Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Wilcza Góra 13:01, 25 sie 2015

Do góry
Piękne klimaty pokazujesz, ten łan jeżówki jest piękny, też mam złote dywany jeden z grujecznika a z brzozy miałam w lipcu więc teraz ciut mniej no i czekam na deszcz.

pozdrawiam
Trudny teren - dużo pracy! 12:48, 25 sie 2015

Do góry
Kasiu, 'szara glina" - jak to nazwałaś - wskazuje, że jest to prawdopodobnie gleba ilasta, czyli niezwykle ciężka, nieprzepuszczalna, nienapowietrzona, a równocześnie często 'mokra' przy deszczach, a wysychająca prawie na kamień przy upałach. Tu trzeba duuużo gruboziarnistego piasku wymieszać, by rozluźnić nieco glebę. Jeśli jest tam też piasek, to dobrze, bo rozluźni glebę. Na takiej glebie rośliny będą rosły słabiej, ale będą (oczywiście nie wszystkie), u mnie dobrze rosną na tego typu glebach (oczywiście wymieszanej z piaskiem i ziemią ogrodową) derenie, berberysy, cisy, kosodrzewiny, jodły kalifornijskie, świerki serbskie, brzozy, miłorzęby, werbena patagońska, szałwie, trawy ozdobne, juki, jaskry, ostróżki i wiele innych. U mnie to ziemia ilasto-gliniasto-marglowa, a rośliny dają radę, więc głowa do góry, dasz radę Trzeba tylko odpowiednio dobrać rośliny do gleby lub...nawieźć bardzo dużo dobrej ziemi... wybor zależny od zasobów finansowych, być może potrzebny będzie także drenaż, by woda nie stała w ile i nie "topiła" korzeni roślin. Zbadaj najpierw, jaki typ masz gleby, od tego bym zaczęła. Poczytaj o tym w Necie. Pozdrawiam
Wilcza Góra 12:46, 25 sie 2015

Do góry
kamasja napisał(a)

Fredka białe lica za to trawnik mniej arystokrtyczny- mówisz w piegi?

Pszczelarnia napisał(a)
Brzozy po upałach już rozsypały liście? Szybko jednak ... jesień.
i to bardzo mocno...określenie "żółte piegi" to już mało ... mamy "żółty dywan" dwumiesięczna susza bez kropli deszczu zrobiła swoje
Wilcza Góra 12:38, 25 sie 2015

Do góry
Brzozy po upałach już rozsypały liście? Szybko jednak ... jesień.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 12:03, 25 sie 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Hortki śliczne.
U mnie deszcz wisi w powietrzu, mam nadzieję, żę w końcu porządnie popada. W pobliskich lasach brzozy przebarwiają się na żółto...

widocznie tez byles niegrzeczny i deszcz cie omija
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 11:47, 25 sie 2015

Do góry
Hortki śliczne.
U mnie deszcz wisi w powietrzu, mam nadzieję, żę w końcu porządnie popada. W pobliskich lasach brzozy przebarwiają się na żółto...
Moje małe królestwo 09:39, 25 sie 2015

Do góry
Witaj Olgo, przychodzę z rewizytą i widzę, że wcale nie takie małe to Twoje królestwo . Będzie pięknie, tego jestem pewna. Nowe rabaty - to cieszy najbardziej. A mnie zachwyciło obrzeże z pieńków brzozy . Lubię strasznie takie detale . Pozdrawiam .
Wilcza Góra 08:55, 25 sie 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Zatopiłam się tak jak Fredka w pięknych widokach. Brzozy to i moja miłość pozdrawiam serdecznie
Reniu, jak dawno Cię nie było miło, że zaglądasz
Małymi kroczkami do celu... 08:04, 25 sie 2015

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Paulina ja też w tym rogu widzę brzozowy zagajnik. Lubię brzozy, mój M jeszcze bardziej. Mamy na razie 3 ale jeszcze nic pod nimi nie rośnie (do czasu )

Marzenko kupne czy pożyczone z lasu?
Mój ogród nad rzeką... 23:20, 24 sie 2015

Do góry
Bombowo wygladają te brzozy w przed domem z tymi rabatami, widzę, że Ty i psiara i kociara jak ja
Małymi kroczkami do celu... 22:52, 24 sie 2015

Do góry
Paulina ja też w tym rogu widzę brzozowy zagajnik. Lubię brzozy, mój M jeszcze bardziej. Mamy na razie 3 ale jeszcze nic pod nimi nie rośnie (do czasu )
Mały ogród Kasi 22:50, 24 sie 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)
Wiem, głupio zagadam, ale może by tak brzozę w tą łezkę wsadzić? takąco rośnie w górę i przysłoni ten dom. Bo na razie domu tam nie ma,ale jeśli będzie miał 1sze piętro to ten parkan, nawet jeśliby miał 2m wysokości i tak domu nie przysłoni. A taka brzózka już bardziej, jakby dorosła do ok 3m wysokości to może wtedy by można jej ściąć czubek żeby szła bardziej na boki? i może drugą bym gdzieś powtórzyła?!
wiem, wiem, brudzi, ale ma w sobie też taką lekkość Albo jakieś drzewa szczepione na wys ok 2m i rozrastające się dość szeroko - pissardi może? Pendula tylko będzie w dół rosła. No chyba że macie szczepioną na wysokości 3-3.5m.
Ale nie wiem ile masz odległości od domu i czy te drzewa o tórych myślę mają sens.

Brzozy lubię u kogoś raczej niż u siebie .A pissardi właśnie mam.
Roztoczańskie klimaty 22:46, 24 sie 2015

Do góry
To powiedz jak brzozy?????
Wilcza Góra 22:13, 24 sie 2015

Do góry
Zatopiłam się tak jak Fredka w pięknych widokach. Brzozy to i moja miłość pozdrawiam serdecznie
Wilcza Góra 21:49, 24 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Cudownie
Ciąglę się dziwię, że tak wspaniale wszystko rośnie pod tymi brzozami A to brzozy jakieś odmianowe? Ile lat mają?
mamy 400 m2 lasku brzozowego
już go tu zastaliśmy, kiedy kupowaliśmy ziemię 10 lat temu... brzozy miały wtedy około 3 metrów wysokości, były małe i młode
nie mam pojęcia jaka to odmiana, ale wygląda na jakieś "zwyklaki"
Wilcza Góra 21:46, 24 sie 2015

Do góry
Pawlus napisał(a)
Fredka nic się nie opaliła

Piękne zdjęcia, uwielbiam tu zaglądać.
Fredka pewnie filtry stosuje

a w Wilczej jesień pełną parą ... z powodu suszy brzozy sypią liście jak w listopadzie ... trawnik cały w piegi
Wilcza Góra 21:41, 24 sie 2015

Do góry
Cudownie
Ciąglę się dziwię, że tak wspaniale wszystko rośnie pod tymi brzozami A to brzozy jakieś odmianowe? Ile lat mają?
Małymi kroczkami do celu... 20:53, 24 sie 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Paula, gracki nabierają obwodu z czasem. Ja chyba bym sadziła co ok. 100-120 cm, ale może ktoś się bardziej doświadczony wypowie. Muszą mieć też trochę przestrzeni, żeby się zaprezentować
Gratulejszyn z okazji nowej brzozy Oby rosła.

Co do orzecha, ja akurat mam odmienne zdanie od pozostałych Mamy go w ogrodzie, w sumie to bardzo blisko domu. Jest wielki i uwielbiam go!! Jest pod nim stół, ławka. Super klimacik do grila, taka zielona oaza, daje dużo cienia. W tym roku ma pełno orzechów. Włazi mi przez okno do kuchni Jak się wychylę to mam orzechy Pięknie po nim widać kolejne pory roku ... No nie będę dłużej truć ale naprawdę go baaardzo lubię!!

Jolu, dziękuję za informację posadze go tak co metr, więc pewnie wejdzie mi tam 4. Pod koniec tygodnia wybiorę się do tych golkowic i przy okazji dokupie szmaragdy. A co do orzecha cień bardzo by się u nas sprzydal, ale muszę się jeszcze dobrze nad nim zastanowić, najbardziej martwi mnie to,że pod nim nie chce nic rosnąć. Możesz mi jak będziesz na działeczce zrobić jego zdjęcie?

Ps. A co do brzozy, dzisiaj podziwialam jej piękne liście, które powiewaly na wietrze i ślicznie lsnily na słońcu, już ją bardzo lubię póki co żyje, dużo ja podlewam i zobaczymy czy coś z niej będzie, jak da radę jadę do teściów po 3 następne
Małymi kroczkami do celu... 20:12, 24 sie 2015

Do góry
Paula, gracki nabierają obwodu z czasem. Ja chyba bym sadziła co ok. 100-120 cm, ale może ktoś się bardziej doświadczony wypowie. Muszą mieć też trochę przestrzeni, żeby się zaprezentować
Gratulejszyn z okazji nowej brzozy Oby rosła.

Co do orzecha, ja akurat mam odmienne zdanie od pozostałych Mamy go w ogrodzie, w sumie to bardzo blisko domu. Jest wielki i uwielbiam go!! Jest pod nim stół, ławka. Super klimacik do grila, taka zielona oaza, daje dużo cienia. W tym roku ma pełno orzechów. Włazi mi przez okno do kuchni Jak się wychylę to mam orzechy Pięknie po nim widać kolejne pory roku ... No nie będę dłużej truć ale naprawdę go baaardzo lubię!!
Taras - brak pomysłu 19:55, 24 sie 2015

Do góry
Posadzenie w skrzyniach tui to najgorszy z pomysłów, osiedla pełne są tui, bo nikt nie wysili się żeby coś innego zrobić.

Posadź drzewka np. brzozy 'Pendula' na pniu, pod nimi byliny lub wrzosy i trawy, zwisający bluszcz. Przełam to kulistymi iglakami albo wrzecionowatymi albo kolumnowymi cisami o żółtym zabarwieniu igieł.
Skoro tu trafiłaś to na pewno nie dam ci posadzić żywotników Smaragd.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies