Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Ogród z pergolą 20:53, 11 sie 2016

Do góry
ren133 napisał(a)
Co ... nie ma?

jest ale Justyna i Marzena jej nie polecają..
Ogród z pergolą 13:54, 11 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ja poprostu nie umiem pokazać na zdjęciach jak to wyglada i moze dlatego tak wiele osób mnie odwodzi od kwadratów..ale ja jak patrzę na żywo to one nie sa małe...ale posadzę zgodnie z tym asymetrycznym pomysłem (większe pola)to co mam narazie a z czasem bedziemy dumać dalej

Aniu fajnie będzie-ja mam te kwadraty na grabowej 1,2x1,2 i wcale nie wydają mi się małe.Pewnie, że perspektywa robi swoje,ale ja też tak mam, że jak sobie coś wbiję do głowy to nie ma innej opcji
Ogród z pergolą 13:12, 11 sie 2016

Do góry
taki mam zamiar koła nie wymyślimy
muszę tylko dokupić roslin jeszcze, chciałam białą szałwie żeby wczesnie coś kwitnąć zaczęło i mam zonka :/

Coś jeszcze, coś więcej... 12:46, 11 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

trochę przeżyła z Tobą ta bylinówka ciekawe ile razy moją planowaną kwadratową reorganizuję

Jak dobrze zaplanujesz nie będzie trzeba remontów - jedynie odświeżanie
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:57, 11 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
ściana zdjęć w ramkach albo moze jakiś cytat fajny

Ścianę zdjęć mamy w sypialni Jeszcze niektóre puste, tacy jesteśmy szybcy do wywoływania
Blyxa i elipsa 10:32, 11 sie 2016

Do góry
ślicznie nawet z tą sciątą lawendą
jesień idzie, ja obserwuje po jarząbkach za ogrodzeniem. już sie otoczenie zmienia, ale to tez piekne bo jesienne kolory są rewelacyjne
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 10:27, 11 sie 2016

Do góry
ściana zdjęć w ramkach albo moze jakiś cytat fajny
Ogród z pergolą 10:06, 11 sie 2016

Do góry
ja poprostu nie umiem pokazać na zdjęciach jak to wyglada i moze dlatego tak wiele osób mnie odwodzi od kwadratów..ale ja jak patrzę na żywo to one nie sa małe...ale posadzę zgodnie z tym asymetrycznym pomysłem (większe pola)to co mam narazie a z czasem bedziemy dumać dalej
Ogród z pergolą 09:41, 11 sie 2016

Do góry
i widok na planowana rabate już z posadzoną świdośliwą, jeszcze dojdzie obrzeże i źwir w srodku. rodki będą przesadzone bo tu mają zbyt słonecznie

i druga strona, posadzone dwie świdośliwy. tutaj nas czeka wiecej pracy bo darń trzeba zdjąć i tez źwirem wysypać.

wiem..wygląda to dramatycznie :/
Kosolkowa Pasja 09:36, 11 sie 2016

Do góry
pięknie juz masz
Ogród z pergolą 09:21, 11 sie 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Podpisuje się dwiema rękami! Najwieksza radosć to sadzić, obserować a potem korygować. Poza tym co rok-dwa lata pojawia sie nowa przebojowa roślina "must have" którą będziesz korygować rabatę.

Z piwoni nie utrzymasz formy, bo liscie sie rozłaża i nei bedzie kwadratu, poza tym za krótko kwitnie. Bardzo polecam szalwie compact blue, ale nie białą, utrzymasz forme kwadratu, długo dwukrotnie kwitnie i ejst neizawodna. Białe jak na arzie to mi sie tylko przetaczniki spodobały bo biała lawenda to dla mnie rozczarowanie

Czy musi byc ice dance bo lepsza jest morrowi variegata, wyglada identycznie a trzyma forme w kepach

ice dance poprostu mam ale dokupie morrowi variegata w takim razie
piwonii napewno tu nie bedzie
wiesz planujac ta rabate duzo czytam o zmianach w ogrodach, teraz na forum sporo metamorfoz, powrotów do przeszlosci i uswiadamiam sobie że zmiany mnie nie omina. w sumie jakby się zastanowić to ja lubię zmiany non stop latam z meblami tylko wolałabym ograniczyc te zmiany w których musi pomagac mi M bo juz sie ze mnie nabija ze pomaga mi z czymś 3 raz także drzew przesadzać bym nie chciała...
jak to ostatnio napisał Sebek on już zmienia z nudów
biała lawenda szkoda...a czemu szalwia nie biała? Justyna mi pisała ze brzydko przekwita ale jakbym ja szybko wtedy obcieła?
Ogród z pergolą 09:04, 11 sie 2016

Do góry
jazzy napisał(a)

No cóż, jeśli już pytasz co myślę, to powiem Ci, że trochę w szoku jestem
Byłam pewna, że juz tam graby sadzisz, kostki przycinasz, a tu zwrot o 180 stopni A co będzie jak za tydzień/miesiąc/rok zobaczysz inny ogród który Cię zachwyci?
No ale ok, wydaje mi się że te kwadraty mogłyby być większe. 1,5m x 1,5m to malenstwa . Moim zdaniem będzie za bardzo naćkane Ja bym ograniczyła gatunki i zrobiła większe poletka kwadratów i prostokątów.

