Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

anna_t 20:48, 20 sie 2016

tez zwrociłam uwage na białą ścianę, dało by rade tam np drzewo szczepione na wysokosci gornej tujek zmieścić?pień na tych 30cm spokojnie tylko niewiem ile na korone u sasiada miejsca
najpierw pomyslalam o platanie bo nie masz ale za szeroki...moze..ooooooo 3 amamnogawy??
ren133 20:53, 20 sie 2016

Luki napisał(a)
Reniu a gdyby tak zrobić takie rabato przejście od tarasu do wgłebnika, wyżwirowane z płytami do tego podłużne prostokąty z roślinami.
Oczywiście wiem, że masz nawadnianie trawnika i trzeba by wziąć ten fakt pod uwagę i by nie przerabiać sytemu dobrać rośliny tak by podlewanie ze zraszaczy im zbytnie nie przeszkadzało... tak sobie gdybam

Łukasz
Chcę zrobić przejście z tarasu do wgłębnika tylko wlaśnie to nawadnianie ... znowu będę musiała opracować strategię przekonania do tego pomysłu eMa Oj dobrze gdybasz Podobnie to widzę ale może podpowiesz więcej konkretów?
ren133 20:59, 20 sie 2016

Luki napisał(a)
Co do średniego piętra za wgłęnikiem, dwa rozchodniki na środku z donicy pod tujami przeniósłbym do tych przy wejściudo wgłębnika, a w miejscu pod tujami dał coś wyższego

Obawiam się, ze rozchodniki nie sprawdzą sie w tym miejscu jednak Za dużo na nich bzyczków ... pójdę w wiekszy minimalizm ... chodzą mi po głowie kostki z cisa/bukszpanu ... może pomieszane z rozplenicą (jeśli ta przeżyje zimę) ... coś w tym stylu, nie do końca ale chyba wiesz o co mi chodzi
https://pl.pinterest.com/pin/353321533249313423/
ren133 21:02, 20 sie 2016

eee_taam napisał(a)
najatrakcyjniejsze widoki musza byc z tarasu! widok masz jak z folderu od wysoko-półkowego projektanta

No tak Justyś ale tylko na ściankę a co z wgłębnikiem?
Doradź no coś Ty masz fajne pomysły
ren133 21:05, 20 sie 2016

anna_t napisał(a)

nie słyszałaś?na środku różanki wyobraź sobie..bo się pomylilam z tymi golasami zimą i myślałam że to hanne

Renia a może to wejście do wglębnika tak nierówno, niesymetrycznie zrobić ze tak lekko w prawo plyty by się kierowały
i powiem Ci że może zeby było inaczej niz wszędzie to płyty nie w poziomie a w pionie polozyć? ja tak coś kombinuje ale musze sobie zrobić z papieru szablony i ułozyc, pokombinować

Pamiętam tylko tyle, że mialaś je gdzieś zadołowane ... muszę się poprawić

Ale z płytami muszą być linie proste; łuki są wszędzie naokoło ale przy wglębniku jest na prosto Kurczę to jak by to miało być?
A jakąś inspirkę masz?
ren133 21:07, 20 sie 2016

nawigatorka napisał(a)
Ja mam rozchodniki i rozplenice wokół wgłębniku i nie widzę problemy z bzyczkami.
Ja bym bardziej zatopila wgłębniku w zieleni rabat

Bo Ty masz Asia oddalone trochę i te, które Ty masz jeszcze nie są w pełnym rozkwicie ... u mnie pszczoly są tuż przy głowie ... sprawdzałam dzisiaj A jak "zatopiłabyś w zieleni rabat"? (ale ładnie to nazwałaś)
ren133 21:15, 20 sie 2016

anna_t napisał(a)
tez zwrociłam uwage na białą ścianę, dało by rade tam np drzewo szczepione na wysokosci gornej tujek zmieścić?pień na tych 30cm spokojnie tylko niewiem ile na korone u sasiada miejsca
najpierw pomyslalam o platanie bo nie masz ale za szeroki...moze..ooooooo 3 amamnogawy??

Ale w którym miejscu te drzewa?
lojalna_ 21:15, 20 sie 2016

moja lawenda bzyczy cała a my siedziemy obok na lezaczkach i nikt sobie nie przeszkadza ))
21:19, 20 sie 2016
ren133 napisał(a)

No tak Justyś ale tylko na ściankę a co z wgłębnikiem?
Doradź no coś Ty masz fajne pomysły

myslisz ze ja umiem minimalistycznie mysleć?

wiem jedno ..chodnika bym zadnego nie robiła ...po co ludzi naprowadzac? ....trzeba chodzic po trawie ...zwłaszcza boso najlepiej rano po rosie jestem przeciwnikiem chodników w trawniku

po lewo od wgłebnika jest za łyso ...drzewo jak najbardziej tam warto posadzić ..najlepiej jakby rosło niesymetrycznie i korone wysoka przechylało na ściane biała ...ale to wiesz ze teoria bo w praktyce moze byc nie wykonalne...
ren133 21:19, 20 sie 2016

lojalna_ napisał(a)
moja lawenda bzyczy cała a my siedziemy obok na lezaczkach i nikt sobie nie przeszkadza ))

Jolu eM nie chce tych rozchodników ... nie żebym robiła pod jego dyktando ale tu akurat muszę się z nim zgodzić