Nie mam astrów i oczywiście załuję ale chociaż zawilce kwitną. Prinz Heinrich.
Świdośliwa gwiazdorzy zawsze ale krótko.
Trzmielina jesienny must have .
Dereń Satomi.
A druga będzie wejściem na nową rabatę (tam, gdzie leżała wcześniej ziemia z oczka).
Pod tą pergolą będzie przedłużona ścieżka z łupka (podzieli tą nową rabatę na pół)
Efekt: Frontowa z trzema krzaczkami Gertrude Jekyll z prawej i trzema Oliwia Rose z lewej.
Obok klonu Sango Kaku na rabacie za domem osiadła Lady of Shalott
A tu lekko przymrożony rano kwiatek Olivii.
Aguś, dziękuję Choć kolory ładne, to w tych jesiennych uniesieniach nie zapominamy o kolejnym sezonie Dziś robiłam coś, czego już od dawna nie było. Zrywałam darń (8m2) i przygotowałam rabatę pod róże, a potem je posadziłam. W mieszance czarnej ziemi, rodzimej gliny, przekompostowanego obornika i mączki bazaltowej. Kompostu niestety chwilowo brak, dołożę na wiosnę.
Witam,
Mam problem z jakąś choroba na mojej pięknej jodle kalifornijskiej. Prośba o radę. Pięknie rosła od kilku lat a w ostatnim czasie w dolnych pędach obsycha. Więcej widać na zdjęciach. Prośba o radę czym ewentualnie opryskać
Dziś kończyłam rabatę, którą nazwałam "pstrokatą", bo rośnie na niej dereń Elegantissima i dosadziłam też krzewuszki Nana Variegata. Tam, gdzie je sadziłam były korzenie wierzby, muszę pamiętać o podlewaniu w przyszłym sezonie.
Hortensja Wims Red dostała takich dziwnych liści w kolorze bordowym, hortensje obok mają jakieś inne liście.