Doniu, Małgorzato, Debro, Gosiu, Joasiu, Grażynko, Janino, Barbaro - miło mi, że odwiedzacie mój ogród. Zdjęcia będę się starała wklejać na bieżąco, bo rzeczywiście ogród z każdym dniem się zmienia. Jedne kwiaty przekwitają, inne zakwitają.
Grażynko, to nie szałwia na zdjęciu, lecz dąbrówka rozłogowa (a dlaczego szałwii się boisz w ogrodzie? Pierwszy raz słyszę, że ona opuchlaki przyciąga).
Joasiu, mam w większości róże odmiany bonica (bezproblemowe, zimują bez przykrywania), jest ich u mnie ok. 70 sztuk.
Tak mi się marzy szałwia, ale boję się opuchlaków, że więcej ich mieć będę Walczę z nimi od wiosny ostro, dlatego też i czasu brakowało na zaglądanie tutaj. Poważnie ! Wieczorami obchodziłam wszystkie swoje rh i resztę i sprawdzałam, czy "dziadów"nie ma czy są. Jak były to tylko na swoją zgubę
Pozdrawiam Cię Agnieszko - masz tak pięknie, że żal Cię opuszczać
Aniu, twoja szałwia jest powalajaca. Juz we wczesniejszych fotkach a ubiegłego roku mnie urzekła. Zakładam swoja nową - PIERWSZĄ! - rabatę i przebiegłam pół girłdy w Łodzi pod hala sportową az znalazłam szałwię omszałą. Kupiłam 6 sztuk granatowej i 4 sztuki fioletowej, posadziłam w kupkach po 2 sztuki zeby szybciej doczekać sie takich "wysepek kwitnacych" jak u ciebie. Oczywiscie granatowe w jednej a liliowe w innej części rabaty, ale obie na słońcu. Wykorował i... teraz czekam na taki efekt jak u ciebie...
Szukam u ciebie dalszych inspiracji.....
Słowo klucz: niewybredna drugie słowo klucz: długo kwitnie same zalety A kocimiętkę masz? albo Perovskie?.. bo te trzy damy bardzo mi się podobają, którąś chciałabym zaprosić na stałe
Ławeczka i linki na pnącza - genialne! Prosto i pięknie. Elegancko .. Bardzo mi się podoba
Aga, normalnie się zarumienię dzisiaj od tych komplemetnów U mnie proporcje odwrotne - biało, biało, biało.. i trochę fioletu Trawka to kostrzewa sina, pisałam o niej przed chwilką (powyżej). Szałwia omszona mnie zauroczyła, zraziłam się do lawendy, ale mam wąskolistną, może dlatego (bo ona późny ma start).
Czy to jakaś konkretna odmiana? bo doczytałam, że szałwia ma kilka odcieni - z białym włącznie Ale w wydaniu fioletowym jest wdzięczniejsza od bieli.. no chyba, że perovskie posadzę, wtedy szałwia biała
Evchen - niebiańsko !!! Prześliczne ujęcia - ja fioletowo zakręcona jestem, ale też mam troszkę bieli - np. białe czosnki Teraz ja przydreptałam z prośbą o nazwę trawy z powyższego zdjęcia. Bardzo piękna jest ta trawka. A roślinka, o którą u mnie pytałaś to szałwia omszona. Pozdrawiam Ewo
Dziś znów dzień (wieczór) wsadzania i przesadzania. Wsadziliśmy 31 sztuk modrzewnicy (andromeda compacta) i 29 sztuk wrzośca Kramer's Rote.
Zrobiłam też zmianę hortensji - Silver Dollar poszły pod jarząba bo doczytałam, że na słońcu przepalają im się kwiaty a zamiast nich, koło koreanki, wsadziłam Magical Fire (lubią słońce).
Wymieniłam też berberysy - w tamtym roku kupiłam malutkie Admiration, które okazały się być Red Carpet, rosły jak dzikie i "pokłóciły" się już w tym roku z oczarem. Kupiłam więc "prawdziwe" Admiration a Red Carpet przygarnął sąsiad.
Jeszcze zostało mi kilka traw do kupienia, grab Fastigiata, 1 miłorząb zwykły "niezwykły" (jak mawia Danusia), 3 różaneczniki (mam już 3 Catawbiense Grandiflorum i myślę teraz o 3ch Cunnigham's White), szałwia, lawenda, trochę bylin (ostróżki, przymiotno...)
Anetko - baaaardzo dziękuję. Zmykam właśnie do Ciebie.