[ODMIANA]: Big Rainbow

[KOLOR]: odcienie czerwieni, żółci i pomarańczy
[KSZTAŁT OWOCU]: okrągłe z lekkim żebrowaniem na górze
[WIELKOŚĆ OWOCU]: wielkoowocowy
[TYP]: pod osłony
[TERMIN OWOCOWANIA]: średnio późne
[WYSOKOŚĆ]: wysoki (170-190 cm)
[TYP WZROSTU]: do ogławiania
[POCHODZENIE]: USA. Rodzinna pamiątka z hrabstwa Polk w Minnesocie. Jej nasiona zostały wysłane do Dorothy Beiswenger z Crookston w Minnesocie na początku lat 80. jako odmiana „NN". Dorothy tak bardzo się spodobała, że postanowiła nazwać ją „Big Rainbow” i pod tą nazwą została zaprezentowana w Roczniku SSE z 1983 roku. Po raz pierwszy wprowadzono ją do obrotu komercyjnego w 1990 roku na Southern Exposure Seed Exchange.
[CIEKAWOSTKI]: Jeden ze 100 pomidorów heirloom wymienionych w książce Carolyn J. Male „100 Heirloom Tomatoes for the American Garden”
[MOJA OPINIA]: Mimo, że opis sugerował tego pomidora jako średnio późną odmianę to zaczął owocować z resztą w podobnym terminie (dla przykładu
Citrina nadal nie nabiera żółtego koloru, ale ta podobnie jak w zeszłym roku będzie późna u mnie). Owoców nie ma jakoś dużo na krzaku, więc plenność nie jest wyjątkowa, ale za to są to spore sztuki (300-500 g). Bardzo ciekawie wygląda po przekrojeniu, kolory wnętrza jakby ktoś pomieszał farbę czerwoną, pomarańczową i żółtą. Bardzo soczysty, deska cała mokra już przy krojeniu. W dojrzałym egzemplarzu skórka odchodzi sama bez wcześniejszego sparzenia wrzątkiem (zaprezentowałam na zdjęciu).