Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród

ren133 15:30, 20 sie 2016

MirellaB napisał(a)
Reniu zajrzyj do mnie. Wstawiłam to o co pytałaś

Edit: Moje ML mają 100-110 - to chyba też nieźle

Dzięki Mirelko Już idę ... Rozmiar ok W przyszłym roku będzie czad!!!
frezja 16:08, 20 sie 2016

ren133 napisał(a)

Ta zmiana jest mega!!! Teraz jeszcze błądzę jeśli chodzi o ten kawałek ogrodu

No i tutaj mega moje rozchodniki dopiero zaczynają ale może i dobrze, bo jesień później do mnie zawita
lindsay80 16:44, 20 sie 2016

Świetne to ujęcie na wgłebnik. A ile tam masz miejsca pomiędzy tujami a ścianą wgłebnika, da się tam wcisnąć jakieś rośliny, które robiłyby za to średnie piętro?
Wygląda na cieniste miejsce (chodzi mi o tą przestrzeń za wgłebnikiem) tak jest?
ren133 18:05, 20 sie 2016

frezja napisał(a)

No i tutaj mega moje rozchodniki dopiero zaczynają ale może i dobrze, bo jesień później do mnie zawita

Ewuniu
To miejsce nie uda się z rozchodnikami
Już nawet nie chodzi o ich wielkość bo pewnie z czasem rozplenica by je dogoniła ale jest na nich mnóstwo bzyczków, co może być bardzo uciążliwe jak już będziemy tam przebywać na dobre (po wykonaniu ławeczek i paleniska).
ren133 18:08, 20 sie 2016

lindsay80 napisał(a)
Świetne to ujęcie na wgłebnik. A ile tam masz miejsca pomiędzy tujami a ścianą wgłebnika, da się tam wcisnąć jakieś rośliny, które robiłyby za to średnie piętro?
Wygląda na cieniste miejsce (chodzi mi o tą przestrzeń za wgłebnikiem) tak jest?

Edytko
Tam jest jedynie 20/30cm
Luki 18:59, 20 sie 2016

Reniu a gdyby tak zrobić takie rabato przejście od tarasu do wgłebnika, wyżwirowane z płytami do tego podłużne prostokąty z roślinami.
Oczywiście wiem, że masz nawadnianie trawnika i trzeba by wziąć ten fakt pod uwagę i by nie przerabiać sytemu dobrać rośliny tak by podlewanie ze zraszaczy im zbytnie nie przeszkadzało... tak sobie gdybam
Luki 19:01, 20 sie 2016

Co do średniego piętra za wgłęnikiem, dwa rozchodniki na środku z donicy pod tujami przeniósłbym do tych przy wejściudo wgłębnika, a w miejscu pod tujami dał coś wyższego
20:38, 20 sie 2016
najatrakcyjniejsze widoki musza byc z tarasu! widok masz jak z folderu od wysoko-półkowego projektanta
anna_t 20:44, 20 sie 2016

ren133 napisał(a)

a gdzie u ciebie jest ND?

nie słyszałaś?na środku różanki wyobraź sobie..bo się pomylilam z tymi golasami zimą i myślałam że to hanne

Renia a może to wejście do wglębnika tak nierówno, niesymetrycznie zrobić ze tak lekko w prawo plyty by się kierowały
i powiem Ci że może zeby było inaczej niz wszędzie to płyty nie w poziomie a w pionie polozyć? ja tak coś kombinuje ale musze sobie zrobić z papieru szablony i ułozyc, pokombinować
nawigatorka 20:47, 20 sie 2016

Ja mam rozchodniki i rozplenice wokół wgłębnika i nie widzę problemy z bzyczkami.
Ja bym bardziej zatopila wgłębniku w zieleni rabat