Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mały ogród Kasi

Mały ogród Kasi

Zagajanka 22:15, 14 wrz 2015

Kasiu, a moze ze dwa grujeczniki naprzemian z wiśnią pissardii i klonem Crimson Sentry?

Grujecznik mało tego że zmienia kolory, szybko rośnie, pachnie karmelem (chyba), no i nie jest zbyt drogi. Poza tym forma jego konaru jest dosyć zwiewna

Natomiast klon CS ma kolumnowy pokrój i był by na zasadzie kontrastu z pissardii. - widziałam takowe u Kulasa na Zabrodzkiej.

Grujeczniki były w Kątach i u BK.

Pissardii dostaniesz w różnych miejscach bez problemu, tyle że warto je kupić juz teraz - wiosna są dwukrotnie droższe (bo kwitną!).
kasia_w 22:31, 14 wrz 2015

Janka dzięki za opinię grujeczniki właśnie studiuje lubią wodę - ok ale czy nie za wielkie to rośnie ? i jak dla mnie 2 odmiany to max. grujeczniki i i śliwy lub grujeczniki i klony . Śliwy mam w szkółce obok ale po grujeczniki mus na drugi koniec miasta jechać .Pewnie pojadę choć zobaczyć.
Zagajanka 22:42, 14 wrz 2015

Grujecznik dobrze znosi cięcie (czasem się spotyka nawet żywopłoty z tych drzew), więc jak będzie za duży - podetniesz go trochę i odbije albo bocznymi, albo dolnymi pędami. Wodę lubią w pierwszym sezonie po posadzeniu; w kolejnych już dają rady samodzielnie.

Jak dwie odmiany, to grujecznik i pissardi. Wydaje mi się, że te klony są dużo droższe.
ren133 22:52, 14 wrz 2015

kasia_w napisał(a)
dzięki Ewelina za głos. Brzóz nie będzie, bo zrozumiałam motywy eMail a są całkiem nie ogrodowe i nie forumowe i bynajmniej nie smolenskie Z brzoza łącza się pewne trudne sprawy i nie będę o nich tutaj pisać .

Być może czerwony zakatek nie wygląda na tle tego płotu, ale płot wkrótce wyjasnieje . I jeszcze coś -takie kiszenie jednego tematu ( zupełnie do mnie nie podobne) czasem jest dobre- doszłam do wniosku że nie chcę w tym miejscu formalnych kul jak umbry, ale bardziej swobodne korony. Będzie dobrze

Jestem za tym żeby bylo mniej formalnie Ale już nie za pissardi w takiej ilości i taką ilością bordowego w jednym miejscu ... Wersja nr 1 jest ok czyli 1szt Pissardi czy Nigry dla przełamania zieleni reszta drzew zielonych.
Brzozy bylyby idealne ... ale wiem ... doczytałam
Może poszperaj jeszcze w klonach - jest sporo odmian!
Mnie bardzo podoba się też ambrowiec
lindsay80 22:58, 14 wrz 2015

Wybrałabym brzozy, ale skoro są takie argumenty jak piszesz to trzeba odpuścić.
Drzewa z okrągłą koroną typu Umbra, czy Gumball jakoś mi tam nie pasują, może faktycznie te grujeczniki.
Madzenka 23:38, 14 wrz 2015

Kasiu pamiętaj że masz mały ogród a drzewa rosną wielkie. Nie kupuj takich ktore wymagają częstego cięcia w małym ogrodzie.....
Graby fastigata puszczone swobodnie lbylyby super. Ambrowce kolumnowe kocham, pissardi rosną jak chwast. Miłością pałam do platanów Alpen's Globe. Widziałaś w Długołęce?
Popatrz na wiązy werdei, miłorzęby, buki dawyck gold.
Malgosik 08:20, 15 wrz 2015

Madzenka napisał(a)
Kasiu pamiętaj że masz mały ogród a drzewa rosną wielkie. Nie kupuj takich ktore wymagają częstego cięcia w małym ogrodzie.....
Graby fastigata puszczone swobodnie lbylyby super. Ambrowce kolumnowe kocham, pissardi rosną jak chwast. Miłością pałam do platanów Alpen's Globe. Widziałaś w Długołęce?
Popatrz na wiązy werdei, miłorzęby, buki dawyck gold.

gdzie w Długołęce?
bo szukam szczepionego platana.....
Kuba 08:25, 15 wrz 2015

Hehe Kasiu lista drzew się wydluża niemiłosiernie
Malgosik 08:25, 15 wrz 2015

A ja napiszę tak.
Mieszanie gatunków drzew wokół placyka nie wyjdzie korzystnie.
Dałabym 3 jednakowe, ale teraz głosuję na kolumnowe, np. graby fastigiata.
Wymagają cięcia, ale nie trzeba ich wysoko puszczać, Pamiętasz jakie ładne sfociłam w Pradze?
Kulek na pniu masz już dużo, więc dałabym drzewa kolumnowe, bo ich w ogrodzie nie masz.

Stosunek placyka do szerokości trawnika od tarasu wygląda dobrze.
Żeby tylko te krzesła i stolik na kawkę się zmieściły.

Aha i jeszcze w 1 wersji te umbry wydają się za bardzo rozsunięte. Na ostatniej wersji drzew są bliżej i lepiej to wygląda.

Napracowałaś się kobieto, głowa chyba dymi od myślenia. Ale jesteś już coraz bliżej ostatecznej decyzji.
Ensata 08:33, 15 wrz 2015

Uff, dobrze ze nie brzozy, brzozy to śmieciuchy. W małym ogrodzie więcej problemów, niż pozytku. Oddaje głos na ambrowca