Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 12:21, 07 lut 2016

Do góry
Wawrzynek wilcze łyko ma już nabrzmiałe pąki - on jest zawsze pierwszy jeśli chodzi o krzewy, i pierwszy kwitnie, nie licząc cebulowych

Peonia krzewiasta też już chce startować...

Magnolia też

A rozchodnik już wylazł....

Wiosna...wiosna....!!!!
Hurra!!!
Ogródek z futrzakami i kamieniami 22:19, 06 lut 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

I tu mnie masz Na 100 % nie powiem . Zamówiłam co chciałam , powsadzałam i byłam happy . Jak zaczełam sie wgłębiać w O okazało sie , ze ważne jest aby wiedziec nie tylko co sie ma , ale tez gdzie to rośnie

Drogą dedukcji może to być Molinia Karl Förster lub Stipa calamagrostis .Najpierw posadziłam na skarpie to b słabo rosła , dopiero jak przesadziłam to bujneła. Z checią bym dokupiła

Mam tak samo, nakupię,posadzę i jestem happy że mam
Kiedyś magnolia kazała mi założyć zeszyt i spisywać,ale mam w nim 2 metki zapchane i na tym się skończyło
Pogubiłam się po drodze... 21:42, 06 lut 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Marta tu ja chcę

Do lampy 3,5 metra jest metr szerokość. Magnolia proponowana mi poszerzenie tej rabaty i to jest doskonały pomysł ale z moim to kolejna kwestia spora

Amelcia, tu chcesz posadzić te piwonie?
Pogubiłam się po drodze... 09:44, 06 lut 2016

Do góry
Warmia napisał(a)

A ta rabata to gdzie będzie, że tak wrócę do tematu? Kolorki takie romantyczne. Piwonia jasny róż, orlik i szałwia ciemne fiolety, to jarzmianka musiałaby być jasnoróżowa - Buckland ma biało-bladoróżowe kwiatostany.
https://pl.pinterest.com/pin/366691594640419432/ takie cóś mogłoby być?
Marta tu ja chcę

Do lampy 3,5 metra jest metr szerokość. Magnolia proponowana mi poszerzenie tej rabaty i to jest doskonały pomysł ale z moim to kolejna kwestia spora
Zielonym od linijki - ogród Ivony 17:08, 04 lut 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Pod graby będą szły albo rozplenice albo molinie może. Tu jest fajna inspiracja :

https://pl.pinterest.com/pin/537054324294903650/
https://pl.pinterest.com/pin/537054324293829719/

Fajnie tez wyglądają z liriope - magnolia obiecała mi sadzonki tej trawy:

https://pl.pinterest.com/pin/537054324293515287/

o ja lubię lirope bardzo
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:37, 04 lut 2016

Do góry
siakowa napisał(a)
dobra do zastanowienia:
molinia kf
śmiałek darniowy
stipa gigentea ( pony tails tez niby nie zimuje a zimmuje) ktoś ma ta gigantee czy ona jeszcze bardziej nieprzewidywalna jak zwykła stipa?
magnolia albo ja ma albo chce miec.pisala mi kiedys
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:11, 03 lut 2016

Do góry
blyxa napisał(a)

Masz Ci los. Skąd ja na moim zadupiu mam obi wytrzasnąć

Obeszłam dziś moje lawendy, pooglądam je aby porównać - no nie są takie znowu straszne, ale jednak tubylczo-wątkowe ładniejsze.

w temacie krecikowym
Dziewczyny - a próbowałyście kreta złapać i wywieźć? Na rabacie (na trawniku nie da rady)- jak się widzi, że kopie, to trzeba podejść z łopata i drania podkopać od tyłu.On do tyłu to wieje błyskawicznie, ale jak się mu zamknie korytarz, to bezbronny jest, bo nowego nie da rady sobie wykopać.Ręką złapać za futerko i do wiadra. Tylko ostrożne, bo krety strasznie nerwowe są, jeden nam zszedł na zawał serca ze strachu.I wywieźć zwierzaka gdzieś dalej (na łąkę czy do lasu).

magnolia- śliczne te Twoje maleństwo. U mnie krokusy nieśmiało zaglądają, ale przebiśniegów nie widać. Mam nadzieję, ze wzejdą i zakwitną, bo jak nie to będzie z mojej strony maga foch.

malkul - gratuluję 1500 strony

mielismy juz na forum przypadki pogryzienia przez kreta więc uważaj
Moj tata w dawnmich czasch tez krety wykopywał jednak postepował z nimi mniej humanitarnie..
a co do lawendy to moja nie jest z Obi a tez zima piekna
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:05, 03 lut 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
To nie kwestia cięcia tylko odmiany lawendy. Tylko słynna Viva z obi tak dobrze zimą wygląda
Mam różne odmiany, tnę tak samo a wyglądają odmiennie

Masz Ci los. Skąd ja na moim zadupiu mam obi wytrzasnąć

Obeszłam dziś moje lawendy, pooglądam je aby porównać - no nie są takie znowu straszne, ale jednak tubylczo-wątkowe ładniejsze.

w temacie krecikowym
Dziewczyny - a próbowałyście kreta złapać i wywieźć? Na rabacie (na trawniku nie da rady)- jak się widzi, że kopie, to trzeba podejść z łopata i drania podkopać od tyłu.On do tyłu to wieje błyskawicznie, ale jak się mu zamknie korytarz, to bezbronny jest, bo nowego nie da rady sobie wykopać.Ręką złapać za futerko i do wiadra. Tylko ostrożne, bo krety strasznie nerwowe są, jeden nam zszedł na zawał serca ze strachu.I wywieźć zwierzaka gdzieś dalej (na łąkę czy do lasu).

magnolia- śliczne te Twoje maleństwo. U mnie krokusy nieśmiało zaglądają, ale przebiśniegów nie widać. Mam nadzieję, ze wzejdą i zakwitną, bo jak nie to będzie z mojej strony maga foch.

malkul - gratuluję 1500 strony
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:48, 03 lut 2016

Do góry
Zauważyłem, że na forum panuje nowy wirus, owsik ogrodowy wiosenny i niektórych mocno już złapało. Ja na szczęście w porę się zaszczepiłem i najwcześniej prace zacznę pod koniec lutego jak pogoda na to będzie pozwalać.

Powoli zaczynam się rozglądać za drzewami i potrzebnymi roślinami na wiosnę, kilka już znalazłem i będzie trzeba w połowie marca zacząć to ogarniać, na szczęście nie będzie tego dużo. Trzeba zaplanować rozbudowe nawadniania i policzyć co mi potrzebne. Poza tym na pierwszy ogień będzie wielkie przesadzanie i zmiana przedogródka, ale szału nie będzie, zostaną tam posadzone wszystkie liliowce trochę rozrzuconych zimozielonych , lilie, magnolia i miskant Malepartus prawdopodobnie

Podjazdu nie będzie, za to powstanie taras ze schodami do domu, zawsze to coś i do tego nowe ogrodzenie frontowe i w jego przypadku idę na pewny kompromis, ale chyba będzie dobrze

Odganiam od siebie wszystkie oferty, które teraz atakują z każdej strony. Zamówiłem tylko planowane lilie Jeszcze mam chęć na piwonie, ale poczekam bo w moim standardowym punkcie bylinowym ma być sporo odmian, więc poczekam na stacjonarne zakupy.

Projekt mebli gotowy, trzeba tylko kupić stal i zacząć spawać no i materiał by do maja wszystko było uszyte, mamuśka będzie miała co szyć
Zielonym od linijki - ogród Ivony 12:43, 03 lut 2016

Do góry
Pod graby będą szły albo rozplenice albo molinie może. Tu jest fajna inspiracja :

https://pl.pinterest.com/pin/537054324294903650/
https://pl.pinterest.com/pin/537054324293829719/

Fajnie tez wyglądają z liriope - magnolia obiecała mi sadzonki tej trawy:

https://pl.pinterest.com/pin/537054324293515287/
Malutki pod lasem 09:41, 03 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Miscant i lawenda pięknie wyglądają zimą(ostatnio u malkul magnolia wstawiała zdjęcia swojego lawendowego pola pod warstwą sniegu - bajka) ... ale fakt wiosną traw nie ma ... ale mogłyby wtedy "zaszaleć" cebulowe

Tylko niestety Ania nie zrobi lawendowego pola Mam lawendę i już wygląda słabo. Fakt miskanty można podziwiać zimą zwłaszcza jak są ciekawie powiązane.
Moja wypowiedź to tylko sugestia
Malutki pod lasem 09:33, 03 lut 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)
Ja się znowu doczepię o zimozielone
Miskant ruszy w maju, lawenda i róże zimą nie istnieją będzie bida poza sezonem

Miscant i lawenda pięknie wyglądają zimą(ostatnio u malkul magnolia wstawiała zdjęcia swojego lawendowego pola pod warstwą sniegu - bajka) ... ale fakt wiosną traw nie ma ... ale mogłyby wtedy "zaszaleć" cebulowe
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:17, 02 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

nie bardzo sucho, nawet nie mokro. a z glebą to chyba się dostosuje

Dzięki
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:08, 02 lut 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Śliczna
Żeby się dobrze czuła ma mieć mokro i przepuszczalną glebę?

nie bardzo sucho, nawet nie mokro. a z glebą to chyba się dostosuje
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:07, 02 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

Edith się nada.
Zwykła?- wolałabym bardziej pionową odmianę.

Ok wszystko jasne.dziekuje
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:06, 02 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Tylko tej Heidebraut bede miala.chyba klopot z dostepnoscia.
Editch zdobede, zwykla tez i to polowe taniej...ale mowisz ze ona sie nie nie nada?

Edith się nada.
Zwykła?- wolałabym bardziej pionową odmianę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:05, 02 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

zwykła jest troszkę niższa. I chyba może być bardziej szeroka- sam gatunek bywa zmienny dosyć. Czy jest nieporządna?- jak się dobrze czuje, to porządna, jak ma sucho to gorzej

u mnie

Śliczna
Żeby się dobrze czuła ma mieć mokro i przepuszczalną glebę?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:58, 02 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

albo edith, albo może najfajniejsza by była Heidebraut bo jest jeszcze wyższa i bardziej pionowa

Tylko tej Heidebraut bede miala.chyba klopot z dostepnoscia.
Editch zdobede, zwykla tez i to polowe taniej...ale mowisz ze ona sie nie nie nada?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:54, 02 lut 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Hmmm a myslisz ze u mnie ktora bylaby lepsza?

albo edith, albo może najfajniejsza by była Heidebraut bo jest jeszcze wyższa i bardziej pionowa
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:51, 02 lut 2016

Do góry
magnolia napisał(a)

na zdrowie

Najbardziej skorzystają oczy ... i dusza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies