Trzcinnika tam kupię tak jak piszesz jeden rząd a później jak porośnie to podzielę I jeśli chodzi o ziemię to ta działka leży pół na glinie tak jakby przeciał ją na pól wzdłuż. Ta część bardziej po lewo jest bardziej gliniasta a ta po prawo już nie.
Liatra to tam na rabacie z trzcinnikiem Ci chodzi czy na brzozowej ?
I czy upchać tam gdzieś te 3 derenie białe czy całkiem się ich pozbyć. Mam zamiar je teraz przyciąć żeby tworzyły 3 kule trochę mniejsze niż są teraz.
trzcinnik, pięknie będzie.
jarzmianka ...ale jako rząd od strony placyku...może tak- byłoby ładnie, tylko czy masz na tyle dobra glebę, że jej nie będzie tam paliło? Bo ona w słońcu musi mieć wilgotno i żyźnie.I nie mam pewności czy trzcinnik nie będzie za słabym tłem dla niej, za mało mocnym żeby ją było widac z daleka.
Może lepiej ja dodać kępami między brzozami ( byle nie za blisko)
jeszcze mi tam gra bardzo liatra- takie piony w górę- motyle ją lubią.
Trzcinnik kup, potem dziel. Zacznij od 1 rzędu, po roku masz już 3 - on jest mega szybki.
Nie mam duzych doświadczeń ze świecznicami, jednak przy Brunette zniechęca mnie tak bardzo późny termin kwitnienia- przełom wrzesnia i października.
Hillside Black Beauty- o tej czytałam że lipiec/sierpnień kwitnie, jednak czy tak jest, czy to nie swobodny opis ...
White pearl- zachwycając, taka strzelista,inna. Tylko przy niej powinno być tło na którym 'zaświeci' , najlepiej w większej grupie.
Ja mam Atropurpureę- radzi sobie w półcieniu. Kępa jej rośnie dopiero, bo mam ją rok i to z doniczki p9, ale widzę że jest większa, silniejsza niz Brunette ( tę ma moja siostra). Także jak ma byc duuża, mocna, to Brunette polecam, z tym że ona jest mocno zmienna, może byc bordo lub zielone tylko nabiegłe bordo
Musze sprawdzić różnice między trzcinnikiem Karl a molinia pisałam trzcinnikiem bo magnolia mi go proponowała.
A tuje tam na razie nie będą zobaczę czy te trawy będą mi spelniac funkcje wyslonienia tego warzywnika .zawsze mogę dosadzic.
I ja potrzebuje porady. Mam w ogrodzie dosc spore drzewko magnolii.
O takie
Niestety otoczenie tej magnolii jest strasznie zachwaszczone. Wygląda to tak:
Wyczytałam w tym wątku ze magnolia jest płytko ukorzeniona i żeby nie wzruszać wokół niej ziemi. I teraz moje pytanie. Jak mam doprowadzić to miejsce do porządku tak żeby nie uszkodzić korzeni magnolii? Jak się do tego zabrać? Byłabym wdzięczna za rady
Przyszłam na te szafirki kwitnące....a tu nie ma fotek
Szkoda....
Ale za to są fotki od Magnolii....z cudnego ogrodu....pamiętam te lawendowe łany kwitnące....jak kiedyś Magnolia je pokazywała...w dzisiejszych szarych kolorach też ładne