Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 21:05, 06 kwi 2016

Do góry
Nie wiem, czy się przypalają, mam na rabacie, na której jest słońce do 14.00 I mam je od zeszłego roku.
Bardzo je lubię. Świecą na rabacie
Tylko nazwę zapisywałam w telefonie, a telefon w naprawie, więc nazwy nie pamiętam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:02, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Bukszpan powtykałaś na miejsce stałe do ukorzenienia? Jak nie będziesz ruszać i podlewać, powinien się ukorzenić.
W upalne lato najwyżej nakryjesz cieniutką włókniną ja cieniowałam parawanem przedpołudniowym słońcem Na to masz jeszcze czas

W docelowe miejsce powtykałam Czuwam żeby miały wilgotno i będę pamiętać o tym cieniowaniu latem
Może się uda?
Ogród z pergolą 20:40, 06 kwi 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

czyli lepiej tu po lewo,cos takiego

a reszta cos jak tu?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/107/1073312/original.png

Jestem na tak Dokładnie jak piszesz.

Ania spadam, bo mi dziś głowa pęka ...
Mój ogród pod górkę... 20:38, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, cudna magnolia Obie

Jestem ciekawa Twojej!
Mój ogród pod górkę... 20:35, 06 kwi 2016

Do góry
Kasiu, cudna magnolia Obie
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:32, 06 kwi 2016

Do góry
Kosztowne nasadzenia bukszpanowe, ale bardzo mi się podoba. Jak na inspiracjach
Elegancko, czysto, cudnie
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:26, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czekam na więcej Idę zrobić kawę. Głowa mi pęka

Hej Iwonka-to koniecznie pędź po kawę-ja siedzę przy herbacie: melisa z pomarańczą

Na pierwszy rzut rabaty błękitna i zielona-po prawej stronie od podjazdu:

I tutaj tak:
błękitna rabata to trzy graby posadzone w kostkach z bukszpanu-pomiędzy nimi kostki z seslerii skalnej plus cebulowe kwitnące sezonowo

zielona rabata-to jakby początek litery L, którą tworzy razem z rabatą brązową (jednocześnie odcina strefę słoneczną od strefy cienia-półcienia) tutaj będą carexy ID i z 3-4 kule bukszpanu-wysypane żwirkiem granitowym.
Ogród na glinie 20:19, 06 kwi 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)

Dziękuję

Idą ciepłe dni, zobaczysz że zaraz wyskoczą wszystkie cebulowe. Im z dnia na dzień wychodzą pąki kwiatowe.

Małgoś, wczoraj wykopałam moje żonkile. Urosły na 5 cm, zaczęły żółknąć. Cebule były pożarte przez jakieś wijące się robaki. Były w środku cebul. Rok temu czytałam, ze tak może być z żonkilami.
Ogród Mirelli 20:14, 06 kwi 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)

Iwonka bez doniczki w najwyższym punkcie ma 80 cm. Docelową wielkość w opisie 1,2 m. Ona jest już przycięta, to jest już duża odhodowana róża. Ty pewnie będziesz miała mniejsze

Uf, na fotkach robiła za wielkoluda. Czyli wszystko w normie
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 20:13, 06 kwi 2016

Do góry
Czekam na więcej Idę zrobić kawę. Głowa mi pęka
Prawie - jak ogród 20:08, 06 kwi 2016

Do góry
szemusia napisał(a)

Jeszcze nie posadzone. Na razie trwa akcja przymierzanie i negocjacje z eM ile podwórka mogę zabrać Idzie mi całkiem dobrze

No, ty chyba potrafisz dobrze to robić... Ja też negocjowałam z eM, ile podwórka mogę zabrać. Przez zimę pilnowałam, jak wjeżdża do garażu, jaka jest linia dojazdu, mokry teren trwale wyrył ślady, nie mógł zaprzeczyć. Pół metra dołożyłam mu w razie awarii I pokazałam projekt. Zaakceptowany. tylko, że na papierze szybciej się tworzy. Banków dobrze pilnują, napadu nie będzie
Prawie - jak ogród 20:03, 06 kwi 2016

Do góry
Ja też się nie mogłam przełamać na niskie cięcie. Cięłam kaskadowo. W plecach wyżej.
Czasem słońce czasem deszcz 19:59, 06 kwi 2016

Do góry
Ewa, nie dasz rady podzielić ID? Ona fajnie się dzieli. Jak nie teraz, to na jesień.
Szkoda czasu na walkę z paskudami. Jak nie zjedzą jednego, to drugie znajdą. Tylko szkoda tej pracy, kasy, ...
ładnie u ciebie
Ogród z pergolą 19:58, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Teraz ja się zgubiłam. Brzozy będą, czy rezygnujesz? Gdzie je teraz planujesz?
Kostki bukszpanowe w drugiej linii będą widoczne? Hmmm...

Mi się te dwa plany podobały i były realne:
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/107/1073312/original.png
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/107/1073316/original.png

Iwk4 napisał(a)
No i w tych planach też były wielokrotności kwadratów

Walcze o brzozy ale po rozmowach o moim ogrodzie w swięta jest mi ciężko..róże pojechali a o brzozach było " są drzewa i brzozy" chodziło że takie śmieciuchy
myslałam tak zaplanować wtedy rosliny przed tymi kostkami aby byly widoczne np. zurawki, seslerie
te kostki mogą byc róznej wysokosci, chyba nawet byloby to ciekawsze..
w tych planach które zalinkowałas jest własnie wielokrotnosc kwadratów jedyne co zmieniłam to ich wymiary z 1 na 1,5 i dodatkowo dodałam kostki bukszpanowei tyle, naprawdę mi sie wydawało ze to nie jest aż taki misz masz..
zależy mi na tym aby wiedzieć konkretnie gdzie sadzić grujeczniki bo chciałabym w tym tygodniu..
Ogródek Iwony II 19:49, 06 kwi 2016

Do góry
Dorotko, obornik ... do wytrzymania zapach...
Najlepiej, jak latem robiłam gnojówkę z pokrzywy. Śmierdziało na całą okolicę - to taki mdlący zapach był.
A goście nawet się nie odezwali, że im śmierdzi. Tacy taktowni byli. A ja się uśmiałam, jak się zgadaliśmy i stanęło na tym, co tak "pachnie"

Obornik przewalam widłami, albo łopatką wsadzam do ziemi i w rękawicach oczywiście. Da się przeżyć. Najgorszy pierwszy raz... Ale to we wszystkim tak jest z tym pierwszym razem. Potem już z górki.

Zobacz, mam takie miniaturowe berberysy budową podobne do bagatelle, tylko cytrynowe. Podsadzone bordową żurawką. Już mają śliczne listki, chyba od dwóch tygodni.

A tak było latem:

Może do twojej rabaty dereniowej byś zdecydowała się na kilka?
Prawie - jak ogród 19:46, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, a pelargonie będziesz na razie werandować? Trochę wcześnie chyba narażać je na mrozy... Jak będą zapowiadać, musisz je chować. Ładne są
I drzewka kupiłaś. Posadziłaś już?

Na szczęście mrozów u mnie na razie nie zapowiadają, ale nastawiam się na noszenie doniczek. Jestem przyzwyczajona - pierwsze prymule kupiłam pod koniec lutego Z nimi to było biegania...
Te drzewka już przed świętami oglądałam i dobrze, ze się wybrałam po nie wreszcie, bo szybciutko znikają.
Jeszcze nie posadzone. Na razie trwa akcja przymierzanie i negocjacje z eM ile podwórka mogę zabrać Idzie mi całkiem dobrze
Ogród pewnej ogrodniczki 19:40, 06 kwi 2016

Do góry
hmm, bukszpany nie pasują, berberysy są ładne, ale kłują i chyba ich też nie lubisz...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/6594-ogrodek-iwony-ii?page=58#post_5
Anna i Ogród 19:40, 06 kwi 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Aniu, gdzie masz to miejsce z pęcherznicą, co teraz jest puste? Masz fotki z lata i obecne? Może wstawisz? Do analizy ...

Foty mam ale to najmniej atrakcyjne miejsce w całym ogrodzie z powodu blaszaka. W tym roku mamy zamiar go odmalować na jasny kolor i brązowy dach żeby pasował do domu.

Chciałabym go trochę zakryć i myślałam o dosadzeniu pomiędzy pęcherznice Blue Arrow takie jak te 3 co tam rosną. Pod pęcherznicami rosną tawuły Gold Princess.

Wydaje mi się że muszę zimozielonych dosadzić, które byłyby widoczne właśnie teraz i po cięciu pęcherznic. Dalej pod blaszakiem rosną różaneczniki i azalia biała (1 szt. jak znajdę jeszcze taką samą odmianę to może powinnam dosadzić więcej )

Obecnie wygląda tak

Za chwilę będzie tak

A jesienią tak
Ogródek Iwony II 19:31, 06 kwi 2016

Do góry
Asiu, u ciebie też narysowałam
I pomyśleć, że rok temu painta nie znałąm. Od syna się uczyłam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies