Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 16:29, 01 wrz 2021

inka74 napisał(a)
Plan na przód przed dereniem bardzo mi się podoba - te roślinki w intensywnym różu mi nie pasują do niego - przepraszam ale nie wiem co to jest. Za to podoba mi się bardzo lewa strona rabaty i jej bym nie likwidowała a pociągnęła pasem wzdłuż ścieżki. Tam jest hortensja z bodziszkiem i czymś jeszcze zielonym (azalie japońskie?), dobrze widzę? piękne połączenie. Od strony ścieżki można dodać jakieś niskie trzmieliny w kolorze jak liście derenia - będzie też tam coś w zimę. niski żywopłocik za dereniem oddzielający obie te części to świetny pomysł.

Iwonka tak w sumie to chciałam tę hortki i bodziszki stamtąd usunąć. Czy żywopłocik i pas hortek to nie za dużo na raz? Chyba albo albo
Chyba żeby ten żywopłocik dać za ścieżką

Margerytka40 16:40, 01 wrz 2021

Mnie się widzi bardziej tak

Lub tak

Margerytka40 16:41, 01 wrz 2021

Roocika napisał(a)

Też mi się tak podoba

Asiu
inka74 17:04, 01 wrz 2021

Margerytka40 napisał(a)

ten układ/połączenie mnie zachwycił. nie rezygnowałabym z niego. szkoda by było i widać, ze te hortki dobrze się tam czują. Dokładnie w tym stylu co na zdjęciu dałabym nasadzenia wzdłuż ścieżki z płyt. Bodziszek pięknie się wylewa spomiędzy roślin. Jeden rządek hortensji. Płotek byłby za pasem hortensji a przed dereniem i nie robiłabym go od kantu do kantu rabaty a raczej pas na środku zostawiając ok 60-80 cm do brzegu rabaty. Płotek niski, raczej zimozielony. Cis byłby świetny ale może to być nawet strzyżony buk. Końce płotka niżej, jak taki rogalik czy księżyc. Wysokość na środku nieduża 40-60 cm, tak do kolana. Buki kopane z gruntu można teraz na jesieni tanio kupić. Centralnym punktem rabaty byłby dereń. On od dołu jest chyba podkrzesany więc płotek w sumie mógłby być blisko niego. Musiałabym mieć rzut z góry tej rabaty aby to narysować.
Margerytka40 17:41, 01 wrz 2021

Taki miałam zamysł by płotek nie był po całości. Wiem o co Ci chodzi. W sumie mogę spróbować, hortki prawie już tak rosną, jakieś drobne przesunięcia tyko bym zrobiła. Mam sporo małych cisów tyle, że one wiosenne przyrosty mają takie bardziej żółte... hmm. W zasadzie chyba by to nie przeszkadzało a nie musiałabym kupować. Przed chcę carex montana Raureif i może te kulki zrobić też z tego samego cisa co płotek?
Margerytka40 18:05, 02 wrz 2021

Chcę pokazać derenia pagodowego ale nie tego z cypelka a innego, który rośnie pod sosnami. Bardzo mnie zaskoczył przyrostami. Posadzony był zeszłego roku. Kreska pokazuje ile urósł przez rok

Roocika 13:27, 03 wrz 2021

Chyba mu miejscówka spasowała
Margerytka40 19:22, 03 wrz 2021

Roocika napisał(a)
Chyba mu miejscówka spasowała

Na to wygląda. Ciekawe jak ten drugi poczuje się na cypelku, na nim bardzo mi zależy by się postarał
Agatorek 21:41, 03 wrz 2021

Ładny ten drugi pagodowy . I w pionie, i w poziomie
Margerytka40 07:23, 04 wrz 2021

Agatorek napisał(a)
Ładny ten drugi pagodowy . I w pionie, i w poziomie

Tak to wygląda jakby wypuścił 3 przewodniki. Zobaczę jak będzie się dalej zachowywał bo może należałoby zostawić tylko jeden? Nie wiem, to moje pierwsze pagodowe. Na razie zostawię jak jest bo tfu, tfu jak nie daj Boże przemarznie zimą.