Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 22:07, 22 wrz 2015

Mimo, że co roku kupuję - wydawałoby się - tyyyyyyyyyle tulipanów - jakoś nie widać tej masy w ogrodzie. Dla przypomnienia kolory i rodzaje:

mira 22:12, 22 wrz 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Czas cebulowych - czas na zakup/sadzenie cebulowych

kupiłam !!!!! dużo i nie wiem kiedy posadzę ja jeszcze bylin nie tknełam a dziś rano było 5 stopni brrr
tusiawka 23:18, 22 wrz 2015

Niesamowicie nastrojowe wszystkie zakątki u Ciebie.

Ja ciągle boleję, że więcej miejsca na warzywa nie mam.
sylwia_slomc... 23:43, 22 wrz 2015

A jak zabezpieczasz cebulki? Nie wyjadają Ci norniki?
Pszczelarnia 08:12, 23 wrz 2015

sylwia_slomczewska napisał(a)
A jak zabezpieczasz cebulki? Nie wyjadają Ci norniki?

Nornice lubią u mnie krokusy. Żonkili i narcyzów się boją. A przy tulipanach jeszcze nie zaobserwowałam strat. Czosnków nie ruszają.

U mnie nornice upodobały sobie jarząby, chętnie przechodzą pod cisami - na co te od razu (na szczęście) reagują brązowieniem.
Lilii też nie jedzą.

Tylko drzewka męczą strasznie, lubią też korzonki młodych buków - po "zimie" wypadło mi kilkanaście bordowych ze świeżo posadzonych okazów.
Lubią hosty - niestety giną te posadzone pod drzewami w sadzie.

Kasya 08:34, 23 wrz 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Czy to Juz wiosna ?
Pszczelarnia 09:30, 23 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Ehh ten nastrój, ten klimat odloufowy, eh

Chciałoby się. Ale nie ten krajobraz. U Outdolfa mało jest drzew, jeśli już to niewysokie wielopniowe. To jest zrozumiałe: byliny i trawy "łąkowe" potrzebują słońca. A ja mam same "swojskie" drzewa w polu widzenia: brzozy, lipy, modrzewie, akacje, świerki, jesiony - stare potężne drzewa.
Mam sporo klonów z własnego wyboru.
Ambrowca, tulipanowca, korkowca amurskiego, kasztanowca czerwonego, miłorzęba i platana (z egzotycznych). Jednego buka płaczącego i 3 dęby. Nawet 2 graby co mają być łukiem nad furtką. Jest i wierzba płacząca.

Z mniejszych drzew posiadam jedynie jarząby w znacznej ilości i śliwy wiśniowe oraz magnolie (6 szt.).

I mam skłonność do posiadania i upychania drzew. A i krajobraz "za płotem" nie jest holenderski.
Na pocieszenie dodam, że jestem minimalistką, jeśli chodzi o gatunki krzewów (kilka tych samych gatunków). I nie mam w ogóle niskich bylin (wyłączamy zadarniające do cienia).

Tak wiec tylko rośliny przybliżają mnie do pana Outdolfa i admiratorów jego estetyki.

10:16, 23 wrz 2015
przeczytałam ..odlotowy ...a teraz czytam wywód o PIET-ie OUTDOLF-ie ...i się zgubiłam ...może dlatego, że tulipany zobaczyłam ..i mi się coś tam poprzestawiało jakby
Ewik 10:45, 23 wrz 2015

Wow,cudnie u Ciebie
Pszczelarnia 18:59, 23 wrz 2015

I ku pamięci, żeby nie sadzić za dużo czosnków w jednym miejscu: