Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zacisze Alicji 14:45, 19 maj 2025

Do góry
Zacisze Alicji 14:43, 19 maj 2025

Do góry
Zacisze Alicji 14:42, 19 maj 2025

Do góry
Odwiedziłam wczoraj moją przyjaciółkę z czasów studiów. Ma bardzo klimatyczny ogród, więc pokażę kilka zdjęć.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:37, 19 maj 2025

Do góry
Odnośnie Korei w której mnie jeszcze nie było

Efekt Mojżesza chcę zobaczyć dwa razy w roku przez godzinę rozstępuje się morze
Cud wyspy Jingo i wycieczki tam jadą żeby się przejść suchą stopą po dnie morza do wyspy Modo

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:12, 19 maj 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Przymiarki.
Z pozycji leżącej przez okno sypialni widzę tego perukowca, przez okno salonu jest w centrum, przez okno w jadalni jest też trochę widoczny.

Patrycja, to Golden Spirit??? Powiedz prosze gdzie kupiłaś tak dużą sadzonkę???ja szukam i szukam i wszędzie same małe przykurcze z tej odmiany że już zaczęłam go odpuszczać a miałam go wrysowanego w rabatę i nawet do męża mówiłam, że chyba nie znajdziemy wiekszych egzemplarzy niż 3witki na krzyż...
Sezon 2017 u Hanusi 12:49, 19 maj 2025

Do góry
Aniu, mam tę możliwość, że nie muszę oglądać się na zyski w ogrodzie, Rośliny rosną jak im pasuje, a ja, zaglądam od czasu do czasu/przeważnie z właściwą pogodą w kalendarzu/

W czasie przymrozków też stawiałam znicze, ale u mnie paliły sie ,aż nie zgasły samoistnie. A że zastałam pomidorki przy życiu, to się i z tego cieszę. Jutro się wybieram , może deszcz mi nie pokrzyżuje planów. Mam jeszcze coś do przeniesienia na miejsce stałe.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 12:48, 19 maj 2025

Do góry
Dzień dobry, brzozy doorenbos posadzone 2 lata temu. Rok temu pojawił się na nich płast brzozowiec - szkodnik był zbierany ręcznie, brak oprysku. W tym roku mnóstwo gałęzi jest obumarłych, suchych, szczególnie tych, na których właśnie żerowały płasty. Brzozy są osłabione, a ich pozozstałe gałęzie jakby obwiędnięte. Proszę o poradę, jak mogę je uratować.
Zacisze Alicji 12:24, 19 maj 2025

Do góry
Kasya napisał(a)
Cymbalaria ?
Nie znam
To jednoroczne jest ?

Kasiu! Cymbalaria muralis to niewielka bylina płożąca, rośnie na murkach, skalniakach, raczej w półcieniu,
bardzo wdzięczna roślinka.
Spotkałam ją w Bułgarii w Nesebarze, byłam tam przed Wielkanocą.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:21, 19 maj 2025

Do góry

Klon Shirasawy

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:19, 19 maj 2025

Do góry
Hakone

Rodgersje

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:17, 19 maj 2025

Do góry
Fasola pnąca

Przesadzałyście może młode jeżyny? Mam takie odrosty i wykopie chyba wsadzę w donice i zobaczymy…

Eden rose już niedługo

Czosnki

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 11:15, 19 maj 2025

Do góry

Kaszubskie piaski 11:11, 19 maj 2025

Do góry
Kokoryczka ma już 5 pędów i rozrasta się w jednym kierunku. Kontynuuje ucieczkę od korzeni brzóz

Kaszubskie piaski 11:02, 19 maj 2025

Do góry
Rabata półcienista z zapożyczonym krajobrazem z sąsiedzkiej działki. I zakwitły hiacyntowce (chyba hiacyntowce ?)

Kaszubskie piaski 10:55, 19 maj 2025

Do góry
Trochę sobie popieliłam w przerwach pomiędzy deszczem. Ale duuuuuuuużo jeszcze zostało. Postanowiłam nie robić następnych pracochłonnych rabat bylinowych bo nie mam czasu na ich pielęgnację w weekendowym ogrodzie (tylko 72 km od domu) .

Ale czy wytrwam w postanowieniu...

W ogrodzie zielono, wilgotno i pięknie...

Trochę sobie posadziłam... Orlaya z siewu - czy ona naprawdę wygląda jak marchewka?

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie 10:07, 19 maj 2025

Do góry
Dzień bez umorusania sie to dzień stracony.
Dzis juz zaliczony na plus.
Podobno jutro słupek rtęci w termometrze (o ile ktoś ma jeszcze taki zakazany sprzęt) ma dotrzeć do całych 21 stopni.
Byłoby miło.

Plan na ten tydzień to wielkie odchwaszczanie i sadzenie resztek roślin.
Nie mam pomyslu na dalie. Mam ich 6, podpędzam w doniczkach ale pomyslu gdzie je wsadzić do ziemi, na razie brak.

Ogarnęłam prowizorycznie ten kawałek ziemi pod ścieżkę.
Polało solidnie i po zdjęciu darni, cały teren klaszcze i kląska podczas chodzenia (w osiemnastoletnich crocksach).
Nie narzekam, bez deszczu bym tego raczej nie zrobiła.
Teraz skała zmieniła się w plastyczny klajster.
Bylo tak:

Jest tak (grudy gliny rozdrobnione, kamienie wybrane, kawałek styropianu i poszarpanej folii kubełkowej również…)

Wczoraj w mojej głowie pojawiła się myśl aby te kamienie „ścieżkowe” obsiać karmnikiem ościstym. Dość szybko pojawiła się jednak myśl, ze byłoby to kolejne miejsce do trudnego pielenia. Odpuszczę tę zieleń.

Wyrosła mi tez bardzo dziwnie wyglądająca „kocia trawa”
Kotka zadowolona, to najważniejsze.

Bylinowa łąka 09:35, 19 maj 2025

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Asia teraz jest dużo udogodnień. I jakie wyniki u ciebie?

3 zadrzewnie

Gosia, przyznam szczerze, że jeszcze nie grzebałam, zapomniałam

Te zadrzewnie mają ciekawy kolor, pamiętasz odmianę? Ja ze swoich jestem zadowolona i nawet udało mi się rozmnożyć kilka, czekam do jesieni aż korzenie będą mocniejsze i chyba posadzę.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 09:21, 19 maj 2025

Do góry
Nowy namiar na szklarnię 7,3m na 3,4m i wysokość ponad 2m w najniższym miejscu. 16k bez fundamentu. Metalowa, spawana, malowana proszkowo, dach z aluminium. Boczne szyby podwójne. Dach z aluminium, szybki pojedyncze 4mm

Wykonawca rozbiera szklarnie wielkopowierzchniowe w Holandii, wozi do Polski i składa ludziom małe w ogródkach. Konstrukcja myślę porządna bo oryginalnie trzymała dużo cięższe elementy.

Rozpoznawanie bylin 08:20, 19 maj 2025

Do góry
Co to może być?
Bylinowa łąka 00:15, 19 maj 2025

Do góry
Przetacznikowiec syberyjski. Ciekawe czy dotrwa do etapu kwiatów, bo sarny bardzo go lubią.

U innych amzonie już kwitną, u mnie ledwo co widać. To te ciemne pędy pośrodku.
Niestety nie znam odmiany.

A tacy goście uwili sobie gniazdko w jednej z hortensji pnących. Więcej tam nie zaglądałam i nie zauważyłam też co to za ptaszek. Oby zdrowo wychował swoje pisklaki.

Koniec.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies