Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 12:10, 05 lis 2015

Do góry
Skoro już mowa o brzozach...
Poniżej zdjęcie moich brzóz.
Czy Waszym zdaniem przestrzeń pomiędzy żurawkami a brzozami należałoby uzupełnić jeszcze jakimiś nasadzeniami? Czy cokolwiek tam jeszcze jest w stanie rosnąć?
W projekcie Pani Danusi "Ogród z lustrem" pod brzozami są trawy, kolorowe wrzosy ale tam są inne brzozy, nie takie pijusy jak te moje. A może dosadzić pod nimi plamami miniaturowe czerwone berberysy i hosty patriot? Dadzą radę? A może zostawić to tak jak jest bo jak zacznę dosadzać to może wyjść za "pstrokato"?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:09, 05 lis 2015

Do góry
chyba juro pojade przynajniej po brzozy
Nasz przydomowy ogródek 08:03, 05 lis 2015

Do góry
Haniu no to brzozy faktycznie żółte od stóp do głów. Dzięki, własnie wróciliśmy z marszu. Córcia mi kupiła butki z cholewkami (śniegowce) a jeszcze myślę kupić takie z kożuszkiem niższe. Zakupu wymagają też buty na letni i jesienny czas do codziennego marszu. Te co mam mają trochę ścięte podeszwy i w ciągu 2 lat zrobiły 6000 km?

Ewa dziękuję bardzo. Na nalewkę jabłuszka nie wiem czy się nadają. Cierpkie i twarde ogromnie.

Kasiu u mnie też tak jest. Owoce jak zostaną przemrożone to dopiero wtedy są na nie amatorzy.
Typografia ogrodu 14:57, 04 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
a ja zaś z molinią wyskoczę

Nie gra mi połączenie Anabelek z molinią (patrzę na rysunek nowy) i te dwie części rabaty mi się nie łączą (to samo mam mu siebie na styku brzozy i kulki pod serbami). Ja nie wiem, ale molinia mi pasuje do leśnego, swobodnego klimatu, jak do serbów i jeżówek tak, to do Anabelek nie, one są zbyt salonowe. To samo mam z trzcinnikami.

i na styku Variegatus - molinia też mi zgrzyta

aszzzz ja nienowoczesna jestem

Ja tez nienowoczesna.ale annabelki nie beda bezposrenio stykaly sie z molinia. Hm.... a juz postanowilam ze za jezowkami molinia bedzie ok.a i annabell i jezowki juz rosna
Typografia ogrodu 14:30, 04 lis 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)

Nie gra mi połączenie Anabelek z molinią (patrzę na rysunek nowy) i te dwie części rabaty mi się nie łączą (to samo mam mu siebie na styku brzozy i kulki pod serbami). Ja nie wiem, ale molinia mi pasuje do leśnego, swobodnego klimatu, jak do serbów i jeżówek tak, to do Anabelek nie, one są zbyt salonowe. To samo mam z trzcinnikami.

własnie dlatego asiu nie odzywam sie w tej rabacie bo dokądnie jak Jagoda myśle
Typografia ogrodu 14:26, 04 lis 2015

Do góry

Ogród na Zapłociu 13:31, 04 lis 2015

Do góry
za ogrodzeniem mamy jeszcze kaaaaaaawał pola, aż po te brzozy

a tu 4 jałowce, których nie chce, są okropne, chyba chore czytałam o szkodnikach jałowcowych na forum, brr
chętnie bym je wycięła
Nasz przydomowy ogródek 10:53, 04 lis 2015

Do góry
Oj, będą miały sójki i kwiczoły zastawione u nas stoły.
W tym roku zostawiłam w ogrodzie winogron, Kwaśny był, i niezupełnie dojrzał, Już połowy nie ma. A jak słucham , to ćwierkanie i skrzeki po całym terenie się rozchodzą.
Fajnie masz, bo możesz przez okienko podejrzeć, kto na Twojej jabłonce ucztuje,
Czy zima mroźna będzie? U mnie chyba tak. Ale nigdy nic nie wiadomo. Podobno, jak brzozy od stóp do głów całe żółte, to tak. A jak czubki zielone, i nie przebarwiają się aż do przymrozków, wtedy łagodnie bywa.

W tym roku brzozy całe żółte. Na wszelki wypadek, buty z cholewkami uszykuję,

Pozdrawiam Ciebie i przyjaciela na spacerowych drogach
Moje małe wielkie marzenie 17:47, 03 lis 2015

Do góry
Ala ja zaproponowałam brzozę wpisz nazwę -brzoza doorenbos i zobacz ją to się zakochasz
Dlaczego ona już mówię jest śliczna i ma śnieżnobiała korę, tak więc kolorystycznie pasuje do hortensji. Po 2 nie jest to trudne drzewo" można je przycinać, zmienia się z każdą porą roku nie muszę mówić jak piękna są brzozy wiosną, czy jesienią. Pisałaś że chcesz duże drzewo.
Pięknym drzewem jest też złotokap, tylko on kwitnie na żółto, ale robi wrażenie. ładnym i ciekawym drzewkiem jest grujecznik japoński on pięknie się przebarwia i ma takie delikatne listki śliczny.
Ale, żeby nie było za słodko drzewa gubią liście i z każdym rokiem będziesz miała ich więcej i więcej.
Oczywiście to moje zdanie, pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:24, 03 lis 2015

Do góry
grusze to chanticleer. Ja je ostatnio w wielu miejscach widze o dziwo. Na ogrodowisku tez chyba z 3 osoby maja
Będą dwie grusze i brzozy
Lampę chce kupic podłogowa.
A plany związane z domem : przeprowadzenie młodego do jego pokoju tym samym w końcu zrobienie sypialni pokoju młodego i starszego do końca.
A pozostałe plany związane z marzeniami więc nie będę zdradzać i zapeszac
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:14, 03 lis 2015

Do góry
A ro grusze nie brzozy beda?
Pszczelarnia 13:48, 03 lis 2015
Do góry
magnolia napisał(a)
graby, lipy, sosny, świerk, brzozy, akacje, klin tatarski, buki i starą papierówkę.
Z powodu sporej ilości starodrzewu, 400 m2 działki jest zapisana w urzędzie jako las

żartujesz ? a masz za sąsiedztwo las?
Wokół Anatola 13:11, 03 lis 2015
Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
W takim lesie i przy takim domu dobrze będzie wyglądać - moim zdaniem - klasyczna prostota: różaneczniki, azalie, hortensje (może te małe 'Bobo'?), hosty, turzyce, jakieś irgi. Kilka drzew liściastych (brzozy - fajny pomysł). Może gdzieś naturalny szpaler krzewów: kaliny, derenie, żylistki odmianowe - jeżeli wilgotność podłoża na to pozwala.

Ewcia z Przczelarni-sto procent racji jak dla mnie
ja też takie roślinki widze w leśnym ogrodzie
Nie pachaj na siłę niczego ,co kłóciłoby się z wizją ogrodu lesnego(tzn.moim skromnym zdaniem).
Jeśli chodzi o derenie to moge polecić rozłogowe Kelsey(w moim watku mam jedno zdjęcie z taka dorodna kopułką-powstała w przeciagu jednego sezonu),zrobie sobie z nich jeszcze mały szpalerek w przyszłym roku w mojej częsci leśnej ogrodu

Fajna na działkę leśną jest też rosa rugosa,wrzosy,wrzoścce
Kaliny też super-jest aktualnie wiele odmian o niedużej docelowej wysokości
Ja jestem bardzo zadowolona z kaliny Coralowej Compactum-problemem z kalinami były mszyce tego lata-ale teraz mam w ogrodzie piekne korale

Dereń Kelsey jak dla mnie na razie bezproblemowy-zadne choroby,żadna susza mu nie dały rady,polecam gorąco
Pszczelarnia 12:20, 03 lis 2015

Do góry
graby, lipy, sosny, świerk, brzozy, akacje, klin tatarski, buki i starą papierówkę.
Z powodu sporej ilości starodrzewu, 400 m2 działki jest zapisana w urzędzie jako las
Na Francuskiej 11:51, 03 lis 2015

Do góry
Pawle, Gosiu, Kamilo...witam Was bardzo ciepło. Zaglądam tutaj codziennie, ale nie mam ochoty na pisanie. W ogrodzie w tym roku więcej podziwiam niż działam. Zdjęć też w tym roku mało robiłam, ale coś jednak mam.
Jesień u mnie piękna. Lipy złote, klony i brzozy za płotem też. Tak pięknie mogłoby być aż do marca. Pokochałam swój ogród na nowo.

Gosiu, na zdjęciach moje bylinowe rabaty wyszły ładniej. W rzeczywistości w tym roku raczej słabo kwitły, może przez tę suszę? Mimo to, byliny to moja ukochana grupa roślin

Pawle, dziękuję. Chyba nie potrafiłabym wybrać, w jakie kolory ma iść mój ogród. Te wszystkie kwitnące cuda tak bardzo kuszą, że kupuję wszystko co się u nas w okolicy pojawia, a potem zastanawiam się, gdzie to zmieścić Na pewno chcę iść w trawy, mój M bardzo je lubi. Może przez zimę wymyślę jakąś trawiastą rabatę, tylko gdzie ja ją zmieszczę? Mój ogródek taki malusi

Kamilo, witaj w moim malusim królestwie. Dziękuję za miłe słowa, to bardzo budujące, jeśli komuś też się podoba to, co ja wykombinowałam
Powoli czujemy tę intymność, choć jeszcze trochę brakuje. Do tego jednak już się przyzwyczailiśmy.

Pozdrawiam ciepło wszystkich zaglądających.
Na koniec małe info- w biedrze przecena cebulek na 99 gr Już pierwszą partię kupiłam, trzeba w końcu coś posadzić

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:46, 02 lis 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)

Ja jutro piekę ciasto " kora brzozy" przepyszne.

Ciężko mi się zawścieknąć na ciasta, zwłaszcza takie pyszne jak malinowe, czy książęce.

Róż nigdy u nich nie kupowałam - i chyba dobrze
Pozdrawiam Dorotko

Już tydzień nie jem nic słodkiego, a i reszta też bardzo dietetyczna. Nie wiem jak długo pociągnę na tych warzywkach.
Dziś napisałam emaila zobaczymy co odpiszą, bo pierwsza ich odpowiedź była karygodna. Na razie nie wystawiam im złej opinii, ale jak nie dostanę nowych róż to opublikuję to co mi odpisali i co piszą na stronie główne. Czekam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:10, 02 lis 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
IVVVONA,YOLKA dziękuję

JOLU ze stołu wszystko zniknęło i zarzekłam się, że przez jakiś czas nie będę piekła. Przybyło mnie tu i tam, więc od dziś jestem na diecie, a ja jak się zawścieknę to dopnę swego. Jeśli będę miała zapowiedzianych gości na pewno coś upiekę, ale będzie to dla mnie ciężka próba bo ja z tych paskudnych jestem.

Ja jutro piekę ciasto " kora brzozy" przepyszne.

Ciężko mi się zawścieknąć na ciasta, zwłaszcza takie pyszne jak malinowe, czy książęce.

Róż nigdy u nich nie kupowałam - i chyba dobrze
Pozdrawiam Dorotko
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:34, 02 lis 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Ewelinka kiedyś prosiła o pokazanie ogrodu od tyłu.Trochę ciężko zrobić fotki, bo brzozy przesłaniają troszkę widoki.Jest to niedokończona część ogrodu.

W oddali widać moją nową trzmielinkę i pierwszą obwódkę bukszpanową.

ślicznie a już chciałam tupać nogą, ze zdjęć nie widzę i że się obijasz )))
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:30, 02 lis 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Myszko, ślicznie u Ciebie Marzy mi się, żeby moje brzozy były już takie duże, z drugiej strony, to jak patrzę ile liści leży u sąsiada...
A Twój trawniczek miodzio
Pozdrawiam.

Aniu dziękuję za tyle miłych słów.Brzozy to ja lubię strasznieLiście dopiero od kilku dni u mnie delikatnie spadają i zaczęły w końcu zółknąć.piękne są.A z liśćmi nie ma dużo pracy.Ja dosadzę jeszcze kilka.
Macham.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:24, 02 lis 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
Wpadłam na herbatkę z rana Gosiu ty się ciesz że masz jeszcze nie dokończony ogród, bo co byś robiła w przyszłym sezoniehymm? Brzozy cudne widać ze basen miałaś mija siostra fajny ma patent, tam gdzie ma basen wysypała piachem i na ta położyła sztuczną trawę, fajnie to wygląda no chyba że tam gdzie masz to kółko bez trawy to piaskownica była?super widać ogrom pracy jaki włożyliście buziaki przesyłam

Herbatka już zimna, ale kawkę popijam więc zapraszam
Co do miejsca pod basenem to prawdopodobnie będzie kostka.Do wiosny mamy czas na decyzję.Dzięki za pomysł.
Dzięki za miłe słowa, bo faktycznie trochę pracy było i nawet się cieszę, że odpocznę przed wiosnąJuż zliczam ile serbów potrzebujemy.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies