Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Gabriela 23:41, 10 cze 2013

Piękne cisy, rzeczywiście udana inwestycja. Ogród zielony i rabata bylinowa pięknie Ci się zapełnia.
popcorn 08:11, 11 cze 2013

Ela, mam tylko fioletową, jak spotkam pewnie dokupię białą i różową na szczęście u nas nie ma, bo nie mam gdzie wcisnąć.
Szałwię omszoną można rozmnożyć przez podział kęp, no i zimą wysiałam 2 opakowania nasion, roślinki coraz większe, więc szałwii trochę będę miała.
Krysiu, nie pamiętam czy Ci dawałam? hmm... pozdrawiam!!
Gabrysiu - dziękuję, jeszcze 5 w doniczkach zostało, poczekam z posadzeniem aż będę miała gdzie umieścić te przyjmujące się, wielkie. Chyba że duże doniczki kupię... ale czy jest sens?

Miłego dnia!
Kindzia 10:44, 11 cze 2013

Nie wiem co to za robal, ale liście tak białawo przebarwione u róży wyglądają na skoczka. Może się mylę, ale ja bym opryskała na skoczka...

popcorn 10:54, 11 cze 2013

Kasiu, a czym się to pryska? Mam Mospilan, może być? ech..
dzięki!

Wczoraj wieczorem była u mnie Małgosia, odebrała swoje hosty (zamawiała razem ze mną) i dostała 1 mała ode mnie. Porozmawiałyśmy chwilę, ale deszcz nas przegonił... dzisiaj szaro, ale chociaż nie pada W pracy jakoś luźniej, uff, po ostatnim tygodniu mam wyrzuty sumienia że tak mało M się ze mnie śmieje - jak za dużo narzekam że się nie wyrabiam i mam dość, jak za mało martwię się że niepotrzebna jestem... a różnie jest

Jeśli nie będzie padać opryskam róże mospilanem - przeczytałam że na wszelkie robactwo działa, więc i na skoczka i na te dziwne wygryzające dziury w liściach...

dzięki, Kasiu!
Margarete 13:08, 11 cze 2013

eliza3 napisał(a)
Szałwia omszona rzeczywiście cudna, Też jest ostatnio moją faworytką, dokupiłam w sobotę białą... nie mogłam się powstrzymać.

Ewa nie wiedziałam że istnieja szałwie w białym kolorze, to też sobie poszukam i kupie. U mnie są w ciemnogranatowym i w fioletowym takie jak u Karoliny. Moje tez zaczynaja kwitnąc, sa małe bo kupione w tym roku, sadziłam po dwie sadzonki razem żeby szybciej zawiązały sie takie "kupki" kwitnące. Bardzo mi sie podobaja.

Byłam wczoraj u Karoliny i rzeczywiście wszystko u niej rośnie że hej, gęsto jest ale rosliny ma imponujące. melduje,że cisy juz posadziła ... tak mysłałam, że takie łądne to od razu je posadzi..

Karolinko podpytaj naszej Anity z Ogródka Anity - ona tez ma dużą wiedze o różach i świetnie jej sie udają, pamietam że pisała czym pryska na te skoczki.

Za hosty nie dziekuje jeszcze raz .... bo sie nie przyjmą... Póki co stoją na tarasie i moknąc czekają na posadzenie z mnóstwem innych roslin....Może dziś znów popchne robote troche do przodu, choc teraz znów pada.....
popcorn 14:11, 11 cze 2013

Małgosiu, no pogoda nie rozpieszcza... popryskam mospilanem, ale musi trochę obeschnąć... i poszukam czy sa jakieś specjalne środki na skoczki? Spytam Anity, dzięki za podpowiedz!

Małgosiu szałwia stosunkowo szybko rośnie, patrze na te moje ubiegłoroczne i nie mogę uwierzyć ze tak urosły (a ich nie sypałam niczym

pozdrawiam!
Pszczelarnia 14:14, 11 cze 2013

Skoczek (i inne owady poza mszycą) szaleją w tym roku. Róża ma piękny kolor.
popcorn 14:18, 11 cze 2013

Ewo, to prawda! dzięki! Czym pryskasz p/skoczkom?
k.
Milka 14:18, 11 cze 2013

u mnie też na różach rządzi, pocieszenie, że nie na wszystkich pryskaliśmy na komary, może i skoczka wykończy
Pszczelarnia 14:20, 11 cze 2013

Cisy udane i dorodne. Niech rosną zdrowo! Ja się boję z nawozami - raz sypnęłam azofoską na floksy / koło floksów (było po floksach). A teraz to tylko różanecznikom daję nawozy mineralne, reszta na organicznych.