiatowe pojawiają się wraz z liśćmi. Owocostany długości kilku centymetrów. Owocem jest orzeszek w trójklapowej okrywie służącej jako organ lotny.
wydaje mi sie z ena klona cynamonowego to tam malo miejsca...szczegolnie na 2, graby tez rosna wielkie..a jak to jest w zywoplotach z grabami ? ile lat sie utrzymuje, bo przeciez z czasem pnie grubieją ? moze mnie ktos oswiecic ? ale ja bym wybrala magnolie
dzięki Anetko no właśnie....graby też wielkie...więc jeśli brać pod uwagę gabaryty to rachunek wychodzi prawie ze taki sam...i tu tylko kwestia o się komu podoba...ja się trochę boję wielkich drzew...chyba wybiorę jarząba
No my się musimy w zyciu namęczyć
Jarząba mówisz? Muszę mu się przyjrzeć
Renia...- no co Ty nie wiesz jak eMa przekonać Ale się dzieje U Ciebie....podglądam z zainteresowaniem....
Ależ wielkie drzewa omawiacie. Ja bardzo boję się takich drzew. Mam tylko jednego tulipanowca i cały czas myślę co to będzie? Przy tym wgłębniku takie wielopniowe fajnie by wyglądało ale wsadź jedno. One się rozłoży ładnie jak parasol i wystarczy. Najwyżej coś w nogi dasz. Tylko problem z przejściem będzie bo takie drzewa są niskie. Jak dasz więcej to zrobi się gąszcz nad głową i robale będą Ci spadać na głowę masami. Jedno będzie ok.
Z chłopami tak bywa...
Wpadłam zobaczyć, czy coś się juz wykluło Magnolia też byłaby moim faworytem, one mają tendencję do wielopienności. Można posadzić białą liście są duże, więc chyba łatwiej sprzątać. Z kolei graba można przycinać mocno, jakby za bardzo urósł.