Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:59, 28 gru 2018

Do góry
O właśnie... obornik, gnojówka, cokolwiek co zawiera dużo azotu. Skoszona trawa najbardziej dostępna.
Moja działka na Dębowym Lesie 20:55, 28 gru 2018

Do góry
O Liliowcach:

Liliowce w ogrodach często stosujemy w nasadzeniach typu naturalistycznego, na wilgotnych obszarach, gdzie posadzone w dużych skupiskach spektakularnie wyglądają. Dostarczają mocnego i zdecydowanego koloru latem. Pastelowe kwiaty liliowców zaś uzupełniają kompozycje np. z niebieskimi bodziszkami.

To także ulubiona roślina nad brzegi zbiorników wodnych i na słoneczne lub półcieniste rabaty bylinowe. W parkach pokrywa się nimi duże, półcieniste obszary, zamiast trawnika, który pod drzewami nie chce rosnąć.

Liliowce tworzą w ogrodach przepiękne kombinacje z funkiami (Hosta), trytomą (Kniphofia), przywrotnikami (Alchemilla mollis), żurawkami (Heuchera), bodziszkami (Geranium), wilczomleczami (Euphorbia) i różnorodnymi paprociami.

Polecam też niższe trawy. Np Imperata cylindrica Red Baron

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/375-liliowce-namiastka-egzotyki-w-ogrodzie

Popatrz po tych grafikach, może coś się nasunie.

Link do zdjęć
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:49, 28 gru 2018

Do góry
Basilikum napisał(a)

to samo mialam napisac, jak zobaczylam fotke z kancikami doskonalymi ale Ewa mnie ubiegla
wspaiala opowiesc az mi sie zachcialo rabaty jednorocznej, juz nawet dzis miejsce upatrzlam

dostalismy od znajomego dwa worki trocin (wory), chyba sosnowych czy moge je jakos w ogrodzie zagospodarowac?

Ja też się szczypię co chwilę, codziennie, gdy oglądam zdjęcia nie wierzę, że to miałam Ten ogród tak się zmienia, że nie nadążam. Daje mi wiele szczęścia

Rabatę jednoroczną koniecznie zrób.

Trociny byłoby najlepiej kompostować gdzieś z boku, przesypać nawozem azotowym (jeśli chcesz aby był do roślin kwaśnolubnych, to przesyp siarczanem amonowym) a jeśli nie do kwaśnolubnych to np. skoszoną trawą,z kompostem zmieszać, mocznika użyć z chemicznych. Same świeże trociny zabiorą azot z gleby, a po przekompostowaniu będzie doskonałą ściółką.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:42, 28 gru 2018

Do góry
marba napisał(a)

Danusiu, możesz zdradzić co to za roślina o bordowych listkach? Ładnie kontrastuje z zielenią.

Amaranthus tricolor 'Red Army'.
Z zielonym nam do twarzy - czyli zaczynamy ogrodową przygodę 20:39, 28 gru 2018

Do góry
Wspomnisz nasze słowa, za rok, dwa będzie całkiem inaczej. Zobaczysz
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 20:38, 28 gru 2018

Do góry
Ja nawet te plany zrealizowałam Zamówiłam róże dostawa w marcu
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:32, 28 gru 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Mega podobają mi się te kwiatowe,bajkowe miszmaszowe rabaty ,ale jednak pod kontrolą wykancikowanego trawnika.Chyba muszę zgapić.Cud miód Danusiu.A czy w niej są tylko jednoroczne rośliny ? Juz nie mogę doczekać się Waszych pomysłów na wiosnę

P.S Danusiu uroczo wyglądacie w tym romantycznym kąciku,nawet w taką pogodę.

Tak, to była rabata jednoroczna, no może z wyjątkiem goździków brodatych (dwuletnie) i jakaś rarytasowa chyba naparstnica będzie kwitła w przyszłym roku, bo wsadziłam a nie wiedziałam co to jest Teraz się tylko domyślam, bo liście nie zginęły i są bardzo mocne, jak nic - naparstnica. Może Digitalis lanata albo Digitalis lutea??.
Ogród z wilkiem zamkn. 20:27, 28 gru 2018

Do góry
To prawda, co powyżej napisane. Ja czuję obecność Mamy cały czas. Wspieram.
Z zielonym nam do twarzy - czyli zaczynamy ogrodową przygodę 20:25, 28 gru 2018

Do góry
Jestem tu od początku, bo to miejsce w internecie w 2010 stworzyłam Wiem, że jest ze wszech miar pomocne, bo wiem ile pięknych ogrodów tutaj powstało.

Jedne wątki są kontynuowane, inne nie, ale każdy na swój sposób pomaga w uwierzeniu Wam we własne, choćby to były tylko wątłe siły

Ale z upływem czasu zobaczysz, jak się zmieni Twoje otoczenie na lepsze. Z takim poparciem, przesuniecie góry oczywiście góry ziemi.

Pomogę co mogę i co dam radę, a daje wiele Każdy kto tu się odezwie uczyni wiele dobrego dla Waszego miejsca na ziemi.
Polecam też książkę, jest tam 1200 zdjęć i wiele informacji o projektowaniu ogrodu od podstaw. Co przemyśleć, co zaplanować. Takie niezbędne informacje i także gotowe rozwiązania.

https://www.lasksiazek.pl/pl/p/Jak-zaprojektowac-ogrod-marzen/1252
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:46, 28 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, możesz zdradzić co to za roślina o bordowych listkach? Ładnie kontrastuje z zielenią.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:43, 28 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I kanciki doskonałe

Danusiu, wszystko doskonałe. Aż niewiarygodne, nieprawdziwe. Jak oglądam Twoje zdjęcia sama siebie szczypię w rękę, czy na pewno jestem na jawie a nie w śnie.

Doskonale "upchana" i pielęgnowana rabata.

Ogród Małej Mi 2017 10:12, 28 gru 2018

Do góry
Fryzura wymiata. Prawdziwy Anek
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:21, 28 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To muszę jednak wkleić, jest odjazdowe. Jakby płomienie ognia smagały rabatę.

Rzeczywiście odjazdowe już wcześniej zwróciłam uwagę na fotkę może podobną.
Różne kolory w tonacji różu, fioletu i czerwieni. W takiej gęstwinie wszystkie rośliny pięknie rosną. Kwitną na różnych wysokościach obłęd.
Amarantus najstarsze zboże świata. Pięknie wygląda nie pokłada się i samo się rozsiewa.
U mnie też zagościł od kilku lat samo się wysiewa.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:12, 27 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Siewki boją się nadmiernej wilgotności, trzeba metodą podsiąkową nawadniać. Ja mam specjalne podwójne tacki do wysiewów z podstawkami. Tacki z dziurą, a podstawka bez dziur.
Do podstawki nalewasz wody, wstawiasz wysiewy i czekasz aż namoknie.

Widziałem takie...w tym roku zainwestuję w nie Może tym razem się uda
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:07, 27 gru 2018

Do góry
Siewki boją się nadmiernej wilgotności, trzeba metodą podsiąkową nawadniać. Ja mam specjalne podwójne tacki do wysiewów z podstawkami. Tacki z dziurą, a podstawka bez dziur.
Do podstawki nalewasz wody, wstawiasz wysiewy i czekasz aż namoknie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:01, 27 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Radziu, to las chwastów, głównie lebioda (komosa). A ziemi? nie wypiekam, kupowałam taką do wysiewów sądząc, że jest odkażona, nic się nie działo złego, więc chyba dobrze. Miałam perlit i inne specyfiki ale nie mieszałam. Oj tam.

No proszę...więc można i bez żadnych ceregieli, a rośliny urosną...
W takim razie też tak zrobię...zaoszczędzi się czasu i nerwów

Dziękuję
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:53, 27 gru 2018

Do góry
Też lubię, bo tylko zimą mam czas na szukanie godzinami zdjęć. Przechodzę cały rok, a tych zdjęć tysiące, więc zanim znajdę odpowiednie, to się schodzi kawał czasu. Dziś z 3 godziny to trwało.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:50, 27 gru 2018

Do góry
Bog napisał(a)
Piękna dokumentacja i zdjęcia kwiatów, przepiękne wszystkie i jakie dorodne.
Zyczę dużo siły i zdrowia do dalszej pracy w ogrodzie.
Pozdrawiam
Bogusia

Jestem mega "naładowana" na wiosnę, tylko czekam. Moc planów, moc marzeń i moc nadziei na kolejne piękno roślin co roku jest piękniej.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:49, 27 gru 2018

Do góry
Radziu, to las chwastów, głównie lebioda (komosa). A ziemi? nie wypiekam, kupowałam taką do wysiewów sądząc, że jest odkażona, nic się nie działo złego, więc chyba dobrze. Miałam perlit i inne specyfiki ale nie mieszałam. Oj tam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:44, 27 gru 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zostały posiane trawniki wokół,a na rabacie ustawione dzwony i donice. A w warzywniku wyłożyliśmy ścieżki trawnikiem z rolki. Był wspaniały.

A ja myślałem, że to zielone co widać tu na rabacie to już są kwiaty Stąd miałem zagwozdkę, czy kwiaty były siane rzutowo hahah, ale teraz już wiem jak to było...

Dziękuje Danusiu za cudną ogrodową retrospekcje. Od razu banan na twarzy

A jeszcze odnośnie wysiewów...bo przecież już niebawem zaczniemy
Czy wypiekasz ziemię pod wysiewy celem pozbycia się np. ziemiórek? Bo co roku robię wysiewy na parapety i mimo tego wypiekania szkodniki i tak się pojawiają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies