Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pomidorowy Zawrót Głowy

Pomidorowy Zawrót Głowy

Makao 07:47, 16 lip 2025

U mnie bardzo pomaga to że mam dwoje drzwi na przestrzał i w szklarni mam przeciąg. Na prawdę tam mocno wszystko przewiewa. Nie ma ani kropelki na ściankach szklarni a miałam je w poprzednim foliaku. Tam to wilgoć się osadzała i szybko na liściach pokazywały się plamy grzybowe. Tu tego problemu póki co nie ma a widzę różnicę w uprawie z liśćmi i bez nich.
Polon 16:34, 16 lip 2025

Ania, dzięki za ten wpis. Ciekawa jestem Twojego zdania jesienią, jak ocenisz swoją decyzję.

Na tej fali podzielę się swoimi doświadczeniami. Pomidory mam chyba czwarty lub piąty raz. Wszelkie prace polegające na usuwaniu części rośliny to dla mnie mission impossible, nie czuję tego i już, tak więc usuwanie liści mnie przerasta. Z tego powodu krzaki mam “dorodne”.
Do rzeczy - pomidory mi rosną i dojrzewają zaskakująco dobrze, pomimo gąszczu liściowego. Raz miałam “wizytację” i reakcja była taka, że szok ile mam owoców i szok jakie zarośnięte krzewy. Tu foto tylko dla ogrodników o silnych nerwach - dojrzewają owoce w środku gąszczu, czyli te, które są gotowe, niezależnie od nasłonecznienia