Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W moim małym ogródeczku - Dorota

W moim małym ogródeczku - Dorota

Gabriela 00:26, 26 lis 2015

Świetny sposób na świece, spróbuję się nie oparzyć.
Bombka świetna, chcę próbować na początek coś prostego zrobić.
A co do cebul i sadzenia - lepiej później niż za wcześnie. W zeszłym roku kupiłam w Ikea za grosze cebulki miniaturowych narcyzów i posadziłam je do ziemi 21 albo 22 grudnia. Jesień też była ciepła, tak jak w tym roku i cebulki oczywiście zakwitły. Gdyby mróz ściął ziemię już w październiku czy listopadzie, nie miałoby to sensu.
Więc generalnie wszystko zależy od pogody. A nawet jak byłoby już za zimno, to zawsze można cebule posadzić w doniczkach, tyle że jeszcze trzeba mieć je gdzie przechować.
Nallar 00:37, 26 lis 2015

"Przepis" na świece podoba mi się bardzo i z pewnością go wykorzystam.
Masz jeszcze coś w zanadrzu?
Dorota123 13:57, 26 lis 2015

GABRIELO dodałaś mi otuchy, Waldek mnie nastraszył nie na żarty. Sporo kupiłam tych cebul, byłoby mi żal jakby nic z nich nie wyszło. Na wszelki wypadek nakryłam miejsca sadzenia gałązkami z tui.

Bombka choinkowa zdobiona jest gwiazdkami wyciętymi ozdobnym dziurkaczem (są do nabycia w sklepach papierniczych), cekinami no i wstążeczka. Wszystko przypięte szpilkami, łatwiejszej rzeczy do zrobienia nie wymyślisz. Ze zdobieniem świecy też nie ma problemu, ważne jest, aby na białą świeczkę znaleźć serwetkę też z białym tłem, wtedy nie widać wtopionej serwetki.
Dorota123 14:03, 26 lis 2015

NALLAR cieszę się, że pomysł ze zdobieniem świec się przyda. Czy mam coś jeszcze w zanadrzu, owszem chcę zrobić stożek z patyków i ozdobić go białymi elementami, ale jakoś z czasem krucho. Mam też zamiar pomalować jagodzianki i końcówki gałązek z brzozy na biało i przykleić kuleczki styropianowe. W tym roku stawiam na dekoracje w białej tonacji.
Nallar 15:28, 26 lis 2015

Dorota123 napisał(a)
NALLAR cieszę się, że pomysł ze zdobieniem świec się przyda. Czy mam coś jeszcze w zanadrzu, owszem chcę zrobić stożek z patyków i ozdobić go białymi elementami, ale jakoś z czasem krucho. Mam też zamiar pomalować jagodzianki i końcówki gałązek z brzozy na biało i przykleić kuleczki styropianowe. W tym roku stawiam na dekoracje w białej tonacji.

Jestem ciekawa efektu.
Gabriela 23:21, 26 lis 2015

A robisz wieniec adwentowy? Bo już pora na niego, w niedzielę zaczyna się czas oczekiwania. Trochę jestem zła, bo nie mam świec takich jak trzeba, a tam gdzie zawsze kupowałam, się zawiodłam i nie mam czasu żeby szukać właściwych, czyli niezbyt grubych i długich.
AgataBC 10:16, 27 lis 2015

Dorota123 napisał(a)

Justynko, czyli z Jasminy wycofać się? Jeszcze mam taką możliwość, zaczynam się wahać. Gdzieś na forum widziałam ładne zdjęcie i dlatego się skusiłam.

MOŻE KTOŚ MI COŚ PODPOWIE ODNOŚNIE JASMINY

Nie doczytałam czy w końcu ją zamówiłaś, ale ja zdecydowanie polecam tę różę. W ciągu pierwszego sezonu u mnie bardzo mocno się rozrosła, przepięknie obficie kwitnie, i pachnie jak najlepsze perfumy i tak wyjątkowo niespotykanie wśród róż. Nie choruje, wiosną miała tylko mszyce i tylko w tym roku. Mam ją trzeci sezon, w tej chwili nadal ma pąki, kwitła jeszcze kilka tygodni temu. Pnącym różom trzeba dać czas na pokazanie na co je stać.
Od kilku dni poczytuję Twój wątek i daleko mi jeszcze do końca, więc wracam na ciąg dalszy
Dorota123 13:35, 27 lis 2015

AGATKO dziękuję za opis Jasminy kupiłam ją bo u kogoś na O zauroczyła mnie i jakoś nie mogłam z niej zrezygnować. Piszesz, że ładnie pachnie - lubię takie. Wiadomo nie spodziewam się, że w przyszłym roku da popis, ale za dwa lata na pewno będzie mnie cieszyć.
Miło mi, że zainteresował Cię mój ogródek, ale on taki zwyczajny, wiejski, cały mój misz-masz.
Milka 13:40, 27 lis 2015

Dorota123 napisał(a)

Gosiu możesz sobie zrobić coś podobnego na przykład w świątecznym stylu.

Ale zdolna jesteś, bombki, świeczki i dekoracje, śliczne wszystkie
Iwk4 14:09, 27 lis 2015

Dorota123 napisał(a)
A to już efekt końcowy.

Dorotko, efekt super.