Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Zaczątek ogrodu 11:33, 24 wrz 2015

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Asiu jeśli mogę doradzić to zainwestuj w brzozy pożyteczne. Myślę , że warto zapłacić więcej.
Mają bieluśkie pnie i rozgałęziają się ładnie. Uważam,że cały rok wyglądają urokliwie.
Nie jestem pewna, ale też sprawdź odległości pomiędzy nimi. Mam wrażenie, że zaplanowałaś je zbyt blisko siebie
Pozdrawiam

A jaka powinna być odległość?
Eksperyment ogrodowy Beaty 11:32, 24 wrz 2015

Do góry
BEATA_S napisał(a)

Cześć Asiu Moje brzozy są pomieszane. Z tyłu zwykłe (wcześniej posadzone), a z przodu to odmiana pożyteczna Jackemontii lub Doorenbos. Przekonywano mnie że to to samo....
Są młodziutkie, ale mają już białe pieńki i większe liście niż te pospolite .

Beatko, a jaka powinna być odległość między brzozami?
Zaczątek ogrodu 08:11, 24 wrz 2015

Do góry
as226 napisał(a)
Kilka fotek (tu gdzie doniczki mają być brzozy)

Asiu jeśli mogę doradzić to zainwestuj w brzozy pożyteczne. Myślę , że warto zapłacić więcej.
Mają bieluśkie pnie i rozgałęziają się ładnie. Uważam,że cały rok wyglądają urokliwie.
Nie jestem pewna, ale też sprawdź odległości pomiędzy nimi. Mam wrażenie, że zaplanowałaś je zbyt blisko siebie
Pozdrawiam
Zaczątek ogrodu 08:07, 24 wrz 2015

Do góry
Asiu odpowiedziałam u siebie, ale zostawię info tez tutaj
Moje brzozy są pomieszane. Z tyłu zwykłe (wcześniej posadzone), a z przodu to odmiana pożyteczna Jackemontii lub Doorenbos. Przekonywano mnie że to to samo....
Eksperyment ogrodowy Beaty 08:06, 24 wrz 2015

Do góry
as226 napisał(a)
Beatko cudownie, jak zawsze Co masz Kochana za brzozy?

Cześć Asiu Moje brzozy są pomieszane. Z tyłu zwykłe (wcześniej posadzone), a z przodu to odmiana pożyteczna Jackemontii lub Doorenbos. Przekonywano mnie że to to samo....
Małymi kroczkami do celu... 13:07, 23 wrz 2015

Do góry
ag_zie napisał(a)
Ale gnasz z pracami - chwilę mnie nie było a tu "cycki" zoperowane i już zaplanowana dalsza część rabaty
Brzozy... Hortki..... ML..... Będzie cudownie wyglądało, szumiało, falowało...

Spokojnie w tym sezonie już dość poważnie chciałam dokończyć jeszcze to co było do skończenia i robię sobie szlaban na szkółki chciałabym jeszcze w tym roku ściągnąć darń,ale wiem,że jak ściągnę to będzie mnie cały czas korcilo , więc wolę nie ruszac
Małymi kroczkami do celu... 12:53, 23 wrz 2015

Do góry
Ale gnasz z pracami - chwilę mnie nie było a tu "cycki" zoperowane i już zaplanowana dalsza część rabaty
Brzozy... Hortki..... ML..... Będzie cudownie wyglądało, szumiało, falowało...
Małymi kroczkami do celu... 12:37, 23 wrz 2015

Do góry
wrzosy, brzozy i między nimi trawy - byłoby fajnie
Małymi kroczkami do celu... 12:05, 23 wrz 2015

Do góry
Dziewczyny projekt nr 2 tym razem z brzozami i hortensjami

Zastanawiam się jeszcze czy nie pójść na całość i darować sobie te derenie i od samych grackow nie dać już hortensji, wtedy wyszło by ich 10 szt. Brzozy będą bardziej wysunięte do przodu, za nimi hortki. Za hortkami miskanty, a pomiędzy brzozy dam kulki ( jeszcze nie wiem czy danice czy bukszpanowe) coś nie mam ręki do bukszpanow. Zostaje więc jeszcze mega dłuuuga obwódka, myślałam o turzycach, ostatnio Michał kupował pięknie zielone ( tyle że nie wiem czy przy nich nie zbankrutuje
Małymi kroczkami do celu... 09:43, 23 wrz 2015

Do góry
iwka napisał(a)
fajnie, że będą brzozy

Będą, będą, tylko się zastanawiam czy iść już w tym kierunku i darować sobie z lasu i kupić już taka odmianę jak kupiłam.
Małymi kroczkami do celu... 09:42, 23 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)

Pięknie będzie
Dobry wybór, brzozy i hortki, to idealne połączenie

Jestem tego samego zdania Aniu
Pszczelarnia 09:30, 23 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Ehh ten nastrój, ten klimat odloufowy, eh

Chciałoby się. Ale nie ten krajobraz. U Outdolfa mało jest drzew, jeśli już to niewysokie wielopniowe. To jest zrozumiałe: byliny i trawy "łąkowe" potrzebują słońca. A ja mam same "swojskie" drzewa w polu widzenia: brzozy, lipy, modrzewie, akacje, świerki, jesiony - stare potężne drzewa.
Mam sporo klonów z własnego wyboru.
Ambrowca, tulipanowca, korkowca amurskiego, kasztanowca czerwonego, miłorzęba i platana (z egzotycznych). Jednego buka płaczącego i 3 dęby. Nawet 2 graby co mają być łukiem nad furtką. Jest i wierzba płacząca.

Z mniejszych drzew posiadam jedynie jarząby w znacznej ilości i śliwy wiśniowe oraz magnolie (6 szt.).

I mam skłonność do posiadania i upychania drzew. A i krajobraz "za płotem" nie jest holenderski.
Na pocieszenie dodam, że jestem minimalistką, jeśli chodzi o gatunki krzewów (kilka tych samych gatunków). I nie mam w ogóle niskich bylin (wyłączamy zadarniające do cienia).

Tak wiec tylko rośliny przybliżają mnie do pana Outdolfa i admiratorów jego estetyki.

Małymi kroczkami do celu... 08:34, 23 wrz 2015

Do góry
fajnie, że będą brzozy
Małymi kroczkami do celu... 08:24, 23 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Wiesz co Jolu w sumie masz rację brzozy faktycznie będą rozmieszczone nie aż tak blisko hortek,obok jednej będą derenie, więc ewentualnie mogę je trochę odsunąć od pozostałych no to będą Brzózki i hortensje jak dla mnie połączenie marzeń

Pięknie będzie
Dobry wybór, brzozy i hortki, to idealne połączenie
Małymi kroczkami do celu... 07:09, 23 wrz 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Co do dereni... proszę bardzo
Fotki wprawdzie mało artystyczne, nie sądziłam że będą publicznie pokazywane

A co brzóz i hortensji... ja bym się jeszcze zastanowiła. Zauważ, że zgodnie z Twoim rysunkiem hortki nie byłyby pod samymi brzozami, tylko sporo przed nimi... Nie sądzę, by tak znów bardzo konkurowały o wodę. A przy takim lecie jak w tym roku - tak czy tak, trzeba lać, bo hortki nie dają rady. No, ale wiadomo - ogród ma się Tobie podobać, i podobnie jak Anusia - nie jestem obiektywna, bo brzozy uwielbiam

Wiesz co Jolu w sumie masz rację brzozy faktycznie będą rozmieszczone nie aż tak blisko hortek,obok jednej będą derenie, więc ewentualnie mogę je trochę odsunąć od pozostałych no to będą Brzózki i hortensje jak dla mnie połączenie marzeń

A co do derenia bardzo ładny, przyjadę się dzisiaj jeszcze do Parku M i tam popatrzę, osobiście wolałabym odm. Ivory halo, ona podobno rośnie mniejsza, ale dziękuję za tak cenne i precyzyjne informacje
Brzoza - Betula 22:12, 22 wrz 2015

Do góry
21asia napisał(a)
Chciałabym posadzić trzy brzozy pożyteczne "Doorenbos" na tle żywopłotu ze szmaragdów. Od tuj minimalna odległość to 2m a jaką odległość zachować między brzozami?

Zależy ile jest tam miejsca Ale co 3 metry powinno być optymalnie
Eksperyment ogrodowy Beaty 22:02, 22 wrz 2015

Do góry
Beatko cudownie, jak zawsze Co masz Kochana za brzozy?
Małymi kroczkami do celu... 21:48, 22 wrz 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Głównym powodem jest to,że ponoć brzozy pobierają bardzo dużo wody z ziemi,a hortensje no to sama wiesz,że lubią wodę i w sumie nie wiem czy dały by radę przy brzozach, napisałam do Sylwi w tej sprawie, bo widziałam u niej takie połączenie ( cudne zresztą), ale jeszcze nie odpisała. Jak tylko napisze,że dają radę sprawa załatwiona

A co do dereni kusisz kobieto, kusisz, kurcze musiałabym ściągać darń, zrobić dalszą część...wykończe się a możesz wstawić zdjęcie, pamiętasz może jaka była tam odmiana?

Co do dereni... proszę bardzo
Fotki wprawdzie mało artystyczne, nie sądziłam że będą publicznie pokazywane

A co brzóz i hortensji... ja bym się jeszcze zastanowiła. Zauważ, że zgodnie z Twoim rysunkiem hortki nie byłyby pod samymi brzozami, tylko sporo przed nimi... Nie sądzę, by tak znów bardzo konkurowały o wodę. A przy takim lecie jak w tym roku - tak czy tak, trzeba lać, bo hortki nie dają rady. No, ale wiadomo - ogród ma się Tobie podobać, i podobnie jak Anusia - nie jestem obiektywna, bo brzozy uwielbiam
Małymi kroczkami do celu... 21:10, 22 wrz 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Paula, ja bym poszła w brzozy, ale ja obiektywna nie jestem, bo brzozy uwielbiam
Zdaje się, że Ty tam masz południe, to fajnie Ci się trochę cienia na działce zrobi Ale to Twój ogród, musi się podobać Tobie

Aniu brzozy na pewno będą, muszą być ale nie koniecznie w tym rogu, jedna na pewno będzie tam gdzie jest, mam jeszcze cały przód domu do urządzenia także spokojnie
Małymi kroczkami do celu... 21:06, 22 wrz 2015

Do góry
Paula, ja bym poszła w brzozy, ale ja obiektywna nie jestem, bo brzozy uwielbiam
Zdaje się, że Ty tam masz południe, to fajnie Ci się trochę cienia na działce zrobi Ale to Twój ogród, musi się podobać Tobie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies