Sylwia dzięki za odwiedziny, bo jesteś w takiej trudnej sytuacji.
Trzymam kciuki aby wszystko ok się skończyło, żadna to pociecha, ale wspieranie duchem. O roślinach pisałam u ciebie.
zaczyna Abraham Darby
przemarzła, cięłam do ziemi
te w tym roku cudowne, cięte były nisko
nigdy nie mam czasu na opryski i nawozy, więc tym bardziej doceniam, jak mi się odwdzięczają te roże
Raphsody in Blue
kolejna biała, kwitnie cały sezon, nie ma kolców, pachnie i umknęła mi nazwa, wiem Ice Lady
tu zaraz kolejne piwonie
Ha ha
Właśnie grzmi, zawierucha straszna, oby nie było gradu
U ciebie podobny klimat Dario.
Alchymist spodobał mi się u Kindzi, u niej już nie ma, a mój ma 4m, mąż prowadzi je po pniu drzew; cięcie było słabe, bo co wysoko nie sięgałam, tylko, co niżej; jednak jej to nie zaszkodziło i kwiecia pełno na górze i niżej, teraz początek. Sfociłam z każdej strony, aby ją tobie zobrazować.
na górze
dół co cięty
z boku
Ja też ją uwielbiam, choć białych mam pełno, ale pełne, ciężkie kwiaty.
U was ciut później, ale wszystko przyroda nadrabia Dzięki Alicjo
już kwitnie w niebieskim zakątku jaśmin Schnet-coś tam, pełny i odurzająco pachnie
w pobliżu śniegowiec wirginijski biały czar roztacza
a na głogownikach zaczyna biała róża
pokażę w pełnym rozkwicie
kolejna piwonia, też od koleżanki co białą dała
one mają boski pokrój, nigdy nie leżą
Białe kwiatki u mnie
W konkursie na śnieżną biel udział biorą:
-fantastyczna róża Jacqueline du Pré
-wieczornik damski
-serduszka biała
-szałwia 'Schneehugel'
-wielosił
-niecierpek
-podagrycznik
Zdjęcie w cieniu
Zdjęcia w słońcu
Tak myślę, że w realu lepiej go widać, bo całość, mnie też się podoba, cieszę że i tobie
Kula cis ze zwykłego malucha wyhodowany, ma chyba 22 lata.
Na drzewach, a są tam daglezja, jodła kalifornijska i czarna sosna ma puszczoną Alchymist i róże okrywową. Na pergoli sa róże w donicy, a bliżej pergoli są New Dawn.
a na łukach juz powojnik letni Summer Snow
Madame Plantier jest boska i ma zapach starych róż, kwitnie raz, po kwitnieniu mocna cięcie
Marta bardzo dziękuję zapach od róż i wszystkiego innego intensywny, a zaraz lilie,
Ta cudna nn, ciasno jej pod łukiem, kilka gałązek z tyłu, coś muszę na łukach zmienić
U mnie pełno wszystkiego w tym chwastów w chodniku i brak kantów itd, ale kwiecie cieszy
hortensja tak obłędnie pachnie, że mam zapach w całym domu
Asiu zaraz róże ci zakwitną, moje są stare.
Ta piwonia od koleżanki, jest wyjątkowa, bo nic się nie pokłada i stale ma mnóstwo kwiatów
pomęczę nią, bo dziś ma być burza, to czort wie, co będzie..
Trzcinniki sama trawa około 40cm, z kwiatostanem 1m; szerokość tez tak 30-40cm, ja je uwielbiam kojarzą mi się z pampasówkami
Hanuś, no prawie wszystkie już, kilka dopiero ciut koloru pokazała. mam około 50 sztuk i tyle mi wystarczy. U mnie też sporo do zera cięłam, jeszcze do tej pory wycinam, tylko ciężko wejść w rabaty. Ja na jesień dość mocno tnę róże, może to źle. Ale większość ze mną 24 lata.
Zawsze mnie dziwi ile mam kwiecia, bo wiosną tego nie widać. Buziaki
a teraz pytanie do ciebie, co to jest, ładnie wygląda, chwast?
to coś zielone, jak trawa i z nasionami
miałam wywalić mój świąteczny świerk, ale z braku czasu stał i o dziwo żyje i rusza, będzie na kolejne święta; sypała się, wycięłam ciut i jest
i takie czerwone czy sliwkowe czosnki powtykane, też nie pamiętam ich
Cześć,
mam kilka pytań
Borykam się z problemami w moim trawniku od początku jego założenia (wiosna 2020).
Wciąż nie mogę wyjść na prostą.
Teraz mam teorię, że coś robię nie tak z automatycznym systemem koszenia - w trawie jest ogrom filcu (na zdjęciu żółtawe plamy to zalegający filc): .
W tym roku już dwukrotnie trawa była wyczesywana. Słabo rośnie, jest żółtawa, masa chwastów.
Byłabym bardzo wdzięczna za opis twojego działania/ schematu z systemem koszenia i mulczowania.
Trawa Baren Brug Mow Saver, system i robot Gardena. Robot wyjeżdża praktycznie codziennie. Raz wyczesana na wiosnę, po jakimś czasie bardzo delikatnie wertaykulowana bo wciąż ogrom filcu. Zrobiona dosiewka. Nawóz Bio Gardena do trawników i optyk Bio Humusem do trawy (chciałabym uniknąć nawozów mineralnych i oprysków chemicznych). Trawa podlewana +/- co trzy dni dużą ilością wody.