Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z pergolą

Ogród z pergolą

anna_t 12:24, 15 gru 2015

Filemon24 napisał(a)
pisałam do nich róży chopin nie ma jest tylko w pojemnikach za 8 zł

wiem właśnie mi odpisała. z naszego zamówienie jest tylko rambler i louis
AnnaCh 12:26, 15 gru 2015

Ja bym była za brzozą, bo ładna i fajnie rozproszy słońce.
Ale ja nie jestem obiektywna, bo uwielbiam brzozy Wokół siebie mam mnóstwo, fakt trochę czasem wleci do domu, ale mi to nie przeszkadza, ich widok rekompensuje straty. Teraz najczęściej zakłada się moskitiery na okna, więc śmiecenie się ogranicza
ren133 12:31, 15 gru 2015

anna_t napisał(a)

Renia nie mam od Ciebie nic nowego

No to ja nie doczytałam ... dzięki

W sprawie drzewa i ambrowiec i brzozy mi się podobają ... a gdybyś przy tarasie dała ambrowca to masz inne miejsce na brzozy? ... bo jeśli nie to byłabym za brzozami ... podobno pożyteczne są mniejszymi śmieciuchami
jankosia 12:32, 15 gru 2015

Ania, każde drzewo "śmieci" , iglaste też. Wiesz, ja mam huśtawkę pod brzozami i wiesz co mi upierdzieliło najbardziej poduchy (poza ptakami ? Świerki sąsiada na wiosnę! Spadały te okrywy pączków i było to wszędzie - w dodatku na niektórych była jakaś żywica czy coś i miałam uklejone. Brzozy gubią liście ale czy zebranie ich to większy wysiłek niż koszenie? No litości Śmiecą jeszcze kiedy pylą ale dorenbosy nie kwitną tak często i obficie jak nasze brzozy brodawkowate. Poza tym żółte liście ścielące się pod drzewem... Piękny widok Z tarasu zmieciesz a na rabacie mogą zostać jako ściółka.
Ambrowce są też piękne ale potrzebują wody, nie wiem czy dlugo uda ci się je utrzymać w dobrej kondycji na skarpie
ren133 12:43, 15 gru 2015

Zobacz brzozy przy tarasie: " target="_blank" rel="nofollow">https://www.ogrodowisko.pl/watek/5776-pogubilam-sie-po-drodze
jankosia 12:53, 15 gru 2015

ren133 napisał(a)
Zobacz brzozy przy tarasie: " target="_blank" rel="nofollow">https://www.ogrodowisko.pl/watek/5776-pogubilam-sie-po-drodze

Ale te brzozy tam wyglądają mi na youngii- to słaby wybór jeśli chodzi o cień
W sumie to i ja za chwilę będę miała dylemat co posadzić na południowej skarpie, nie mam już nerwów do tego beznadziejnego złotokapu- musi wylecieć dalej. To będę podglądać co Ci tu dziewczyny podpowiedzą- może coś zgapię Tylko ja cienia nie chcę, bo mam tam słoneczną bylinówkę i wejście do domu to mi cień niepotrzebny

Powodzenia, idę odespać
anna_t 12:55, 15 gru 2015

AnnaCh napisał(a)
Ja bym była za brzozą, bo ładna i fajnie rozproszy słońce.
Ale ja nie jestem obiektywna, bo uwielbiam brzozy Wokół siebie mam mnóstwo, fakt trochę czasem wleci do domu, ale mi to nie przeszkadza, ich widok rekompensuje straty. Teraz najczęściej zakłada się moskitiery na okna, więc śmiecenie się ogranicza

mi też ta azurowość brzóz sie podoba
anna_t 13:14, 15 gru 2015

jankosia napisał(a)
Ania, każde drzewo "śmieci" , iglaste też. Wiesz, ja mam huśtawkę pod brzozami i wiesz co mi upierdzieliło najbardziej poduchy (poza ptakami ? Świerki sąsiada na wiosnę! Spadały te okrywy pączków i było to wszędzie - w dodatku na niektórych była jakaś żywica czy coś i miałam uklejone. Brzozy gubią liście ale czy zebranie ich to większy wysiłek niż koszenie? No litości Śmiecą jeszcze kiedy pylą ale dorenbosy nie kwitną tak często i obficie jak nasze brzozy brodawkowate. Poza tym żółte liście ścielące się pod drzewem... Piękny widok Z tarasu zmieciesz a na rabacie mogą zostać jako ściółka.
Ambrowce są też piękne ale potrzebują wody, nie wiem czy dlugo uda ci się je utrzymać w dobrej kondycji na skarpie

no właśnie o to smiecenie podczas kwitnienia sie boje.. ja bym te drzewa posadziła za skarpa na płaskim terenie, skarpa jest ok 2m długa to chyba akurat fajna odległosć zeby cień drzewo rzucało. a brzozy pozyteczne nie zabierają za duzo wody z gleby?moga byc w ich poblizu róże?
anna_t 13:15, 15 gru 2015

ren133 napisał(a)

nie znam tego wątku, kojarzysz czy gdzies na innej stronie widac te brzozy juz wieksze troche?
anna_t 13:17, 15 gru 2015

jankosia napisał(a)

Ale te brzozy tam wyglądają mi na youngii- to słaby wybór jeśli chodzi o cień
W sumie to i ja za chwilę będę miała dylemat co posadzić na południowej skarpie, nie mam już nerwów do tego beznadziejnego złotokapu- musi wylecieć dalej. To będę podglądać co Ci tu dziewczyny podpowiedzą- może coś zgapię Tylko ja cienia nie chcę, bo mam tam słoneczną bylinówkę i wejście do domu to mi cień niepotrzebny

Powodzenia, idę odespać

Monika to może na społe weźmiemy jakies róże okrywowe?