Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:19, 21 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Ano, zastanawia mnie jak sprawuje się Twoja rabata brzozowa?
Mam brzozy u siebie i zastanawiam się, czy za kilka lat cos mi będzie pod nimi rosło? czy nie będzie zbyt sucho?
U Ciebie już brzozy spore, jakie sa Twoje obserwacje?

Twój wątek był jednym z pierwszych, jakie przejrzałam w całości. Pięknie u Ciebie

U mnie pod 6-cio letnimi nawet tuje dają radę
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:18, 21 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Mam brzozy u siebie i zastanawiam się, czy za kilka lat cos mi będzie pod nimi rosło? czy nie będzie zbyt sucho?

Twój wątek był jednym z pierwszych, jakie przejrzałam w całości. Pięknie u Ciebie
moja rabata brzozowa póki co ma 4 lata, rosną pod nią trawy i hosty, pói co nie obserwuję że coś nie halo, a co będzie dalej zobaczymy
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 09:37, 21 sie 2015

Do góry
Zielona napisał(a)

To już kultowa tapeta. Obok Fornasettiego, który kilka lat szturmem podbił wnętrzarskie trendy, brzozy Cole and Son są Ich doskonałą wizytówką, rozpoznawalną przez każdego, kto choć trochę interesuje się wnętrzarskimi tematami.

Anito. Ogrodowo siedzę u Ciebie zawsze z podziwem, ale bez komentarza. Jednak wnętrzarsko jestem chyba jeszcze bardziej zakręcona, więc pozwoliłam sobie na wpis

Pozdrawiam

Zielona to Ty nie jesteś jeśli chodzi o znajomość designu

Widzisz ja też jestem freak na punkcie designu Niestety nie na wszystko, co mi się podoba mogę sobie pozwolić, ale siedzę w tym temacie wnętrzarskim już dość długo i żałuję, że nie poszłam na studia w tym kierunku.

Masz ochotę zobaczyć kolejną odsłonę naszego stumilowego lasu po metamorfozie?

Pozdrawiam z zielono mi tu

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:02, 21 sie 2015

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:47, 20 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Ale u mnie w szklance do Latte maciato wypijesz?

Lubię czerowny kolor w domu, w ogrodzie tez przez długi okres miałam. Teraz jest moda na nielubienie koloru czerwonego. I ciekawa jestem kiedy po CHFSh powróci do naszych ogrodow tak jak teraz dominuje moda na trawy i drzewa wielopniowe oraz brzozy.....

Wbrew wszelkim tendencjom sadze aktualnie malinowe roze ale z dała od fioletów bo się ewidentnie gryzą
ja i w plastiku wypije takim co to do gorącego nie jest stworzone
Ważne by być zgodnym ze sobą wewnętrznie, nie ważne co jest modne... moda przemija człowiek zostaje.
Sadziłam brzozy przed 'ogrodowiskiem', bo lubiliśmy ich zielony kolor wiosną i delikatny szum w wietrze. Róż lubię latem, a pomarańcz wiosną. Nie wykluczam że za jakiś czas mi się zmieni
Póki co mam w donicach dwie czerwone róże na pniu w połączeniu z różową pelargonią i jeśli przetrwa zimę to dalej będzie bo kwitnie na okrągło

Przed ogrodem w bloku miałam dwa duże tarasy i na jednym było na czerwono, na drugim na różowo
Handmade by Elka 22:27, 20 sie 2015

Do góry
Moje brzozy papierowe zmieniają sukienki. Wreszcie robią się białę, a już wątpiłam w ich czystość gatunkową Super to wygląda...

i

Wasze też tak mają?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 21:01, 20 sie 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
. Ale mnie osobiscie inspirują też ogrody:

Pszczółki (Pszczelarnia)
Małej_ Mi
Vivy (kolorowy ogród na piasku)
Poziomki (ogród zapachów u Jasi)
AgnieszkiW (Jurajski ogród)
Laurowiśni (ogród w cieniu brzozy)

ale Agani, Dzidki, Kondzia, kasiek i agatanowa też....

Reniu- mamy identyczne inspiracje. Bliźniacze Ja dokładam jeszcze Wilcza Górę.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:46, 20 sie 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

I ciekawa jestem kiedy po CHFSh powróci do naszych ogrodow tak jak teraz dominuje moda na trawy i drzewa wielopniowe oraz brzozy.....

Zauważyłaś, że na ostatnim CHFS bardzo często akcentem był pomarańczowy? Mnie zachwycił. Tak, jak zeszłoroczne żółte łubiny. A te kolory też zepchnięto już do kategorii "nielubianych".
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:34, 20 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
i tym o to sposobem wypije trzecią kawkę dzisiaj Dodam, że uwielbiam kawę w filiżance (kolor jest drugorzędny) ale jak jestem u kogoś i dostanę w szklance również wypije i nie będę marudziła...

Ale u mnie w szklance do Latte maciato wypijesz?

Lubię czerowny kolor w domu, w ogrodzie tez przez długi okres miałam. Teraz jest moda na nielubienie koloru czerwonego. I ciekawa jestem kiedy po CHFSh powróci do naszych ogrodow tak jak teraz dominuje moda na trawy i drzewa wielopniowe oraz brzozy.....

Wbrew wszelkim tendencjom sadze aktualnie malinowe roze ale z dała od fioletów bo się ewidentnie gryzą
Spotkanie w Rogalinie 2015 r 17:36, 20 sie 2015

Do góry

Od lewej
Ja Mirella z synkiem Kubusiem "Ogród Mirelli"

Gosia "Brzozy i świerki na długiej wąskiej działce"

Alicja z synkiem "W oborze też mogą być ogrody"

Prawa strona
Ewa "Ogród zabaewy "

Marta "Jestem w polu"

Asia "Ogród w Puszczykowie"
Roztoczańskie klimaty 17:17, 20 sie 2015

Do góry
malkul napisał(a)
jak brzozy się dziś mają?

I ja jestem ciekawa czy odżyły?
Ogród Mirelli 17:05, 20 sie 2015

Do góry
Spotkanie w Rogalinie

Lewa strona od przodu:

Ja Mirella z synkiem Kubusiem "Ogród Mirelli"

Gosia "Brzozy i świerki na długiej wąskiej działce "

Alicja z synkiem " W oborze też mogą być ogrody "

Prawa strona od przodu

Ewa " Ogród zabaewy i nie tylko"

Marta "Jestem w polu "

Asia "Ogród w Puszczykowie"
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:34, 20 sie 2015

Do góry
Nie znam się az tak żeby oceniać kto ma jaki styl w ogrodzie... Ja raczej stronie od porównywania. Ale mnie osobiscie inspirują też ogrody:

Pszczółki (Pszczelarnia)
Małej_ Mi
Vivy (kolorowy ogród na piasku)
Poziomki (ogród zapachów u Jasi)
AgnieszkiW (Jurajski ogród)
Laurowiśni (ogród w cieniu brzozy)

ale Agani, Dzidki, Kondzia, kasiek i agatanowa też....

Teraz uświadomiłam sobie, że mi się nazbieralo trochę tych ulubionych Pewnie o kilku jeszcze zapomniałam...
Bynajmniej nie jest to jakiś ranking, bo w każdym z tych ogródów jest to coś, co mnie urzeka i chciałabym odtworzyć u siebie w jakimś stopniu.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 11:01, 20 sie 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)

Ulubiony mój i Kingi Tapeta jest niesamowita

To już kultowa tapeta. Obok Fornasettiego, który kilka lat szturmem podbił wnętrzarskie trendy, brzozy Cole and Son są Ich doskonałą wizytówką, rozpoznawalną przez każdego, kto choć trochę interesuje się wnętrzarskimi tematami.

Anito. Ogrodowo siedzę u Ciebie zawsze z podziwem, ale bez komentarza. Jednak wnętrzarsko jestem chyba jeszcze bardziej zakręcona, więc pozwoliłam sobie na wpis

Pozdrawiam
Małymi kroczkami do celu... 10:08, 20 sie 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Faktycznie te graby fajne są, ale one chyba duże rosną? Są szczepione na pniu? Ja poszukuje drzew takich do 3-4 metrów, najlepiej szczepionych na pniu, coś w rodzaju klona, bardzo też podoba mi się sliwowisnia pissardii, ale ja mam już przy wykuszu, większe drzewa takie jak brzozy chce posadzić z tyłu działki, gdzie będzie kontynuowana dalsza część rabatki.

Ja go i tak bedę chyba ciąć, no klony fajne , ja też chciałam ale tam u mnie akurat palące słońce i by nie wytrzymał
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:12, 20 sie 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
tak jak powiedziała Iwonka mam projekt Danusi. W wyniku różnych czynników z projektu pozostała linia rabat i niektóre rośliny, większość roślin jest niezgodna z projektem, nie raz już robiłam takie podsumowania co miało być a co jest. I np cała część z tyłu domu gdzie jest pergola, plac zabaw ma jedną wspólną roślinę śliwę wiśniową. W miejscu gdzie są brzozy przy placu zabaw miał być buk o czerwonych liściach a pod nim 5 ML i 5 cyprysików aurea nana. Mogłabym tak wymieniać... ale nie wypieram się projektu...

No to dobrze doczytałam
Miłego dnia
Małymi kroczkami do celu... 08:11, 20 sie 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Paulinko jezeli chodzi o ten kwadrat i taras to jestem zdecydowana na graby fastigiata , jazzy mi tam swietne inspiracje z grabami posyłała i sie w nich zakochałam. A w inne miejsce mnie kuszą te lipy właśnie, na front biorę pod uwagę ambrowca balsamicznego. Jest tyle pięknych drzew a ja niemam az tyle miejsca.
A Ty jakie poszukujesz ?,jakies formowane , okrągłe, czy raczej swobodnie rosnace? A co bierzesz pod uwage? pewnie doczytam ale mozesz to odpiwedz

Faktycznie te graby fajne są, ale one chyba duże rosną? Są szczepione na pniu? Ja poszukuje drzew takich do 3-4 metrów, najlepiej szczepionych na pniu, coś w rodzaju klona, bardzo też podoba mi się sliwowisnia pissardii, ale ja mam już przy wykuszu, większe drzewa takie jak brzozy chce posadzić z tyłu działki, gdzie będzie kontynuowana dalsza część rabatki.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 07:50, 20 sie 2015

Do góry
Marga napisał(a)

Reniu, ależ u Ciebie jet urokliwie! Zrelaksowałam się i teraz idę spać
Dobrej nocki życzę

Dzięki Na zdjęciach ładniej.

sylwia_slomczewska napisał(a)
Renia albo już śpi, albo się obraziła, ale może nie?

Sylwio, na zawsze możesz powiedzieć swoje zdanie, nie obrażę się. Ale niewątpliwie coś źle zrozumiałaś, bo nie zaczynam od nowa, że wywalam rosliny i startuje od podstaw, tylko od nowa rysuje tylko plan rabat. Rośliny zostają
Tam gdzie rośnie werbena kształt zostaje bez zmian, bo sa takie naturalne zawijasy. Ale stwierdziałam ostatnio, że to koło z rabatami wyżej nie pasuje do mojego założenia, gdyz jest zbyt poukładane.

Pomysł z zegarem z brzóz może oryginalny, ale brzóz będzie zbyt wiele w tym miejscu, bo mam juz szpaler brzozowy w okolicy, poza tym jak brzozy urosną to różom musiałabym powiedzieć good bay Próbuję zapobiec takiemu rozwojowy wypadków. I jeszcze jeden argument przeciw brzozom... To miej więcej połowa działki, więc brzozy w przyszłości zacieniłyby resztę działki, bo akurat słońce tak operuje i znowu problem, gdzie warzywnik i co dalej.

Nie wiem czy widziałaś, ale tutaj dokładnie opisuje ułożenie rabat u mnie.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/4872-buszujac-w-zbozu-i-kukurydzy?page=141
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 00:55, 20 sie 2015

Do góry
Mira napisał(a)

No to ja już "zgłupłam" To Ana sama projektowałaś ogród? Bo ja myślałam,że sama szefowa,muszę dokładniej czytać wątki
tak jak powiedziała Iwonka mam projekt Danusi. W wyniku różnych czynników z projektu pozostała linia rabat i niektóre rośliny, większość roślin jest niezgodna z projektem, nie raz już robiłam takie podsumowania co miało być a co jest. I np cała część z tyłu domu gdzie jest pergola, plac zabaw ma jedną wspólną roślinę śliwę wiśniową. W miejscu gdzie są brzozy przy placu zabaw miał być buk o czerwonych liściach a pod nim 5 ML i 5 cyprysików aurea nana. Mogłabym tak wymieniać... ale nie wypieram się projektu...
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 00:00, 20 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Juzia, kiedyś przeczytałam, że robiąc ogród, szukając swojego stylu, to trzeba zamknąć oczy, przypomnieć sobie najpiękniejszy widok, jaki się widziało, albo najbliższy sercu, np. z jakiegoś wspomnienia z dzieciństwa, i taki zakątek przenieść do ogrodu.
Mnie to pomogło. Dlatego u mnie muszą być brzozy i niezapominajki, niestety wijącego się strumyczka nie dam rady zrobić.

Ja mam krótką pamięć... może być problem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies