Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 23:17, 10 kwi 2013

Do góry
Bogda, szkoda się tak długo smucić, aż do jutra. Uszy do góry!
Stipa podobno kiepsko zimuje, bo podgniwa i trzeba się liczyć z tym, że co roku od nowa. Dlatego kupiłam nasiona. ZObaczymy jak sobie poradzi.
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 11:40, 09 kwi 2013

Do góry
ten carex jest mocny, ma mocne liście, a stipa taka zwiewana, delikatna. stosuje się takie konratsy, nawet rozchosnik ze stipa jest kontrastem takim, ale coś mi z carexem nie gra.
Ale nie mam pewności.
Możne zamienić z żurawkami, tylko wtedy na ostatni pasek musi iść niższa trawka
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:42, 09 kwi 2013

Do góry
Agata, u mnie tez pada....

Werbenę siałam - chyba - 14 lutego.

Magnolio, a co myslisz o eksmisji miłorzębów ?
Zastanawiam sie jak tu uporządkować te roslinki...
Werbenę chyba na tło (z cisów), potem wymieszac stipe + rozchodnik + lawenda
A potem tak jak było...?

Jakie rozchodniki proponujesz - one chyba muszą byś podobnej wysokości co stipa, co nie?
Wersja mini mini 10:26, 09 kwi 2013

Do góry
O widzisz Marzenko a ja niedoświadczona sądziłam, że one na początku mają taki limonkowy kolor

Sadzić graby, bukszpany i trawki tylko nie wiem czy miskanty między kulami nie będą za wysokie. Może jakies carexy albo ta włochata stipa
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 10:05, 09 kwi 2013

Do góry
Chodzi o ten projekt

Zdecydowałam się ze wywalam stąd marikeny... wydaje mi się że nie będa tu wyglądać fajnie, nie pasują mi do roslin które tu planuję...

Zostaje - stipa, lawenda, trawa ozdobna (carex Ice Dance, carex Silver Sceptre), żurawki jak się zmieszczą

i do tego dodać chce werbenę i uwaga - rozchodnik okazały... - Magnolia proponowała mi go już 2 razy (2 inne rabaty) - w niedziele znalazłam na necie zdjęcie rozchodnika ze stipą... - śliczne !

Marzenia i plany vs. rzeczywistość 09:57, 09 kwi 2013

Do góry
Dziś zauważyłam, że moja stipa zaczyna sie rozkrzewiać - chyba jeszcze jej dosieję bo wydaje mi się za mało tego dobra

A werbeny mam tyyyyle

I w związku z tą ilością wracam do rabaty, która ostatnio męczyłam...
Boćkowe perypetie ogrodkowe 06:43, 09 kwi 2013

Do góry
Nie dosc, ze wiosna zaginela to jeszcze neta mi ukradli Wieczorkiem jestem jak sie nic netowi po drodze nie stanie.

Madzen - u mnie stipa jest jako jednoroczna, wiec nic nie umiem o niej powiedziec. Trzeci sezon bede kupowac nowe sadzonki. Nie zimuje u mnie niestety Jesli nie masz juz sniegu, a pewnie nie masz to czesz Frosted curls ) Ja jeszcze musze poczekac ze wszystkim - sniegu po kostki, ale krokusiki wychylily czubeczki - postaram sie o relacje, a teraz mykam

Milego dnia!!!!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:14, 08 kwi 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
Marzenko po prawej stronie to stipa, po lewej carex frosted curls, nie ma zielonego pojęcia czy wycinać, ale wydaje mi się, że Bociek mówił że tylko czesać. Większość traw w tym i stipę sadziłam w tamtym roku, to ich pierwsza zima. Narazie są jeszcze pod śniegiem więc nie wiem co tam u nich słychać Liczę, że w tym tygodniu się wyłonią ...

To ja juź wiem skonsultowane z Danusią i Finką Stipę wycinamy na wysokości 3-4 cm a carexa wyczesujemy
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:17, 08 kwi 2013

Do góry
Marzenko po prawej stronie to stipa, po lewej carex frosted curls, nie ma zielonego pojęcia czy wycinać, ale wydaje mi się, że Bociek mówił że tylko czesać. Większość traw w tym i stipę sadziłam w tamtym roku, to ich pierwsza zima. Narazie są jeszcze pod śniegiem więc nie wiem co tam u nich słychać Liczę, że w tym tygodniu się wyłonią ...
A miało być tak pięknie.... 06:39, 08 kwi 2013

Do góry
Rench napisał(a)
Madżen, bardzo wdzięcznie się prezentuje, nawet zimą

Już sobie przypomniłam ta stipa to pony tails.
Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 06:37, 08 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Stipa - ostnica

Danusiu co robić z ostnicą wiosną? Cąc czy wyczesać? Chyba u mnie przeżyła zimę. Zatsanwiam się co teraz?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 06:36, 08 kwi 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
poranne foty jeszcze jesienne

Aniu na tym zdjęciu jest stipa? Czy ją wiosną wycinać czy wyczesać? Pierwszy sezon jest u mnie i nie wiem co z nia teraz zrobić. Wygląda tak samo delikatnie jak carex frosted curls i dlatego mam wątpliwości czy ją wycinać nisko przy ziemi??

Czy u Ciebie przeżyła poprzednią zimę?
Ogród u stóp klasztoru 06:32, 08 kwi 2013

Do góry
alinak napisał(a)
Moniko z trzmieliną oskrzydloną to trawka stipa - pony tail czyli koński ogon jak ja po polsku nazywam

Alinko czy stipa u Ciebie przeżyła zimę? Czy ja się wycina czy wyczesuje wiosną. Posz o pomoc
A miało być tak pięknie.... 23:34, 07 kwi 2013

Do góry
Renatko pytałaś czy midzy bukszpanami stipa Tak ptwierdzam. Zakupiona w czerwcu ubiegłego roku u naszej Marty Finki.
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 22:56, 07 kwi 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)

Pocorn czeka tylko odtrąb, to uprażę i przyniese i koniecznie dla mnie miejsce w pierwszym rzędzie

Ostrąbię obiecuję rezerwację pierwszego rzędu załatwiłam

asc napisał(a)
A te białe gdzie schowałaś.......... ja się cieszyłam, że u mnie już mało śniegu.. o ja ,głupia jedna....
Widzę, że czają się kolejne krokusy za iryskami.. oj jest tam ich gęsto
U mnie jak by przyszło słoneczko na 2 dni, to Ciebie dogonię w rozwoju wiosny Może być chłodno, ale kwiatki potrzebują słońca.... i ja też

M przyszedł popatrzeć na Twój ogród i też się pyta gdzie masz śnieg???

Krokusy chyba będę jesienią rozsadzać... Chciałam łączkę... Kofam te zwiastuny wiosny....
Iryski w ubiegłym roku z 10 szt chyba 3 zakwitły.... W tym roku zapowiada się zdecydowanie więcej ....
Za dwa dni mnie dogonisz a potem zostawisz daleko w tyle Pozdrowienia dla Kazka

Joanka napisał(a)

O...... ktoś Wam śnieg ukradł?

Dwóch takich ... Sorki ..... Jeden został....

Magda70 napisał(a)
Korektorem wymazała śnieg aby Was zdenerwować...

Ha ha zazdrośnica... Ty niedokładnie wymazałaś placki zostaly

kwiatholandii napisał(a)

Strażnicy przy tarasie za wolno dla mnie rosną..... Kiedy będa idealne kuleczki?.. I tak po przekwitniciu w tym roku je ciachnę

Gosiniak napisał(a)

Marzenko buziak wielki za taki wysiłek- słoneczko przybyło i cały dzień pięknie świeciło, wiosna już jest z nami
Dbaj o siebie bo coś z kolankiem nie teges słyszałam, ja dziś jak szalona z sekatorem latałam, dałam upust energii, jestem nieziemsko zmęczona- brak kondycji, ale za to jaka szczęśliwa
Buziole raz jeszcze

cieszę się, że lasso się nie zerwało i słońce do Ciebie dotarło Ja się nafaszerowałam tabletkami i rozplenice ciachnęłam.... W niedzielę.... Ale to nie była praca tylko przyjemność..... Więc rozgrzeszenie chyba dostanę

KasiaWB napisał(a)

Kasiu śnieg szybko stopnieje. Za tydzień u Ciebie też będzie już wiosna.

ka1sia napisał(a)
O kurcze, u Ciebie naprawdę już nie ma śniegu, nic a nic, ale fajnie! Za chwilę się zazieleni i będzie cudnie!!!

U mnie nie ma już śniegu nawet w pólnocnej części... Myślę, że jesli będzie ciepło to rzeczywiście wszystko się szybko zazieleni

nieszka napisał(a)

Krokusiki cudne. Ale ja się zastanawiam co to za trawkę tam w tle?

W tle carex frosted curls - prezent od Sywli na spotkanie ogrodowiska Poprzedniczki mi ubiegłej zimy wymarzły.. Te Bociek zakazali wycinać, mam czesać, tylko nie wiem kiedy

Lukas napisał(a)
wiosna super, a plany aż głowa boli

A myślisz dlaczego mnie boli głowa i mam gorączkę od dwóch dni ?

stychaz napisał(a)

Oj to chyba na przyszłą sobotę sobie ten popcorn zrobię

Co do grabów, to będziesz prowadzić je na płasko czy może bardziej przestrzennie, np. w prostopadłościany?

Fajnie mogłyby wyglądać bryły na kiju o wymiarach rabaty w jakiej są posadzone.

Mają być na szerokość rabat prostopadłościany na razie je ukrzyzuję aby się szybciej na długość rozrosły a potem juź prostopadłościany. Danusia kiedyś takie zdjęcie z Angli pokazywała... U mnie ma tak być za kilka lat..

W przyszłą sobotę to się o bladym świcie na szaber na gieldę wybieramy a potem sadzenie

Rench napisał(a)

Marzenko,trawka pomiędzy bukszpanami to Stipa tenuissima ?

Tak stipa ale czy tenuissima to nie wiem Kupiłam u Finki w ubiegłym roku w czerwcu

kaisog1 napisał(a)

Madżenka z suszarka latała hihihiih

He he.... Zachodnia Polska... Się wegetację wcześniej ma... I tak mnie zaraz Asc z temperaturą przegoni i wegetacją U Ciebie Gosia tak będzie za dwa tygodnie
Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 21:09, 07 kwi 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wiosna

Marzenko,trawka pomiędzy bukszpanami to Stipa tenuissima ?
A miało być tak pięknie.... 20:56, 05 kwi 2013

Do góry
Serby są od ogrodzenia ok 70 cm, a trawa pewno ok 1 m. Powinno się zmieścić wszystko.
Tam dalej w prawo ma być stipa z irysami. Dobrze kombinuję ?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:43, 05 kwi 2013

Do góry
Beata, tak wygląda moja stipa. Wzrost na wysokość raczej zatrzymała i mam teraz takie widełki na każdej.

Berberys - Berberis 17:03, 26 mar 2013

Do góry
Możesz go ciąć w kulkę i tawuły żółtolistne będą dobrym towarzystwem, także kwiaty białe, np zawilce japońskie Honorie Jobert", turzyce 'Evergold", rozplenica Hameln, Stipa tennuissima, jeżówki różowe różowe irysy, czarne irysy, berberys 'Tiny Gold', wrzosy i wrzośce.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:54, 25 mar 2013

Do góry
Liatra kilka dni temu:

Dzisiaj:

Obcięta róża:

Sałata i cebulka:

Szałwia omszona:

Zawilce -bulwki już wsadziłam:

Orliki czarne (nasiona od Kasi):

Stipa Pony Tails:

Hortensja Grandiflora - lód z dachu złamał gałązkę, którą pocięłam, wsadziłam do ziemi i żyje!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies