Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Jurajski Ogród 09:02, 22 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

Grażynko, to nie szałwia na zdjęciu, lecz dąbrówka rozłogowa

No widzisz Agnieszko jak ja się znam na kfiotkach

Skoro mówisz, że opuchlak nie "lgnie" do szałwi, pewnie dokupię więcej, mam 1 (jedną) w ogrodzie

Cudowne zdjęcia robisz Poznamy się u Alinki może ?

Mój pierisek, uwielbiam te ksocki - mam ich chyba w nadmiarze

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 22:42, 21 maj 2013

Do góry
szałwia też lada moment zakwitnie
Jurajski Ogród 22:03, 21 maj 2013

Do góry
Doniu, Małgorzato, Debro, Gosiu, Joasiu, Grażynko, Janino, Barbaro - miło mi, że odwiedzacie mój ogród. Zdjęcia będę się starała wklejać na bieżąco, bo rzeczywiście ogród z każdym dniem się zmienia. Jedne kwiaty przekwitają, inne zakwitają.

Grażynko, to nie szałwia na zdjęciu, lecz dąbrówka rozłogowa (a dlaczego szałwii się boisz w ogrodzie? Pierwszy raz słyszę, że ona opuchlaki przyciąga).

Joasiu, mam w większości róże odmiany bonica (bezproblemowe, zimują bez przykrywania), jest ich u mnie ok. 70 sztuk.
Jurajski Ogród 14:30, 21 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
trochę koloru

Ależ Ty Dziewczyno masz Ogród ! Bajka w realu !

Tak mi się marzy szałwia, ale boję się opuchlaków, że więcej ich mieć będę Walczę z nimi od wiosny ostro, dlatego też i czasu brakowało na zaglądanie tutaj. Poważnie ! Wieczorami obchodziłam wszystkie swoje rh i resztę i sprawdzałam, czy "dziadów"nie ma czy są. Jak były to tylko na swoją zgubę
Pozdrawiam Cię Agnieszko - masz tak pięknie, że żal Cię opuszczać
Moje ogrodowe przedbiegi PART I : planowanie ogrodu 08:38, 21 maj 2013

Do góry
Czas na ostatnie nowości

Przesyłka od JOAŚKI była wspaniale zabezpieczona, rośliny doszły w znakomitej formie. A trzeba dodać, że podróżowały w upale
Limki

Prześliczna żurawka

Asia, serdecznie Ci, za nie dziękuje. :*:*

Zakupy, jak zawsze przypadkowe:

lawenda, kupiłam 5 szt

stipa?? po 5zł, kupiłam 5

szałwia po 4,5 Kupiłam 4

Żurawka po 6zł!!!!! Kupiłam 6

A tak zakupy wyglądały

Zakochałam się w tej trawie, robi magiczne tło do zdjęć

Enjoy

Ania z zielonego wzgórza :-) 15:50, 20 maj 2013

Do góry
Aniu, twoja szałwia jest powalajaca. Juz we wczesniejszych fotkach a ubiegłego roku mnie urzekła. Zakładam swoja nową - PIERWSZĄ! - rabatę i przebiegłam pół girłdy w Łodzi pod hala sportową az znalazłam szałwię omszałą. Kupiłam 6 sztuk granatowej i 4 sztuki fioletowej, posadziłam w kupkach po 2 sztuki zeby szybciej doczekać sie takich "wysepek kwitnacych" jak u ciebie. Oczywiscie granatowe w jednej a liliowe w innej części rabaty, ale obie na słońcu. Wykorował i... teraz czekam na taki efekt jak u ciebie...
Szukam u ciebie dalszych inspiracji.....
Ogród do kwadratu 14:35, 20 maj 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Witaj Evchen - ta roślinka to szałwia omszona - pięknie i długo kwitnie, niewybredna

Słowo klucz: niewybredna drugie słowo klucz: długo kwitnie same zalety A kocimiętkę masz? albo Perovskie?.. bo te trzy damy bardzo mi się podobają, którąś chciałabym zaprosić na stałe

Ławeczka i linki na pnącza - genialne! Prosto i pięknie. Elegancko .. Bardzo mi się podoba
BB 13:47, 20 maj 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)
Evchen - niebiańsko !!! Prześliczne ujęcia - ja fioletowo zakręcona jestem, ale też mam troszkę bieli - np. białe czosnki Teraz ja przydreptałam z prośbą o nazwę trawy z powyższego zdjęcia. Bardzo piękna jest ta trawka. A roślinka, o którą u mnie pytałaś to szałwia omszona. Pozdrawiam Ewo

Aga, normalnie się zarumienię dzisiaj od tych komplemetnów U mnie proporcje odwrotne - biało, biało, biało.. i trochę fioletu Trawka to kostrzewa sina, pisałam o niej przed chwilką (powyżej). Szałwia omszona mnie zauroczyła, zraziłam się do lawendy, ale mam wąskolistną, może dlatego (bo ona późny ma start).
Czy to jakaś konkretna odmiana? bo doczytałam, że szałwia ma kilka odcieni - z białym włącznie Ale w wydaniu fioletowym jest wdzięczniejsza od bieli.. no chyba, że perovskie posadzę, wtedy szałwia biała
BB 10:11, 20 maj 2013

Do góry
Evchen - niebiańsko !!! Prześliczne ujęcia - ja fioletowo zakręcona jestem, ale też mam troszkę bieli - np. białe czosnki Teraz ja przydreptałam z prośbą o nazwę trawy z powyższego zdjęcia. Bardzo piękna jest ta trawka. A roślinka, o którą u mnie pytałaś to szałwia omszona. Pozdrawiam Ewo
Ogród do kwadratu 10:06, 20 maj 2013

Do góry
Witaj Evchen - ta roślinka to szałwia omszona - pięknie i długo kwitnie, niewybredna
Ogród zmyślony 14:52, 19 maj 2013

Do góry
słodka stewia

szałwia, wg mnie najpiękniejsza odmiana

rozmaryn

buraczki- kocham te listeczki

Ogrodnik Mimo Woli cd 00:17, 19 maj 2013

Do góry
Wisteria.. moja duma... wreszcie widzę kwiaty ..

Lawenda w paczkach I szałwia też, ale juz nie pokazuję..

Już mi się znudziło wrzucanie zdjęć...

Ogród niby nowoczesny ale... 07:45, 18 maj 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
Reniu ...szałwia
Kasiek...

pozdrawiam Was serdecznie....sorki, ze nie zaglądam do Was....już wiem ile nadrabiania będę mieć...ale tu jestem ciągle w biegu...

caluski i spadam spać

A nie przetacznik przypadkiem?

Gdybym staneła przed tyloma gatunkami lawendy wreszcie bym potrafila rozróżnić wąsko i szerokolistne...
Ogród niby nowoczesny ale... 01:19, 18 maj 2013

Do góry
Reniu ...szałwia
Kasiek...

pozdrawiam Was serdecznie....sorki, ze nie zaglądam do Was....już wiem ile nadrabiania będę mieć...ale tu jestem ciągle w biegu...

caluski i spadam spać
W cieniu - zacieniona 23:01, 17 maj 2013

Do góry
szałwia trójbarwna ...te maleńkie roślinki obok to samosiejki.
Róża "Chopin" 22:45, 17 maj 2013

Do góry
ASUULEK napisał(a)
Witam!
Kupiłam 5 szt. róż Chopin. Co ile cm. powinnam je wsadzić żeby było ładnie?
Proszę podpowiedzcie cym je można podsadzić bo jak one takie wysokie wyrastają to będzie pod nimi goło. Myślałam o lawendzie albo o obwódce z trzmieliny ale może coś wyższego?
Poradzicie coś początkującemu?

Według mnie pasowałaby szałwia omszona (salvia nemorosa).
Początki 22:17, 17 maj 2013

Do góry
Dziś znów dzień (wieczór) wsadzania i przesadzania. Wsadziliśmy 31 sztuk modrzewnicy (andromeda compacta) i 29 sztuk wrzośca Kramer's Rote.

Zrobiłam też zmianę hortensji - Silver Dollar poszły pod jarząba bo doczytałam, że na słońcu przepalają im się kwiaty a zamiast nich, koło koreanki, wsadziłam Magical Fire (lubią słońce).

Wymieniłam też berberysy - w tamtym roku kupiłam malutkie Admiration, które okazały się być Red Carpet, rosły jak dzikie i "pokłóciły" się już w tym roku z oczarem. Kupiłam więc "prawdziwe" Admiration a Red Carpet przygarnął sąsiad.

Jeszcze zostało mi kilka traw do kupienia, grab Fastigiata, 1 miłorząb zwykły "niezwykły" (jak mawia Danusia), 3 różaneczniki (mam już 3 Catawbiense Grandiflorum i myślę teraz o 3ch Cunnigham's White), szałwia, lawenda, trochę bylin (ostróżki, przymiotno...)

Anetko - baaaardzo dziękuję. Zmykam właśnie do Ciebie.
Ania z zielonego wzgórza :-) 23:36, 16 maj 2013

Do góry
Donia72 napisał(a)
Ale masz ładny ogród, a ta szałwia po prostu zwala z nóg Jest piękna

Dziękuję
Ania z zielonego wzgórza :-) 23:30, 16 maj 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
Aniu pięknie i te fiolety u ciebie, zwłaszcza szałwia, cudo!

Dziękuję Irenko, miło mi bardzo słyszeć te komplementy, a fiolet i niebieski lubię, dla mnie twarzowe kolorki
Ania z zielonego wzgórza :-) 23:29, 16 maj 2013

Do góry
Ale masz ładny ogród, a ta szałwia po prostu zwala z nóg Jest piękna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies