Aniu fajnie będzie-ja mam te kwadraty na grabowej 1,2x1,2 i wcale nie wydają mi się małe.Pewnie, że perspektywa robi swoje,ale ja też tak mam, że jak sobie coś wbiję do głowy to nie ma innej opcji
ślicznie nawet z tą sciątą lawendą
jesień idzie, ja obserwuje po jarząbkach za ogrodzeniem. już sie otoczenie zmienia, ale to tez piekne bo jesienne kolory są rewelacyjne
ja poprostu nie umiem pokazać na zdjęciach jak to wyglada i moze dlatego tak wiele osób mnie odwodzi od kwadratów..ale ja jak patrzę na żywo to one nie sa małe...ale posadzę zgodnie z tym asymetrycznym pomysłem (większe pola)to co mam narazie a z czasem bedziemy dumać dalej
i widok na planowana rabate już z posadzoną świdośliwą, jeszcze dojdzie obrzeże i źwir w srodku. rodki będą przesadzone bo tu mają zbyt słonecznie
i druga strona, posadzone dwie świdośliwy. tutaj nas czeka wiecej pracy bo darń trzeba zdjąć i tez źwirem wysypać.
wiem..wygląda to dramatycznie :/
ice dance poprostu mam ale dokupie morrowi variegata w takim razie
piwonii napewno tu nie bedzie
wiesz planujac ta rabate duzo czytam o zmianach w ogrodach, teraz na forum sporo metamorfoz, powrotów do przeszlosci i uswiadamiam sobie że zmiany mnie nie omina. w sumie jakby się zastanowić to ja lubię zmiany non stop latam z meblami tylko wolałabym ograniczyc te zmiany w których musi pomagac mi M bo juz sie ze mnie nabija ze pomaga mi z czymś 3 raz także drzew przesadzać bym nie chciała...
jak to ostatnio napisał Sebek on już zmienia z nudów
biała lawenda szkoda...a czemu szalwia nie biała? Justyna mi pisała ze brzydko przekwita ale jakbym ja szybko wtedy obcieła?
to będe zmieniać, choć drzew wolałabym nie przesadzać
wiesz ja uwazam że z wizją trzeba sie trochę przespać, przyzwyczaić albo ją czuć całą sobą coś musiało nie grać skoro tak dlugo to analizowałam a ten pomysł już realizuję.
graby są piękne ale ja już przy różach dostałam w kość. roslin które bedą ode mnie wymagać więcej uwagi muszę być pewna na 100% a śś są bezproblemowe
1,5x1,5 mi najbardziej pasują bo dzielą rabate na 3.
już zmieniłam troche i planuje też asymerie 3x1,5 bedzie lepiej chyba..
juz wczoraj posadziłam śś więc już nie zmienie
ograniczać gatunki :/ staram się...........ta rabata miała być biała :/ znasz coś ładnie wygladającego również poza kwitnieniem białego, niskiego?
No cóż, jeśli już pytasz co myślę, to powiem Ci, że trochę w szoku jestem
Byłam pewna, że juz tam graby sadzisz, kostki przycinasz, a tu zwrot o 180 stopni A co będzie jak za tydzień/miesiąc/rok zobaczysz inny ogród który Cię zachwyci?
No ale ok, wydaje mi się że te kwadraty mogłyby być większe. 1,5m x 1,5m to malenstwa . Moim zdaniem będzie za bardzo naćkane Ja bym ograniczyła gatunki i zrobiła większe poletka kwadratów i prostokątów.
Monka – Monia, spróbuję pomóc…a wiesz jakie to odmiany?
Krys – Krysiu, najlepiej hosty dzieli się wczesną wiosną jak jeszcze nie mają liści, bo wtedy szybko się regenerują, ale tak naprawdę można je dzielić przez cały sezon. Rozmnażając teraz możesz się liczyć z tym, że liście mogą sobie trochę klapnąć i będą wyglądały blee… Wszystko zależy jak bardzo chcesz podzielić bryłę korzeniową. Jeśli dzielisz hostę na pół to nic nie powinno się dziać …no może klapną 2-3 listki. Lecz jeśli chcesz z jednej, średniej wielkości hosty zrobić kilka/kilkanaście nowych sadzonek to lepiej poczekaj do wiosny, bo teraz nie będą za piękne a i zimą mogą być bardziej narażone na przemarzanie.
ren133 – no cóż zrobić…przykre ale prawdziwe
anna_t - wykreśliłam hosty o powolnym wzroście. Bardzo szybko rośnie tylko Abba Daba Do. Pozostałe na liście średnio/zadowalająco przyrastają:
Abiqua Drinking Gourd
Blue Mammoth
Francee
Fried Green tomatoes
Gucamole
Inniswood
Krossa Regal
Love Pat
Olive Bailey Langdon
Sagae
Samurai
Split Milk
Aniu jak hosta urośnie i jest już duża i śliczna to bierzesz szpadel ciachasz ją na pół i dzielisz się piękną sadzonką z koleżankami z forum…ha ha. A tak na serio to hosty się nie starzeją, bo na zimę tracą liście, a od wiosny znowu są śliczniutkie.
Luki – już cię kocham !!! Tylko jak my się teraz stykniemy…nie jedziesz czasem gdzieś na wakacje w kierunku na Łódź? Chyba, że wyślesz pocztą/ kurierem.