to będe zmieniać, choć drzew wolałabym nie przesadzać
wiesz ja uwazam że z wizją trzeba sie trochę przespać, przyzwyczaić albo ją czuć całą sobą coś musiało nie grać skoro tak dlugo to analizowałam a ten pomysł już realizuję.
graby są piękne ale ja już przy różach dostałam w kość. roslin które bedą ode mnie wymagać więcej uwagi muszę być pewna na 100% a śś są bezproblemowe
1,5x1,5 mi najbardziej pasują bo dzielą rabate na 3.
już zmieniłam troche i planuje też asymerie 3x1,5 bedzie lepiej chyba..
juz wczoraj posadziłam śś więc już nie zmienie
ograniczać gatunki :/ staram się...........ta rabata miała być biała :/ znasz coś ładnie wygladającego również poza kwitnieniem białego, niskiego?
Ogród z pergolą 22:11, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

fajnie Marta ze wpadasz jak Ci sie widzi ta geometria?
na kurowanie już nie mam czasu, za 4 dni wybija godzina "0"

No cóż, jeśli już pytasz co myślę, to powiem Ci, że trochę w szoku jestem
Byłam pewna, że juz tam graby sadzisz, kostki przycinasz, a tu zwrot o 180 stopni A co będzie jak za tydzień/miesiąc/rok zobaczysz inny ogród który Cię zachwyci?
No ale ok, wydaje mi się że te kwadraty mogłyby być większe. 1,5m x 1,5m to malenstwa . Moim zdaniem będzie za bardzo naćkane Ja bym ograniczyła gatunki i zrobiła większe poletka kwadratów i prostokątów.

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:55, 10 sie 2016

Do góry
aha to nie fajnie
dzieki Kasia za pomysł z rozwarem...cudny jest
Rozwar wielkokwiatowy (Platycodon grandiflorus) 21:54, 10 sie 2016

Do góry
witam, zastanawiam się czy nadawałby się on na rabate frontową, jak on sie prezentuje poza kwitnieniem? co się z nim dzieje zimą?i potem?
Ogród z pergolą 21:48, 10 sie 2016

Do góry
śś posadzone...uff...jeszcze obrzeża zrobic i żwir wysypać ale to juz chyba po chrzcinach. jutro fotki wrzucę
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:47, 10 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

a ta ogrodniczka to sama tak się pojawia czy coś trzeba odwalić żeby ją mieć?

No chyba sama...to taka mniejsza wersja chrabaszcza majowego
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 21:37, 10 sie 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

trawnik nie wyglada w sumie najgorzej bo sa tylko takie placuszki suche i tam trawa odlazi łatwo
no i nie na calosci tylko miejscami
ale to pewnie początek

mysle ze sa to larwy ogrodniczki niszczyistki

a ta ogrodniczka to sama tak się pojawia czy coś trzeba odwalić żeby ją mieć?
Coś jeszcze, coś więcej... 21:34, 10 sie 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
2014 - chwilę przed kolejnym przerzucaniem (wklejane ostatnio )

2015

I 2016

Także jak widzicie... ewoluowałem W jakimś tam stopniu

trochę przeżyła z Tobą ta bylinówka ciekawe ile razy moją planowaną kwadratową reorganizuję
Szmaragdowy Zakątek 19:04, 10 sie 2016

Do góry
Monka – Monia, spróbuję pomóc…a wiesz jakie to odmiany?

Krys – Krysiu, najlepiej hosty dzieli się wczesną wiosną jak jeszcze nie mają liści, bo wtedy szybko się regenerują, ale tak naprawdę można je dzielić przez cały sezon. Rozmnażając teraz możesz się liczyć z tym, że liście mogą sobie trochę klapnąć i będą wyglądały blee… Wszystko zależy jak bardzo chcesz podzielić bryłę korzeniową. Jeśli dzielisz hostę na pół to nic nie powinno się dziać …no może klapną 2-3 listki. Lecz jeśli chcesz z jednej, średniej wielkości hosty zrobić kilka/kilkanaście nowych sadzonek to lepiej poczekaj do wiosny, bo teraz nie będą za piękne a i zimą mogą być bardziej narażone na przemarzanie.

ren133 – no cóż zrobić…przykre ale prawdziwe

anna_t - wykreśliłam hosty o powolnym wzroście. Bardzo szybko rośnie tylko Abba Daba Do. Pozostałe na liście średnio/zadowalająco przyrastają:
Abiqua Drinking Gourd
Blue Mammoth
Francee
Fried Green tomatoes
Gucamole
Inniswood
Krossa Regal
Love Pat
Olive Bailey Langdon
Sagae
Samurai
Split Milk

Aniu jak hosta urośnie i jest już duża i śliczna to bierzesz szpadel ciachasz ją na pół i dzielisz się piękną sadzonką z koleżankami z forum…ha ha. A tak na serio to hosty się nie starzeją, bo na zimę tracą liście, a od wiosny znowu są śliczniutkie.

Lukijuż cię kocham !!! Tylko jak my się teraz stykniemy…nie jedziesz czasem gdzieś na wakacje w kierunku na Łódź? Chyba, że wyślesz pocztą/ kurierem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies