Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 21:59, 24 sie 2016

Gardenarium napisał(a)
W końcu weszłam tu, bo toczę przegraną dyskusję o drzewo w wątku o lustrze
4 strony już prowadzimy dialog, a ty swoje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/933-lustro-w-ogrodzie?page=8

Drzewo ma mieć pieniek co najmniej dwa metry a lepiej 2.5 bo masz pod nim przejść, koronę ma mieć nad tujami. Ten klon na zdjęciu ma za niską koronę. ot co.

Najpierw napisałam ze ważne jest zduszenie tej ściany a nie czy pasują miskanty, o 8 rano 23 sierpnia napisałam, żeby posadzić drzewa przed, ale widzę że o 13 mam konkurencję. Masz doradcę tutaj na wątku, a ja na boku toczę bój. Czuję się wpuszczona bocznym torem
Tu się wszyscy ekscytują a ja sama w duecie z Tobą gdzieś tam.....

Danusiu
Nie wiem dlaczego przegraną? Dzięki opinii wielu osób i moim własnym przemyśleniom doszłam do wniosku, że drzewa mogą przeslonić ściane i złagocić/zakryć linie ściany i żywopłotu. Żadna dyskusja nie jest na prożno a tym bardziej dwie. Zdaję sobie sprawę, że klon na zdjęciu ma za niską koronę ... dla mnie najważniejsze jest to, że wiem iż rozwiązaniem problemu bylyby kolejne nasadzenia ... teraz muszę dojrzeć do tego jakie ... drzewa to nie byliny trzeba się nad tym trochę zastanowić ... potem jeszcze trzeba takie drzewa znaleźć i miec na nie fundusze. Uważam obie dyskusje za mega owocne.
Na wiem co odpisać na dalszą część wypowiedzi ... naprawdę nie wiem smutne to ...
Luki 22:02, 24 sie 2016

Reniu nie będę narzucał, który pomysł lepszy czy groszy, ale moim zdaniem trzeba zabrać pod uwagę jeden element. Takie wielopniowe drzewa, które pokazujesz to lata formowania i raczej takiego nie kupisz nawet w młodocianej wersji a formowanie potrwa i zasłanianie ściany dość długo, chyba że sprowadzisz z Niemiec gotowy okaz za grube tysiące.
Z tego co też widać za dużo miejsca na takie okazałe drzewo też raczej nie ma.
Jak nie lubisz kulistych drzew to mogą mieć przecież bardziej nieregularną koronę lub cięte geometrycznie.
Propozycje chyba zostały podane już wszystkie, musisz zdecydować
ren133 22:04, 24 sie 2016

hindsight napisał(a)
Reniu, moim zdaniem Danusia ma rację. Pamiętasz, jak pisałam, że wielopniowe będzie przesłaniać za bardzo i skróci widok? A ta odległość od tarasu nie jest i tak, bez tych drzew nawet, duża. Dlatego wysokie pnie to idealne rozwiązanie. Zasłonią ścianę, ale nadal będzie przestrzeń. Nie musisz kulistych koron przecież mieć. Wystarczy posadzić wysoko szczepione, lub z wyprowadzoną wysoko koroną, przez wycinanie niższych gałęzi. Ja mam tak zrobionego klona czerwonego. Wycinam gałęzie i ma już całkiem wysoki pień

Dam sobie czas żeby pomyśleć o tym drzewie
ren133 22:05, 24 sie 2016

Makao_J napisał(a)
To dyskusja była na dwa fronty. Ja też poprę Danusię.
Przeczytałam Waszą rozmowę w tamtym wątku i faktycznie tą ścianę można by zasłonić. Te na pniu będą idealne. Możesz kupić takie co mają kształt świeczki albo graby prowadzone na kratkach jak ma nawigatorka.

Dzięki Aniu za pomoc
ren133 22:08, 24 sie 2016

Luki napisał(a)
Reniu nie będę narzucał, który pomysł lepszy czy groszy, ale moim zdaniem trzeba zabrać pod uwagę jeden element. Takie wielopniowe drzewa, które pokazujesz to lata formowania i raczej takiego nie kupisz nawet w młodocianej wersji a formowanie potrwa i zasłanianie ściany dość długo, chyba że sprowadzisz z Niemiec gotowy okaz za grube tysiące.
Z tego co też widać za dużo miejsca na takie okazałe drzewo też raczej nie ma.
Jak nie lubisz kulistych drzew to mogą mieć przecież bardziej nieregularną koronę lub cięte geometrycznie.
Propozycje chyba zostały podane już wszystkie, musisz zdecydować

Dzięki Łukasz
ren133 22:08, 24 sie 2016

Dziękuję wszystkim za wszelką pomoc
Makusia 22:15, 24 sie 2016

Reniu zaglądam i podglądam z wypiekami: co będzie, jak będzie?
ana_art 22:32, 24 sie 2016

hindsight napisał(a)
Reniu, moim zdaniem Danusia ma rację. Pamiętasz, jak pisałam, że wielopniowe będzie przesłaniać za bardzo i skróci widok? A ta odległość od tarasu nie jest i tak, bez tych drzew nawet, duża. Dlatego wysokie pnie to idealne rozwiązanie. Zasłonią ścianę, ale nadal będzie przestrzeń. Nie musisz kulistych koron przecież mieć. Wystarczy posadzić wysoko szczepione, lub z wyprowadzoną wysoko koroną, przez wycinanie niższych gałęzi. Ja mam tak zrobionego klona czerwonego. Wycinam gałęzie i ma już całkiem wysoki pień
dlatego właśnie zamiast wielopniowego które bardzo mi się podoba posadziłam buka trikolor zaszczepionego tak by można było pod nim przechodzić, a w przyszłości przysłoni dom sąsiadów od strony pergoli
hindsight 22:34, 24 sie 2016

Renia, to jest poważna decyzja. Nie podejmuj jej pochopnie i w pośpiechu, zastanów się pochodź, najlepiej poustawiaj jakieś atrapy wielopniowe - jakieś szczoty w wiadrze itp.
Zielona 22:59, 24 sie 2016

Reniu - wiem, że ostatnimi czasy moda na wielopienne mocno zajmuje naszą wyobraźnię, ale... w tym konkretnym przypadku chyba ważniejsza jest funkcjonalność.
Wszystkie Twoje wcześniejsze analizy prowadziły do bardzo przemyślanych wyborów, więc trzymam kciuki za dobrą decyzję.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies