Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 13:17, 26 lip 2021

Do góry
Dorii napisał(a)

Dorii, już kiedyś buszowałam sobie u Ciebie, bo masz tak jak lubię, a nie mam Jeżówki oczywiście mój wzrok przyciągnęły, śliczne masz. Ale zainteresowało mnie to białe cudo też, co to jest?
Zacisze Alicji 13:15, 26 lip 2021

Do góry
Kwitnie rutewka.

Wilczy ogród 12:08, 26 lip 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Martka
Basenowa nie ma żółtych akcentów -to słoneczniki i rabata przy warzywniku wbija się w tło
basenowa jest w szaro-zielonej tonacji

Byłam ,widziałam fotki dziękuję Ci bardzo

Z daleka wygląda obłędnie co za inspiracja z widokiem na taflę wody
Miskant - Miscanthus 12:03, 26 lip 2021

Do góry

Gilt Edge
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 11:04, 26 lip 2021

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Kawałek pod rabatkę przygotowany… na razie jest tak.

Kawał trawnika migiem przekopałaś- łopatą, czy miałaś sprzęt do usuwania darni? Plan nasadzeń na tę część superowy! Same ślicznoty- będzie pięknie, spójnie ze skarpą!

Usuwanie darni to dla mnie największy koszmar, więc zawsze podziwiam, jak u innych to tak raz dwa idzie.

Żeby doradzić Ci coś w sprawie zasłonięcia mężowych wynalazków, to się czuję trochę za słaba ogrodowo, ale jakieś trawy mi chodzą po głowie... Co prawda wiosną będzie wtedy odsłonięte zanim się zbiorą, chyba, że pomiędzy nimi tulipanki dasz. Sesleria na pewno szybko startuje, ale tu pewnie coś wyższego byś potrzebowała, tak? Nie widzę tego tak dokładnie na zdjęciu
Ewentualnie może żywopłocik z lilaków palibinów? albo derenia ivory halo?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 10:19, 26 lip 2021

Do góry
Dzień dobry,

Mam problem ze świeżo posiana trawa:
Ziemia gliniasta wymieszana z piachem, na to nawieziona siana ziemia z dodatkiem kompostu, nawożenie 10 dni przed siewem polifoska start 2kg/100m2 + mocznik 1kg/100 m2.

Siew trawy 11 lipiec, nasiona przysypane torfem, tego samego dnia ogromna ulewa i tak samo przez kolejne dni.
Dosiewka trawy 18 lipiec, zrobiona po całości, więcej nasion w miejsca pustych placów.

Nawadnianie automatyczne 4 razy dziennie po 5 min: 7:00, 12:00, 16:00, 20:00 + ręcznie jeżeli widziałem ze ziemia mocno wysycha.

Widzę ze cześć młodych siewek „usycha” i zaczynaja robić się puste płace, już zgłupiałem co się dzieje, czy za dużo czy za mało wody?

Bardzo proszę o poradę co się dzieje z moja trawą i co mam z nią dalej robić.

Ogród długi 10:04, 26 lip 2021

Do góry
I stało się to, czego się obawiałam. Najpierw trzeba było zacząć od ułożenia kostki brukowej, a potem wziąć się za zakładanie ogrodu. Różnica poziomów jest duża. Będę musiała chyba wszystko wysadzać, dosypać ziemi i wsadzać jeszcze raz.
Wiedziałam, że będzie wyżej, ale tego się nie spodziewałam. A wszystko przez chodnik na ulicy, który gmina postanowiła podnieść. Teraz trzeba było dopasować się do tego, co jest. Tu brzózka w takim dole... Nie mogę jej tak zostawić.

Tu taka sama sytuacja.
Działka prawie w Borach Tucholskich 09:55, 26 lip 2021

Do góry

Skyfall

Migawki z ogródka 09:29, 26 lip 2021

Do góry
Chyba zostaną takie.

Szkoda, że już jutro albo pojutrze wraca

A tu pierwsze porządne zbiory pomidorowe. W tym roku tylko gruntowe.
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 09:19, 26 lip 2021

Do góry
A tu już przyjemniejsze widoczki

Zuzia tu twoje paprocie..

Dzisiaj dalszy ciąg malowania z małą przerwą na prace ziemne .
Ogród długi 09:17, 26 lip 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)

Podoba mi się ta rabata (mimo, że sama lepiej się czuję w misz-maszu ).
Piękne masz te hortki i trawy. Takie bujne

Dziękuję Aga, zaczyna mnie powoli zachwycać, chociaż długo kazała na siebie czekać
Tu zdjęcie po malowaniu.
Przed

Po
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 09:15, 26 lip 2021

Do góry
Zuza tak, jak skończę kopanie to będę przesadzać większość roślinek w inne miejsca. Niby w głowie wszystko mam ułożone, byle zdążyć w odpowiednim dla nich terminie. Albo jeszcze jesień albo kolejna wiosna.

Tymczasem kopanie idzie do przodu. Wczoraj był idealny dzień bez słońca i upału,.pojechałam po obiedzie dopiero, ale walczyłam do końca aż mnie komary nie zjadły ...

Tu takie miejsce na leżaki albo hamak.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 09:10, 26 lip 2021

Do góry

Wszystkim Annom Aniom Anusiom Moc życzeń Imieninowych, nieustającego zdrówka zdrówka
Piękny poranek

ogród (nie)Mocy 09:07, 26 lip 2021

Do góry
A dla lubiących mocne kolory- zakwitają mi nagietki wysiane w skrzyniach warzywnych, wreszcie mam jakiś kolor

a tak zaczyna szałwia, dopiero! Chyba ma słabe te kwiatostany, na O. widziałam większe- na tych było dużo mszyc, chyba je lubią, i coś mi tu je podżarły- może dlatego biedne?
Zieleń, drewno i antracyt 08:54, 26 lip 2021

Do góry

Niestety część towarzystwa ma w tym roku objedzone płatki. Winnego nie udało mi się namierzyć
Zieleń, drewno i antracyt 08:50, 26 lip 2021

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ta ostatnia hortka-kotka najpiękniejsza!

Też tak myślę

Dzisiaj na miły początek tygodnia zdjęcia jeżówkowe. Powiększyła mi się ich ilość w ogrodzie ostatnio. Zwyklaki, te bardziej szlachetne i mieszańce, wszystkie traktuję tak samo, bez nadmiernej ekscytacji, jako wypełniacz, ale nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu. Mimo, że najbardziej rachityczna tylko blada ma u mnie fory.

Ta ostatnia malinowa to jakaś zagadka, nigdy takiej nie sadziłam. Kwitnie z nowej siewki.
Wilczy ogród 08:35, 26 lip 2021

Do góry
Magleska napisał(a)

Piękna fota.. te trawki kłaniające się floksom!

Może to brązowej rabatki jakiś bordowy klonik palmowy w ramach wyższego akcentu A Ty lubisz klony

Magleska napisał(a)

w zeszłym sezonie to była jedna kępa -podzielona na tyle kawałków -u mnie trawska dostają małpiego rozumu chyba zacznę nimi handlować

Ja się właśnie ze swoich myśli uśmiałam, bo co chwilę piszesz, że masz tą czy tamtą roślinę na stanie - tu podzielić, tam w przechowalni - że normalnie szkółkę mozesz już otworzyć hihi
Magleska napisał(a)

Jezu, ale ja dużo przegapiłam przez ostatni rok... Świetnie wygląda Twoja basenowa i nasadzenia wokół Już nie mówiąc o tym, że początkowo jak weszłam w Twój nowy wątek, to z przerażeniem uznałam, że się w ogóle przeprowadziłas i to zupełnie nowy ogród - dopiero skarpa i ścieżki z płyt mnie upewniły, że to to samo miejsce. Ale za płotem Ci się chyba trochę pobudowało? Wcześniej miałaś raczej pustki, a teraz wydawało mi się, że już trochę się pozmieniało - chyba, że akurat w kadry powchodziły jakieś Twoje zabudowania i tez nie poznałam
Rozpoznawanie traw 08:15, 26 lip 2021

Do góry
Czy ktoś wie, co to za Carex, jak rośnie, jak wygląda zimą? U mnie w ogrodniczym często są roślinyopisane tylko ogólnie, carex, trzemielina w odmianach etc.
Moja sielanka 08:11, 26 lip 2021

Do góry

ale dziś wieje
Moja sielanka 08:09, 26 lip 2021

Do góry
Moja kochana psinka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies