Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

KAMILowe krok po kroku 13:30, 30 paź 2015

Do góry
Obszar 3 – rośnie duża sosna w centralnym miejscu działki obok niej dwie brzozy, przed nimi prezentuje się domek moich dzieci. Za tą sosną jest sadzonka 4 letnia świerku kłującego, między sosną a ogniskiem – rododendron nova zembla. Po przeciwnej stronie jest póki co jedna hortensja bukietowa ( w zapasie czekają jeszcze 2 sztuki do posadzenia), dalej kolejna mała sosna (tej chciałbym się chyba pozbyć) następnie orzech laskowy (zielone liście) dalej znowu brzoza i sosna. W cieniu rośnie sobie rododendron ……………
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:46, 30 paź 2015

Do góry
i codziennie mój trzewik wyniesiony przez lisa w tym samym miejscu zostawiony...tak robiacy kooopy na tarasie zidentyfikowany i przylapany - to lis

szalwia jeszcze tloczy

brzozy smieciuchy

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 20:18, 29 paź 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Ale ci dobrze! A ja z moją w domu bo chora
I tak co roku te węże od nawadniania trzeba zwijać? Masakra jakaś. Karola, woreczek ziemi liściowej podrzucić do teściowej? Przyda się? Raczej kwaśna, bo głównie z brzozy, trochę dębu i olchy.

Jak się tą ziemię liściową robi?
Opadłe liście do worka, w nim porobić dziury i zostawić do wiosny, taaak?
A do czego potem to wykorzystujesz?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 17:29, 29 paź 2015

Do góry
Ale ci dobrze! A ja z moją w domu bo chora
I tak co roku te węże od nawadniania trzeba zwijać? Masakra jakaś. Karola, woreczek ziemi liściowej podrzucić do teściowej? Przyda się? Raczej kwaśna, bo głównie z brzozy, trochę dębu i olchy.
Wokół Anatola 14:26, 29 paź 2015

Do góry
W takim lesie i przy takim domu dobrze będzie wyglądać - moim zdaniem - klasyczna prostota: różaneczniki, azalie, hortensje (może te małe 'Bobo'?), hosty, turzyce, jakieś irgi. Kilka drzew liściastych (brzozy - fajny pomysł). Może gdzieś naturalny szpaler krzewów: kaliny, derenie, żylistki odmianowe - jeżeli wilgotność podłoża na to pozwala.

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 13:28, 29 paź 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
No nie zwróciłam uwagi gdzie ten twój wątek jest No ale jeśli to wyróżnienie to bardzo serdecznie ci Małgoś gratuluję - nie czaję tych niuansów na forum
Drzewka wypatruję przy każdej porcji nowych zdjęć Ale to wiesz... skomplikowane. Ostatnio sobie czytam trochę o drzewach i weź tu sobie odróżnij dęba błotnego od szkarłatnego albo szypułkowego od bezszypułkowego, zwłaszcza jeśli tworzą jeszcze mieszańce. Jeśli specjaliści się mylą to co dopiero takie szaraczki jak my? Ale bawić się trzeba dalej Pamiętaj tylko żeby zrobić zdjęcie jakby się pojawiły jakieś nasiona albo kwiaty
Jeszcze raz gratuluję i miłego dnia

Ja to szaraczek... dobrze że dąb od buka czy brzozy odrózniam... a dzieki Ogrodowisku i tak podciągnełam sie i wiem co to katlpa, ambrowiec czy grujecznik....ale ty jesteś ode mnie w te klocki o niebo lepsza Moniko

Jak tylko coś sie wiosna poajwi to na pewno obfocę
Buźka !
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:57, 29 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)
W takim razie idę na zakupy Jak coś wybiorę odezwę się na pw. Dzięki!

ale brzozy czy kremy ?
Wokół Anatola 09:57, 29 paź 2015
Do góry
Hejka,widzę,że myślisz o brzózkach,super pomysł
Ja bym wzięła pod rozwage brzozy Doorenbos z uwagi na piekną śnieżnobiałą korę,szczególnie ozdobna w zimie.Poczytaj sobie o nich(chyba ,że już je znasz)
Nie puszczałabym też po nich pnączy,żeby tej pieknej kory nie zasłaniać.
Sama planuję taką brzozę minimum jedną ze wzgledu na ograniczona powierzchnię jaka mi pozostała do obsadzenia.
Pozdrawiam

P.S.Modrzew pendula w super miejscu jest jak dla mnie
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:36, 29 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A jak smakuje?

PS Nie wymieniaj grabów ... dosadź brzozy

Ja nie potrafię określić smaku ale można dodać miodu, cytryny, mięty i jest pyszny

Graby, śliwy, lipa sąsiada i jeszcze brzozy? Trochę chyba za dużo gatunków
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:28, 29 paź 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Powiem Ci, że świetnie wpływa na cerę

A jak smakuje?

PS Nie wymieniaj grabów ... dosadź brzozy
Wokół Anatola 22:07, 28 paź 2015

Do góry
Teraz pergola.
Już nie wygląda tak uroczo, jak jeszcze latem. Firany zdjęte, wyprane, czekają w szafie na nowy sezon.

Pergolę zbudowaliśmy, o przepraszam, oczywiście mąż to zrobił, między drzewami. Plusy takiego miejsca są oczywiste, ale o tej porze roku widać też minusy. Wszechobecne igły i liście brzozy. Grabiłam liście dwa dni temu, a brzoza jest tu tylko jedna.
Waldek - proponowałeś dosadzenie brzózek. Ile, i gdzie uważasz, że warto posadzić?

Ranczo Szmaragdowa Dolina 21:05, 28 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
U nas dzisiaj rankiem przymroziło, większość już padła, jutro muszę hosty i paprocie pousuwać, liście jeszcze tylko na jabłoniach orzechy już gołe. Z tego kulkowanego zielone liście po prostu osunęły się wokół pnia. Ale magnolie też zrzucają pod koronę. Tu u nas ludzie mówią, że jak liście pod koroną to drzewa szykują się na surową zimę i tak po wieloletnich obserwacjach stwierdzam, że coś w tym jest. Jak w zeszłym roku straszyli zimą stulecia to się śmiałam bo pod drzewami liści nie było tylko wszędzie w ogrodzie, teraz jest inaczej

Ciekawe czy się sprawdzi
Ja mam obserwację taką, że liście lecą pod drzewo po większym mrozie Wiem, że nie można generalizować, bo nie wszystkie drzewa się tak zachowują, np. dęby i brzozy. Ale orzechy, jesiony, klony zrzucają liście wraz z większymi przymrozkami. U mnie z tych drzew liście w ciągu jednego dnia spadły pod drzewo, właśnie po przymrozku w nocy. Dwa lata temu było to samo, a zimy nie było.
Ja to lubię, bo raz się posprząta i finito

Moja magnolia dopiero teraz zaczęła żółknąć, ale jeszcze ani jeden listek nie spadł
Ogród z koniczynką 19:52, 28 paź 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)

No, to ja też spróbuję zrobić dosiewki trawki.
.Tylko muszę się uporać z jednej strony działki z opadającymi liśćmi( orzech już kończy) ale brzoza jeszcze mam mnóstwo listeczków

Lubię brzozy, chociaż to śmieciuchy.
Ogród z pergolą 13:49, 28 paź 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
Renata podsunęła mi pomysł abym jak juz tak koniecznie chce cos jeszcze podziałać w tym roku to moze drzewa. i właśnie. z tego co sie zorientowałam czytajac Ogrodowisko od paru miesięcy to jest taka lista ulubieńców:
1. śliwa Nigra
2. śliwa Pissardi
3. Grujecznik
4. Buk dawyck purple, gold
5. Ambrowiec amerykański
6. Miłorząb Mariken
7. Tulipanowiec
8. Katalpa - choć średnio przez Szefowa polecana
Zastanawiem się nad posadzeniem narazie 2:ambrowiec w gornym lewym rogu tj. południowy wschód i grujecznik w prawym górnym rogu tj. południowy zachód. Między nimi byłaby w przyszłosci altana.

Oba drzewa widziałabym z okien salonu a są bardzo urokliwe, co Wy na to?

Bardzo mi się podoba zarówno grujecznik jak i ambrowiec
Zazdroszczę widoku na ogród z okien salonu
A propos pięknych widoków i ambrowca zobacz tutaj: https://www.ogrodowisko.pl/watek/4551-to-tu?page=239.
Podobają mi się też buki takie jak u Oli i klimatyczne brzozy

PS A na końcach rabat, które wyrysowałaś nie planujesz żadnych drzew? A przy altanie? I w którym miejscu będzie pergola? (jakbyś mogła dorysować)
Miejsko & sielsko 11:00, 28 paź 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)

Cokolwiek to jest to jest to ładne nienagannie
aaaa jeszcze coś....
ani pół liścia z brzozy nie masz na chodniku przed domem????? Oooosz Ty U mnie właśnie zaczęły się syyypać buziak Ewcia

Ewcia, nawet mi nie przypominaj o liściach
nieustannie śmigam z miotłą a lada chwila będę z grabiami, modrzewie zaczynają żółknąć, brrr

Kosolkowa Pasja 21:17, 27 paź 2015

Do góry
Piękne miałaś widoki na brzozy płonące w świetle zachodzącego słońca... i zdjęcia w kolorach czekolady i koniaku do schrupania
Bardzo mi się podoba jesień tego roku wszędzie gdzie zaglądam
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 20:30, 27 paź 2015

Do góry
L00zak napisał(a)
Melodia jesiennych obrazów

Klon pięknie przebarwiony

I modrzew, który myślałem, że nie da rady, wypuścił nowe igiełki

Jest radość

Hej Michał,

Ja też się zastanawiam nad murkami z gabionów - ewntualnie murkiem. Ponieważ na elewacji mam cegłę ręcznie formowaną - a z kolei na stopnie tarasowe przewiduję granit, to są moje dwa faworyty - albo granit albo cegła. Raz widziałam gabiony wypełnione cegłą i wyglądały rewelacyjnie. Myślę, że nie musisz wybrać materiał, który będzie spójny z całością, ale jednocześnie nie nudny.. Ciężki orzech do zgryzienia. Widziałam też gabiony wypełnione okrągłymi kołkami z brzozy - miodzio,ale Ty masz już drewnianą bramę - to raczej nie wchodzi w grę. Gdyby przęsła były metalowe, to można by było pomyśleć. W każdym razie - życzę sukcesów w przemyśleniach.

A ogród.. cóż.. Aż trudno uwierzyć, że powstał w tak ekspresowym tempie - piękne jesienne krajobrazy..
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:49, 27 paź 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
CChcialam dziś kupić lampę...napalm się na nią od pół roku....Ale myślę sobie ze lampa to drzewa...A zadzwonię...jak będą na stanie to.lampa następnym razem ....no i akurat w weekend pan jedzie po grusze. ... I w sumie zamówiłam....I w sumie brzozy są na stanie....no i takurat o to nie kupiłam lampy

I super, lampę kupisz zimą
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 18:46, 27 paź 2015

Do góry
CChcialam dziś kupić lampę...napalm się na nią od pół roku....Ale myślę sobie ze lampa to drzewa...A zadzwonię...jak będą na stanie to.lampa następnym razem ....no i akurat w weekend pan jedzie po grusze. ... I w sumie zamówiłam....I w sumie brzozy są na stanie....no i takurat o to nie kupiłam lampy
Angielski ogród - chciałabym... 16:50, 27 paź 2015

Do góry

sporo liści gubią moje brzozy, ale sprzątać będę dopiero w wekend, jak wracam do domu to już szaruga jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies