nie no linie proste oczywiście..kurcze nie mam inspirki bo z głowy wymyslam. ale wiesz teraz trendy takie nierowne te scieżki to u ciebie akurat by nierówno do wgłebnika skręcała
w Holandii albo w Niemczech ...o Anglii nie bede wspominać bo tam chyba wszystko maja ...a u nas ...hmmm ..musisz rozeslac zapytania po szkółkach ...moze gdzies trafisz ..kto wie jeszcze zyby tak chciał rosnąć ten grab
Ta lewa strona wgłębnika widzi mi się podobnie Tak samo jak Ty to sobie wyobrażam ... drzewo, którego korona będzie przechylała się w prawo Myślę o jakimś wielopniowym Ponieważ dalej po lewo i po prawo są/będą rabaty grabowe ... biorę pod uwagę wielopniowy grab!!! ale gdzie ja takie drzewo znajdę? jak nawet fastigiatę ciężko wyhaczyć
wiem jedno ..chodnika bym zadnego nie robiła ...po co ludzi naprowadzac? ....trzeba chodzic po trawie ...zwłaszcza boso najlepiej rano po rosie jestem przeciwnikiem chodników w trawniku
po lewo od wgłebnika jest za łyso ...drzewo jak najbardziej tam warto posadzić ..najlepiej jakby rosło niesymetrycznie i korone wysoka przechylało na ściane biała ...ale to wiesz ze teoria bo w praktyce moze byc nie wykonalne...
Bo Ty masz Asia oddalone trochę i te, które Ty masz jeszcze nie są w pełnym rozkwicie ... u mnie pszczoly są tuż przy głowie ... sprawdzałam dzisiaj A jak "zatopiłabyś w zieleni rabat"? (ale ładnie to nazwałaś)
Obawiam się, ze rozchodniki nie sprawdzą sie w tym miejscu jednak Za dużo na nich bzyczków ... pójdę w wiekszy minimalizm ... chodzą mi po głowie kostki z cisa/bukszpanu ... może pomieszane z rozplenicą (jeśli ta przeżyje zimę) ... coś w tym stylu, nie do końca ale chyba wiesz o co mi chodzi https://pl.pinterest.com/pin/353321533249313423/
Łukasz
Chcę zrobić przejście z tarasu do wgłębnika tylko wlaśnie to nawadnianie ... znowu będę musiała opracować strategię przekonania do tego pomysłu eMa Oj dobrze gdybasz Podobnie to widzę ale może podpowiesz więcej konkretów?
nie słyszałaś?na środku różanki wyobraź sobie..bo się pomylilam z tymi golasami zimą i myślałam że to hanne
Renia a może to wejście do wglębnika tak nierówno, niesymetrycznie zrobić ze tak lekko w prawo plyty by się kierowały
i powiem Ci że może zeby było inaczej niz wszędzie to płyty nie w poziomie a w pionie polozyć? ja tak coś kombinuje ale musze sobie zrobić z papieru szablony i ułozyc, pokombinować
Danusiu Dopiero teraz przeczytałam Twoją odpowiedź. Masz rację ta ściana jest mega przytłaczająca(ale jest jeden pozytyw to jest nasz domek dokupiony kilka lat temu). Po lewej stronie wgłębnika (jest tam takie puste nie obsadzone jeszcze miejsce) planuję drzewo wielopniowe - mam już dwa takie przy ściance wodnej (to jest miejsce po drugiej stronie tarasu, widoczne z wgłębnika):
Ze środka wgłębnika widać tą rabatę ze świdośliwami tak:
Co myslisz więc o takim wielopniowym drzwie po lewo od wglębnika? Chodzi mi po głowie grab wielopniowy.
A jeszcze zastanawiałam się czy nie powtórzyć między donicą a smaragdami trzcinników Karl Foerster?
A jeśli chodzi o tą przytlaczającą ścianę co sądzisz o takim rozwiązaniu? https://pl.pinterest.com/pin/353321533249313634/
Lub takim zadaszeniu? https://pl.pinterest.com/pin/353321533249313678/
Ewuniu
To miejsce nie uda się z rozchodnikami
Już nawet nie chodzi o ich wielkość bo pewnie z czasem rozplenica by je dogoniła ale jest na nich mnóstwo bzyczków, co może być bardzo uciążliwe jak już będziemy tam przebywać na dobre (po wykonaniu ławeczek i paleniska).