Witaj Ewo Też lubię takie cieniste zakątki Z doborem do nich roślin nie mam problemu, one przeważnie jakoś mi wychodzą, jestem zadowolona Gorzej u mnie z rabatami na słońcu. Tu zawsze coś przerabiam, jeden, dwa sezony jest ok, a potem wszystko, tak jakoś dziko zaczyna rosnąć i od nowa przesadzam
Też przedkładam cieniste zakątki nad słonecznymi Masz wspaniałe hosty i jakie bogactwo innych, towarzyszących roślin. Ciekawa historia z wierzbą I oczko zachwyca
Basiu, rabata z hostami i paprociami to mistrzostwo, naprawdę bardzo mi się podoba ❤️. I akurat takie coś będę chciała mieć obok tarasu, na granicy z lasem.
Jak dla mnie cieniste są łatwiejsze w utrzymaniu, mam wrażenie, że mniej zielskiem zarastają. Duże liście host napewno ograniczają wzrost chwastów. Jedynie co , to ślimaki czasami dokuczają, ale w tym roku jest ich dużo mniej, narazie nie mam z nimi problemu.
A oczko to duża frajda Wyszukuję rośliny do oczka, część kupiliśmy, coś udało mi się znaleźć nad rzeką i jeziorem, a w czwartek mają przyjść kolejne zamówione. Taki oczekiwany efekt to pewnie na przyszły sezon będzie Dziś posiedziałam sobie trochę na ogrodzie, bo pomyślałam, że ogród się na mnie pogniewa Bo ciągle przy oczku się kręcę, rybki i żaby obserwuję
No tak sobie o tym Twoim nowym ogrodzie właśnie myślałam Hosty, paprocie, jakieś żurawki, rodgersja, brunera, świecznica, miodunki i nie ma z nimi dużo pracy Może azalie i rododendrony?
A oczko taki złodziej czasu Z jednego się ciszę, że Aza do niego nie zagląda. Bo nad jeziorem, to do wody pierwsza i sama wskakuje, oczko omija, wie, że nie wolno
Fajnie przy oczku bo tam życie kwitnie, nie pamiętam czy tego klonika sadziłaś czy tam rósł. Wróble u mnie też lubią wodne kąpiele, ale piaskowe też (raczej w popiele po ognisku).
A pies mądry wie że za płytko do kąpieli, najwyżej się napić może