Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kamienny ogród patykiem malowany

Kamienny ogród patykiem malowany

Sylvana 23:57, 18 lis 2015

Joku napisał(a)
Mam niskie murki, układane z pozostałości kostki betonowej, takiej na podjazdy. Cieszyłam się że łatwiej będzie mi obrabiać takie rabaty. Ale okazało się że ziemia na nich strasznie wysycha. Moje murki nie są wiązane żadną zaprawą. Jak jest u ciebie? Dodam że podlewanie, opryski itp to nie jest moja specjalność ani zajęcie, które lubię.

Moje murki są murowane, granitowe.
Podobno granit to kamień, który najmniej chłonie wodę, w przeciwieństwie do kostki betonowej.
Pod spodem jest glina, która nie przepuszcza tak szybko wody, jest podsypane korą. Wszystko podlewam wężykiem, wieczorem.
Kiedyś odgrzebywałam coś następnego dnia i się nawet zdziwiłam jak było mokro.

To takie moje gdybanie.
A w opryski też się nie bawię, z braku czasu..
Makao_J 06:40, 19 lis 2015

Trochę sobie dowymyślam, ale chyba nie rozlazł Ci się wszerz za bardzo a to dobrze bo też mam od tego roku. na razie ma 1,5 m.
Gardenarium 07:53, 19 lis 2015

https://www.ogrodowisko.pl/watek/882-tulipanowiec-liriodendron

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 08:14, 19 lis 2015

To nie wiewiór załatwił twojego tulipanowca, a rzadkie szkodniki

https://www.ogrodowisko.pl/watek/882-tulipanowiec-liriodendron?page=7

Instagram Ogrodowiska
Sylvana 10:42, 19 lis 2015

Danusiu, przeczytałam cały wątek o tulipanowcu, ale jakoś to do mojego nie pasuje.
Podejrzewam rudą, bo:
1. nie ma u nas psa (chyba jedyna działka w okolicy) i zwierzaki wszelkiej maści grasuja jak chcą.
2. ciągle widzę 2 wiewióry na drzewie
3. Sytuacja ze zdjęcia zdarza się z dnia na dzień.
Obcinam gałąź, a następnego dnia nowa, obok tak wygląda.
Dzieje się to tylko późną jesienią i zimą.
4. Niedaleko rośnie wierzba japońska i zimą też wisiały na niej takie strzępki.
5. Drewno Tulipanowca - pod oberwaną korą jest bielutkie i zdrowe.

Po przeczytaniu pozostałych informacji, doszłam też do wniosku, że ma on u mnie za sucho i dlatego nie jest za gęsty - czy mogę mieć rację?
Gleba gliniasta, w pobliżu rosną brzozy - pijusy - i świerki (duże).
Myślisz, że jeszcze coś z niego będzie jak zacznę go podlewać
regularnie i posmaruję dendromalem na wiosnę ?
Zagęści się czy już zostanie taki przerzedzony ?

PS marzy mi się żeby zobaczyć kiedyś chociaż jeden kwiatuszek....

Sylvana 18:36, 19 lis 2015

Aniu fota dla Ciebie
Tulipanoweic Amerykański 'Chapel Hill' - tak mi się wydaje
Mierzyłam rozpiętość dolnych gałęzi i jest to około 5m, wysokość około 10m.

Na zdjęciu - po środku.

Mala_Mi 23:12, 19 lis 2015

Sylvana napisał(a)
Nareszcie coś skleciłam, nie wiem czy dość jasno ale może ktoś zrozumie

I kolorki

Bawię się na Twojej rabacie Terenu nie umiem wyprofilować
zamiast RH wrzuciłam azalie Bo 2 RH i cały kompostownik zajęty..
Hakonechloa za nic w świecie już się nie zmieści... papier głupi ale nawet on nie przyjmie tyle
Głupi program floksów mi nie rysuje kwitnących.. trzeba coś innego poszukać co je zastąpi.

4 pory roku... jednak za dużo tego ... potem pomyśle co ja bym tu dała

Mala_Mi 23:29, 19 lis 2015

Najpierw wrzuciłam moje pierwsze prace kompozycyjne A potem czytałam do tyłu.
Tak swoja drogą bez śmiechu bo to moje pierwsze rysowanie Twoje rysowanie jest dużo ładniejsze Ja starałam się trzymać wymiarów Co wejdzie na rabatę..

Tulipanowiec potrafi zakwitnąć po wielu latach.. zależy to jak był "wyhodowany". Mój zakwitł w zeszłym roku, a jest też już ogromny i pan w szkółce mówił, że ona z tych co szybko zakwitną.. Tere fere.. czekałam kilka lat.

Patrzę na obrazki powyżej i widzę bałaka.. trzmielina raczej będzie cięta na płasko.. a mi krzaki wyszły

Moje RH wszystkie na podwyższeniach.. jak robiłam te górki to wykopałam dół ze nic innego nie zostało jak .. zrobić oczko pieszczotliwie zwaną kałużą Ale RH rosną, tylko na podwyższeniu wymagają podlewania ..

Kompostownik jest super. i to będzie wisienka na torcie do stawu.. ożywi tamten kąt.. i musi być coś kolorowego.

Idę spać.... dobranoc.

Sylvana 17:48, 20 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)
Tak swoja drogą bez śmiechu bo to moje pierwsze rysowanie Twoje rysowanie jest dużo ładniejsze Ja starałam się trzymać wymiarów Co wejdzie na rabatę..

Tulipanowiec potrafi zakwitnąć po wielu latach.. zależy to jak był "wyhodowany". Mój zakwitł w zeszłym roku, a jest też już ogromny i pan w szkółce mówił, że ona z tych co szybko zakwitną.. Tere fere.. czekałam kilka lat.

Patrzę na obrazki powyżej i widzę bałaka.. trzmielina raczej będzie cięta na płasko.. a mi krzaki wyszły

Moje RH wszystkie na podwyższeniach.. jak robiłam te górki to wykopałam dół ze nic innego nie zostało jak .. zrobić oczko pieszczotliwie zwaną kałużą Ale RH rosną, tylko na podwyższeniu wymagają podlewania ..

Kompostownik jest super. i to będzie wisienka na torcie do stawu.. ożywi tamten kąt.. i musi być coś kolorowego.

Idę spać.... dobranoc.

Nie było mnie jakiś czas a tu taka miła niespodzianka
Muszę się dokładniej przyjrzeć, ale tak na pierwszy rzut oka - widzę 5 azalii, a to małe pod spodem - ?

Wyszło Ci to bardzo fajnie - jaki to program?
Wielkie dzięki za poświęcony czas

No jestem w szoku

Wieczorem się odezwę - teraz muszę lecieć

Sylvana 00:12, 21 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)

W tej wersji wszystko było upchane na maksa, ale myślałam, że to rozwiązanie tymczasowe - dopóki rośliny baza nie urosną.
Z czasem wszystko miało się zmieniać - bylin coraz mniej - baza coraz większa.
Nowe pomysły miały przyjść wraz ze zmianami.

A w nowszej wersji Rh są zastąpione Azaliami - nie wiem czy doczytałaś - jeśli nie, to chociaż częściowo myślimy podobnie.